סקר: כ-50% מהנוער עושה סקס בלי אמצעי מניעה
סקר בינלאומי מגלה נתונים מטרידים: יותר בני נוער מקיימים יחסי מין ללא אמצעי הגנה, וכמחציתם מאמינים שמקלחת אחרי הסקס או קיום יחסים בפעם הראשונה מגינים מפני הריון לא רצוי. ממי הם מקבלים את המידע השגוי הזה? קראו את התשובות
ילדות יולדות ילדות: בכל שנה נכנסות 16-14 מיליון נערות בנות 19-15 להריון ויולדות; 15% מהצעירים בגילאי 26-18 סבלו ממחלת מין בשנה החולפת; ואחת מכל 20 נערות תסבול מדלקת בעקבות מגע מיני - הנתונים הקשים הללו נובעים מכך שצעירים בגילאי 24-15 מהווים רבע מכלל האוכלוסייה הפעילה מינית, אך יותר ויותר מהם מוותרים על שימוש באמצעי מניעה ביחסי המין.
מה אנחנו יודעים עליהם?
- מין אוראלי? זה כמו מזמוז. הסקס של הנוער שלנו
- נוער וסקס: 63% מבני ה-15 קיימו יחסי מין
-
יחסי מין בתיכון: ישראל בירידה, השיא - בגרינלד
סקר שנערך בקרב 6,026 בני נוער בגילאים 19-15 ב-29 מדינות בדק את ההתנהגות והידע שלהם בנושאים הנוגעים ליחסי מין ואמצעי מניעה. הסקר נערך בחודשים אפריל-מאי השנה, באמצעות חברת מחקרי השוק הגלובלית GFK.
נושא הסקר הוא "חיו את חייכם, דעו את זכויותיכם", והוא עוסק בקבלת מידע מדויק ואמין על אמצעי מניעה, לצורך קבלת החלטות מושכלות הנוגעות ליחסי מין.
קודם איפור - אחר כך אמצעי מניעה
מאז 2009, שיעור הצעירים שקיימו יחסי מין עם שותף חדש מבלי להשתמש באמצעי מניעה עלה בצרפת ב-111% (ל-40%), בארצות הברית ב-39% (ל-53%), ובבריטניה ב-19% (ל-43%).
לפני יציאה לבילוי שעשוי להוביל לקיום יחסי מין, 44% מכלל המשיבים אמרו שיקדישו קודם מחשבה וזמן למקלחת, לסידור השיער, להסרת שיער, איפור ובישום לפני שיהרהרו בהכנת אמצעי מניעה.
כמעט מחצית מבני הנוער חושבים שהם יודעים מספיק על אמצעי מניעה - 45% מהנערות, ו-46% מהנערים. עם זאת, מתברר כי לא מעט מיתוסים שגויים על מין עדיין רווחים אצלם. הם מאמינים למשל, כי:
- אי אפשר להיכנס להריון בפעם הראשונה שבה מקיימים יחסי מין.
- אם מקיימים יחסי מין בזמן הווסת, אין סיכוי להיכנס להריון.
- קיום יחסי מין מיד לפני הווסת או מיד אחריה הוא בטוח לחלוטין מפני הריון.
- משגל נסוג הוא אמצעי הגנה מפני הריון.
- רחצת איברי המין לאחרי קיום יחסי מין מגינה מפני הריון.
- מיחסי מין בעמידה אי אפשר להיכנס להריון.
מפחדים שההורים יגלו
כששואלים את בני הנוער מדוע אין להם אמצעי מניעה זמינים בהישג יד, אמרו 34% מהם כי נגמר המלאי שהיה בידם, 31% טענו שהם חוששים שהוריהם יגלו כי הם מחזיקים אמצעי מניעה, ו-28% אמרו כי הם מתביישים לבקש זאת בבית המרקחת או מהרופא.
בקרב בני נוער שקיימו יחסי מין ללא אמצעי מניעה, אמרו 27% כי לא היו להם אמצעי מניעה זמינים באותו הרגע, 14% טענו כי אינם אוהבים להשתמש באמצעי מניעה, 12% חשבו שלא יוכלו להיכנס להריון ו-12% נוספים טענו שהשותף שלהם ליחסי המין העדיף כך.
בממוצע, הכירו הנערות שהשיבו על הסקר 4.6 אמצעי מניעה שונים, ואילו הנערים הכירו 3.9 אמצעים.
מתקשים להשיג מידע
על השאלה "למי הייתם פונים כדי לקבל מידע על אמצעי מניעה?" ענו 60% מבני הנוער כי היו מחפשים אתרים ובלוגים באינטרנט. האפשרויות הבאות בסדר העדיפויות היו צ'טים ופורומים באינטרנט, ולאחר מכן פנייה לחברים.
עם זאת, כשמדובר במקור אמין להשגת מידע, בני הנוער ציינו שהם סומכים יותר על רופאים, לאחר מכן על האימהות שלהם ובמקום השלישי בן או בת הזוג.
12% מהצעירים ציינו כי התקשו להשיג מידע מהימן בנושא אמצעי מניעה. 28% מהנערות ו-22% מהנערים דיווחו כי קיבלו מידע שגוי ומטעה בנושא.
עיקר המידע השגוי התקבל מחברים (44%), אך גם מהאינטרנט, בעיקר רשתות חברתיות, פורומים ובלוגים.
בסקר נוסף שנערך בישראל בחודשים יוני ויולי על ידי חברת פארמה-קווסט, נבחר מדגם ארצי ומייצג של 105 גינקולוגים מרחבי הארץ. 38% מהגינקולוגים ציינו כי הם ימליצו על גלולות יאז למניעת הריון, 10% ימליצו על יסמין ו-10% על מינס, ואילו הרוב (42%) נקבו בשמות של גלולות אחרות.
29% מהרופאים ציינו כי בתם משתמשת או השתמשה ביאז, 27% ביסמין, 15% במינס, 7% בפמינט ו-22% הנותרים ציינו שמות אחרים.
היום חל "יום אמצעי המניעה" הבינלאומי.