הדרמה מאחורי הקלעים: רוסיה נגד מדינה יהודית
הקוורטט הציג את המתווה לחזרה למשא ומתן, אחרי הגשת הבקשה הפלסטינית לחברות באו"ם והנאומים. ל-ynet נודע שהרוסים הטילו וטו על הכרה במדינה יהודית, לכן הוסרה גם הדרישה לקווי 67' כבסיס. בישראל מרוצים, הפלסטינים לא. אבו מאזן חזר מלא ביטחון: דורש לפתוח ההסכם הכלכלי עם ישראל
קרב על כל מילה בין המעצמות: הסכסוך הישראלי-פלסטיני שעמד במרכז עצרת האו"ם בסוף השבוע הוביל לא רק למהלך היסטורי ונאומים גדולים - אלא גם לעימות גם בין רוסיה לארצות הברית ולאיחוד האירופי, במהלך דיוני הקוורטט שקדמו להכרזה על המתווה לחידוש המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים. כך נודע הערב (שבת) ל-ynet, בעוד הפלסטינים נוטים שלא להסכים לתנאים שהוצעו.
הדרמה באו"ם - כותרות אחרונות ב-ynet:
- נתניהו באו"ם: משא ומתן עכשיו, let's talk דוגרי
- חמאס: נאום אבו מאזן רגשני וחסר תוכן
- אבו מאזן ביקש הכרה, ליברמן נטש: "נאום הסתה"
אמש פרסמה הרביעייה הבינלאומית לענייני המזרח התיכון (הקוורטט - ארה"ב, רוסיה, האיחוד האירופי והאו"ם) הצהרה עם מתווה לחידוש השיחות. בנוסח שפורסם לא צוינו במפורש קווי היסוד למשא ומתן, אך הצדדים נדרשו לפתוח בו בתוך חודש, לגבש הסכמות על הגבולות וסידורי הביטחון בתוך שלושה חודשים ולהגיע להסכם עד סוף 2012. כן נקבע שבמוסקבה תיערך ועידה בינלאומית לשלום.
לפי דיפלומטים מערביים, בלילה שבין רביעי לחמישי היה חשש אמיתי לשלמות הקוורטט. הרוסים היו מאוד קשוחים בנוגע לניסוחים, והטילו וטו על עניין ההכרה במדינה היהודית, שאותו דרשה ישראל להכניס.
הדיונים התנהלו בטונים גבוהים, והתעורר חשש שהנציגים האחרים יפרסמו הצהרה עצמאית שתדחוק את רוסיה אל מחוץ לרביעייה.
באותו הלילה הרוסים חזרו לדיונים עם גישה יותר מרוככת, וקיבלו את "ועידת מוסקבה" כדי להתניע את התהליך. כחלק מהפשרה נפלה הדרישה הפלסטינית להתבססות על קווי 67' במו"מ. התוצאה: מסמך חסר תוכן ממשי.
"ההצעה מכילה את המרכיב הכי חשוב שזה חזרה לשולחן המשא ומתן. נבחן ההצעה לעומק, אך על פניו - ההצעה נראית טוב", אמרו בסביבתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו - בעוד הפלסטינים הביעו התנגדות. שר החוץ הפלסטיני, ריאד אל-מליכי, כינה את ההצעה לחידוש המו"מ "חסרה", כיוון שהיא לא כוללת את הפסקת הבנייה בהתנחלויות ונסיגה ישראלית לקווי 1967.
אבו מאזן: נבקש לפתוח את הסכם פריז מ-1994
אבו מאזן נחת בעמאן, יחזור מחר לרמאללה ויחל בסדרת פגישות עם הוועד המרכזי של הפתח כדי לדון בתוצאות ובהשלכות של השבוע המדיני העמוס ובהצעת הקוורטט. בינתיים, הוא נשמע מלא ביטחון - וכבר מציב דרישות חדשות: לפתוח ולתקן את פרוטוקול פריז, ההסכם בין הרשות לישראל מ-1994, חלק מהסכמי אוסלו, שבו נקבעו היחסים הכלכליים בין הצדדים.
אבו מאזן נימק זאת בכך שההסכם "מונע מהפלסטינים את יכולת היצור והניצול של אדמותיהם, ואת פיתוח התעשייה. נבקש לפתוח ולשנות את פרוטוקול פריז מכיוון שהוא מקפח את זכויותינו, ונדרוש להוריד מגבלות מהכלכלה שלנו".
הדברים באים גם על רקע הצעות של שר האוצר יובל שטייניץ, למנוע העברת כספי מסים לרשות, שישראל גובה בהתאם להסכם - כתגובה לצעד החד-צדדי באו"ם. עם זאת, בישראל העריכו שלא יוטלו סנקציות על הרשות.
בנוגע למחיאות הכפיים הנלהבות שקיבל בנאומו, אבו מאזן ציין: "דמיינתי לעצמי שלא כולם יהיו נלהבים מהעניין (הבקשה לחברות מלאה) באופן עקרוני, אך אולי בגלל שהקהל הושפע מהאוירה הכללית וידע על הלחצים האמריקנים שניסוג מהתוכנית, הם מחאו כפיים ממושכות".
הערבים היו קודרים
אבו מאזן הודה לראשונה כי האווירה בקרב המדינות הערביות הייתה קודרת וכי הוא לא הבין מדוע. לדבריו חלק מהמדינות ניסו להניא את הפלסטינים מתוכניתם, אך לאחר נאומו הם הריעו לו ומחאו כפיים לאות הסכמה עם צעדי הפלסטינים.
באשר למלחמת הנאומים בינו לבין ראש הממשלה, בנימין נתניהו, אמר הנשיא הפלסטיני: "זה לא עניין של הפסד או ניצחון בנאומים, אך הנאום הישראלי היה תגובה, ונשא אופי הגנתי,
ואילו הנאום הפלסטיני היה מודגש יותר ומובנה ונשא תגובה משכנעת לגבי עמדותיהם של ארה"ב וישראל".
אבו מאזן התייחס גם ליוזמה הצרפתית שהציג הנשיא ניקולא סרקוזי ואמר כי ההנהגה הפלסטינית תלמד אותה אחרי שתוצג לה. הוא ציין כי זו טעות פוליטית לדחות הצעות לפני שבוחנים אותם לעומק. אבו מאזן סירב להגיב על הצעת הקוורטט אך בחר להזכיר את היוזמה הערבית "שעדיין תקפה, אך ישראל אינה מבינה מבינה את ערכה של היוזמה הערבית שנושאת מזור לכל הסכסוך. הישראלים אינם מבינים את התוכן, אך עלינו לא לזנוח אותה ולתת לה את החשיבות המגיעה לה".