שתף קטע נבחר
 
צילום: shutterstock

רוצים שהוריכם לא יגיעו למוסד סיעודי? 6 עצות

כולנו רואים את עצמנו בעתיד מאושרים בפנסיה ומבלים היטב, אבל האמת היא שגורמי סיכון כמו לחץ דם, השמנה וסוכרת מעלים בעשרות אחוזים את הסיכוי להפוך למטופלים במוסד סיעודי. איך הופכים למבוגרים פעילים וחיוניים? הנה ההמלצות

לכולנו יש סבא, סבתא או אפילו אב או אהוב שחזינו בו מגיעים למצב לא נעים של חוסר עצמאות וצורך בעזרה צמודה. כולנו מקווים שלנו זה לא יקרה ושנוכל להישאר פעילים ועצמאים עד סוף ימינו, בסביבה הטבעית שלנו בבית, ולא לעבור למוסד שבו נהיה מוקפים באנשים הסובלים ממחלות שונות.

 

הצטרפו למבצע "מחממים בידידות" של ynet והקרן לידידות

 

מונעים מחלות מבעוד מועד:

 

לשמחתנו, לא הכל תלוי ביד הגורל. התמודדות עם גורמי הסיכון בגיל העמידה יכולה להשפיע דרמטית על האפשרות שלנו להמשיך ולחיות חיים עצמאיים, ולמנוע התפתחויות מרות יותר.

 

גורמי הסיכון

עישון: אדם צעיר שמעשן מעלה את הסיכון שלו להפוך למטופל במוסד סיעודי ב-56%, ואילו אדם מבוגר מעלה זאת ב-32%.

 

חוסר פעילות: בגילאי 64-45, חוסר בפעילות גופנית מעלה את הסיכון להיכנס למוסד סיעודי ב-40%.

 

השמנת יתר: בגילאי 74-65, השמנת יתר מעלה את הסיכון להיכנס למוסד סיעודי ב-31%.

 

סוכרת: בגילאי 64-45 סוכרת מכפילה את הסיכון להיכנס למוסד סיעודי.

 

יתר לחץ דם: יתר לחץ הדם מעלה את הסיכון להיכנס למוסד סיעודי ב-35% בגילאי 64-45, וב-29% בקבוצת הגיל המבוגר יותר.

 

גורמי הסיכון האלה תורמים למחלות כרוניות שמובילות לפגיעה בעצמאות ככל שמתבגרים, כגון מחלות לב, אירועים מוחיים, אוסטיאופורוזיס וסוגי סרטן שונים.

 

ההשפעה גדולה יותר כאשר משלבים מספר גורמי סיכון. למשל, צעירים סוכרתיים שגם עישנו נמצאים בסיכון גבוה פי חמישה להיכנס למוסד סיעודי מאשר אחרים בגילם ללא גורמי סיכון אלה.

 

הימנעות מגורמים אלו יכולה לא רק להקטין את הסיכון שלנו להיות מטופלים במוסד סיעודי בעתיד, אלא לצמצם גם את הסיכון למווות מוקדם. חשוב לזכור - רוב גורמי הסיכון שציינו נמצאים בשליטתנו, וניתן להתמודד איתם בכמה צעדים הכרחיים לבריאותנו.

 

חוסר בפעילות גופנית מעלה את הסיכון להפוך לסיעודי ב-40% (צילום: Index Open) (צילום: Index Open)
חוסר בפעילות גופנית מעלה את הסיכון להפוך לסיעודי ב-40%(צילום: Index Open)

 

1. שמרו על לחץ דם יציב

בהתאם להמלצות להורדת לחץ הדם, כדי לשמור על ערכים תקינים יש לבצע פעילות גופנית על בסיס יומיומי, לא לעשן, לשמור על משקל תקין, לצרוך פירות וירקות רבים, לצרוך מוצרי חלב דלי שומן, לאכול רק מעט בשר שמן ודברי מתיקה, ולאכול הרבה-הרבה פחות מלח ממה שצרכתם עד היום.

 

מחקרים מראים שהיצמדות לכללים אלה עוזרת להפחית את לחץ הדם בצורה משמעותית. למשל במחקר ה-Premier המפורסם משנת 2003, 78% מהסובלים מיתר לחץ הדם שביצעו את ההוראות הללו הורידו את לחץ הדם לרמות תקינות.

 

חשוב לציין שהאפקט המשולב של שתי מנות קפה וסיגריה עלול לגרום לעלייה פתאומית בלחץ הדם, לכן הסובלים מלחץ דם צריכים להיזהר משילוב זה.

  

2. היו פעילים

מספיקות 30 דקות של הליכה אינטנסיבית חמש פעמים בשבוע כדי להפחית את הסיכון להתקף לב ולאירוע מוחי, להקטין את רמות הסוכר ואת הסיכון לסוכרת, וכן את לחץ הדם. פעילות גופנית של 60 עד 90 דקות ליום ברוב ימות השבוע יכולה לעזור להפחית במשקל ולשמור על משקל תקין.

 

אבל לא רק פעילות אירובית טובה ליהודים - גם לפעילות כוח יתרונות רבים: הרגשה טובה, עלייה במסת השריר, עלייה בצפיפות העצם ושיפור רגישות התאים לאינסולין (יתרון במניעת סוכרת). עם זאת, מומלץ לשלב אימון כוח באימון אירובי לקבלת התוצאות הטובות ביותר.

 

3. שפרו את התזונה שלכם

הוסיפו מספר מנות ירקות ופירות מכל הצבעים ליום, כדי להגיע לתשע מנות סך הכל (עד ארבע מהן מפירות).

 

בנוסף, עברו לשומנים בריאים יותר: דלגו על שומן טרנס (שומן מוקשה חלקית), בחרו בפחות שומנים רוויים (שומנים מן החי) וצרכו יותר שומנים בריאים (כמו שמן זית וטחינה, שמן חריע, שמן תירס, שמן אגוזי מלך ואומגה 3 מדגים ים צפוניים).

 

אם אתם פעילים גופנית כמומלץ, שימו לב שאתם צורכים מספיק חלבונים לבניית השריר, פחמימות לאנרגיה, סידן וויטמין D עבור העצמות.

 

צעיר שמעשן מעלה את הסיכון שלו להפוך למטופל במוסד סיעודי ב-56% (צילום: AP) (צילום: AP)
צעיר שמעשן מעלה את הסיכון שלו להפוך למטופל במוסד סיעודי ב-56%(צילום: AP)

  

4. היגמלו מעישון

אם אתם מעשנים, דברו עם הרופא על האפשרויות הקיימות כדי להפסיק לעשן. כולנו יודעים שעישון רע לבריאות, אבל כאן אני מבקש להזכיר לכם עד כמה הוא רע: עישון מזיק עוד לפני הלידה ועד סוף חיינו, זאת על ידי העלאת הסיכון למחלות לב וכלי דם, סרטן, מחלות נשימתיות, אוסטיאופורוזיס וקטרקט.

 

5. בדקו את צפיפות העצם

מומלץ שכל אישה בת 65 ומעלה תבדוק את צפיפות העצם שלה, ולבדוק מוקדם יותר את מידת הסיכון שלה ככלל לאוסטיאופורוזיס. לכולן מומלץ לבצע פעילות התנגדות אשר שומרת על מסת העצם, ולצרוך מספיק ויטמין D וסידן. 

 

גברים נוטים שלא לבדוק את צפיפות העצם, אך בשנים האחרונות מתברר שלא מדובר במחלה נשית בלבד.

 

6. צאו מהדיכאון

גורם חשוב נוסף שמעלה את הסיכוי להגיע למוסד סיעודי הוא דיכאון. מחקר אירופאי שבדק ב-11 מדינות מבוגרים בגיל 65 ומעלה המקבלים עזרה סיעודית מצא ששכל שאדם מדוכא יותר, כך הסיכוי שלו להגיע למוסד סיעודי גבוה יותר. דיכאון יכול להקטין את ההגנה החיסונית של הגוף, לפגוע בבריאות הלב, בשמירה העצמית על הבריאות ובאפשרות להישאר פעיל וקשור לאחרים.

 

על אדם שחושש כי הוא סובל מדיכאון לפנות לרופא כדי לקבל טיפול ולמנוע הידרדרות במצבו. גוגם כאן שמור לפעילות הגופנית מקום מכובד - היא לא רק מעצימה את תחושת החיוניות אלא גם מפרישה חומרים המשפרים את מצב הרוח.

 

עקבו אחרי ההמלצות האלו, ותעזרו לעצמכם עוד היום להיות מבוגרים פעילים ומאושרים יותר בעתיד.

 

הכותב הוא דיאטן קליני ומומחה לרפואה מונעת. מפתח "דוקטור נסטור", שיטה מדעית מתקדמת להרזיה, תזונה נכונה , ספורט ובריאות




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השמנת יתר מגבירה את הסיכון להיכנס למוסד סיעודי ב-31%
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים