שתף קטע נבחר
 

תנו למוסד להביא את דורסי לי זיתוני

חרף הדילמה הרצינית והנזק הבינלאומי הזמני, אני קורא לממשלת ישראל להביא את המרצחים של לי זיתוני למשפט בישראל באמצעות המוסד, ולו כדי להרתיע

לפני שבוע הזדעזעה המדינה ממותה הטראגי של לי זיתוני ז"ל. הזעזוע נבע מנסיבות המוות וכמובן מעצם האובדן האישי. היה זה אירוע של פגע וברח שבו רכב יוקרתי, הנהוג בידי אנשים שקורצו מחומר שפל ובזוי פגע בלי, נטש את מקום פגיעה והנוהגים בו ברחו מהארץ. כמובן, שמטעמים "ענייניים", מביעים הנהג וחברו "צער" ממקום מושבם בצרפת.

 

בנקודה הזו, הרשו לי לשאול שאלה עקרונית: מהם גבולות הפעולה שמדינת ישראל צריכה לנקוט כדי לעשות צדק ועל מנת להגן על אזרחיה. הצלחה בשמירה על בטחון המדינה נמדדת במידת ההגנה הניתנת לאזרחיה. משמעות הגנה על אזרחים היא מניעת פגיעה בהם, לאורך זמן. על כך אמונים זרועות הבטחון: צה"ל, המוסד והשב"כ.

 

עוד בערוץ הדעות:  

 

גם לי זיתוני ז"ל היתה זכאית ליהנות מרמת ביטחון שהיתה אמורה למנוע את אשר קרה לה. ועתה, לאחר האירוע, לא יעלה על הדעת שמשפחת זיתוני תתמודד בכוחות עצמה עם הליך הסגרת דורסי בתם. נכון שהפרקליטות עושה ככל יכולתה בכלים העומדים לרשותה, אך ברור גם שהרוצחים אינם נחים לרגע ומגייסים את מיטב עורכי הדין שיעשו הכל על מנת למשוך זמן ולטרפד את ההסגרה.

 

דורסים הולכים. הדורסים ומשפחותיהם בדרך לחו"ל (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
דורסים הולכים. הדורסים ומשפחותיהם בדרך לחו"ל(צילום: מוטי קמחי)

 

פגיעתם של שני ה"צרפתים" שהרגו את לי זיתוני דומה לפגיעת טרוריסטים באזרחי ישראל. תוצאות המעשים דומות ולכן הטיפול חייב להיות דומה. כאשר אין ברירה ומתחולל מצב חירום אזרחי, גורמי הביטחון מתערבים. גם כאן, בהיעדר פתרון אחר, על המוסד להתערב ולהביא בדרכו את שני הדורסים למשפט בישראל. המוסד עשה זאת בעבר, הוא יודע להגן על אזרחי ישראל, וראוי שיעשה זאת גם הפעם.

 

יש לשער שאם שני הדורסים יידעו שהמוסד בעקבותיהם, הם יסגירו עצמם לשלטונות ישראל ויחדלו מ"הבעת הצער" המלאכותית ומהסתתרות מאחורי אזרחותם הצרפתית. אם המוסד יעשה צדק, זה יהיה גם כוח מרתיע שיבטיח שמקרים כאלה לא יישנו.

 

אני מודע לקשיים שעשויים להיגרם לישראל במישור המשפטי, הבינלאומי ואף במישור המדיני, במיוחד כשמדובר במדינה ידידותית כמו צרפת. פעולות המוסד בחו"ל הן בלתי חוקיות מעיקרן, ואכן נשאלת השאלה האם ראוי לפגוע בחוק הבינלאומי ובמיוחד במדינה ידידותית לישראל כמו צרפת (להבדיל מדובאי, לפי פרסומים זרים) בגין מקרה רצח בודד.

 

חרף הדילמה רצינית, אני נוטה לחשוב כי למרות הנזק הבינלאומי הזמני, המעשה ראוי - כי הדרך שבה פעלו שני הדורסים עלולה לשמש מפלט לרוצחים אחרים ולהפוך למכת מדינה. אני אף בטוח שלאחר מעשה תמצא הדרך ליישב את ההדורים בנושא, שהרי מדובר בנושא הומניטרי. אני קורא לממשלת ישראל - הביאו את המרצחים של לי זיתוני ז"ל למשפט בישראל באמצעות המוסד.

 

עודד טירה, יו"ר המכון למנהיגות העתיד בנגב

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים