לבד על הגג - שבתות וחגים
הגדירו גבולות ביחסים שלכם עם משפחת בן/בת הזוג, פרגנו לבני הזוג שלכם מול כל המשפחה המורחבת ואל תנצלו את הארוחה כדי לפתוח בריבים פומביים. ד"ר דניאל דריי עם עצות כיצד לעבור את תקופת החגים בשלום
אינספור סרטים בכל השפות והתרבויות, מתארים הווי משפחתי בתקופת החגים אצל משפחות מתפקדות יותר או פחות, ולא בכדי. קהל רחב מאוד יכול להזדהות עם כל הדרמות, המשברים והדינאמיקה ההזויה לפעמים, של משפחה מורחבת המתכנסת למפגש הנע בין כמה שעות לכמה ימים ברצף.
חגים בערוץ יחסים:
גם המאהבות סובלות
בחגים, המפגשים המשפחתיים הרבים מציפים את ההבדלים ואת המחלוקות בשאלות משמעותיות בנושאי דת, מוצא וחינוך הילדים. בני המשפחה עצמם, מוצאים עצמם מותשים פיזית ונפשית כתוצאה מהשהייה הארוכה יחד ללא מפלט בעבודה או אצל המאהבת.
וגם הרווקים סובלים. רבים מהם מפתחים דיכאון ובדידות שרק הולכים וגוברים בתקופת החגים, והם חשים ברע. תקופה זו קשה גם למאהבות שמרגישות שהמאהבים שלהן זנחו אותן. קשה להן לראות את מאהביהן הנשואים יוצאים לנופש עם בני משפחותיהם, ומותירים אותן לבדן, גלמודות ומשועממות.
תמיד תהיה הילד של אמא
כשאנחנו מבלים את החגים עם משפחת "המקור" שלנו, קל לנו להחליק לאותו מקום שתמיד היה לנו במערכת המשפחתית. אותו מקום השמור לנו עוד מילדות. לא יעזור כלום - גם אם נהיה בוגרים ומצליחים, מבוססים ובעלי השפעה ומעמד חברתי - מרגע שנחזור לחג, הביתה, לבית ההורים, תמיד נשוב לתפקיד ילדותנו במערכת המשפחתית, תפקיד ממנו מעולם לא הצלחנו להשתחרר. בין אם זה הילד של אמא, הילדה שעשתה בעיות או הגדול המוצלח מכולם.
חוויה לא פחות מורכבת עומדת בפני בן/בת הזוג שמתלווים אלינו למפגש המשפחתי. פתאום בן הזוג שלנו הופך להיות ילד שוב, לא מסוגל לעמוד על הזכויות שלו בפני ההורים או האחים. אני, האדם החשוב בחייו כרגע, הופכת להיות אאוטסיידרית. נאבקת על מקום מוערך במשפחה המורחבת, מנסה לפענח את הקודים התקשורתיים וההתנהגותיים המיוחדים של המשפחה, וזה לא קל במיוחד.
איך לעבור את החג בשלום?
תקופת החגים אמורה להיות חוויה חגיגית ומעניינת מבחינה רוחנית, ולמרות זאת, אנשים רבים חווים מתח, דיכאון ואכזבה בתקופה זו. הלחץ על הזוגיות כבד יותר, וכל שנה אנחנו רואים עלייה דרמטית במספר הפונים לייעוץ זוגי אחרי חג משמעותי. אז מה אפשר לעשות כדי לעבור תקופה זו בשלום? הנה כמה אסטרטגיות של הישרדות זוגית בתקופת החגים בחברת המשפחה המורחבת:
1. תורנות חגים
הכינו רשימת תורנויות, כמו שעושים זוגות גרושים, עד לשנת 2020, וציינו בכל שנה אצל מי חוגגים את חג הפסח ואת ראש השנה, פעם במשפחה זו ופעם בשנייה. לגבי השנה הנוכחית – וותרו. על שני בני הזוג לחתום על הרשימה. כך תשרור תחושה של רוגע וביטחון לגבי העתיד המשותף. שינויים בסדר התורנויות אסורים בהחלט.
2. הכינו את עצמכם מראש
כבר בדרך לאירוע המשפחתי, במכונית או במטוס, התחילו בהכנה מנטאלית. הגדירו ציפיות ריאליסטיות מהמפגש המשפחתי, וזכרו שלמרות שתבלו יותר זמן יחד בימים הקרובים, תיהנו מפחות פרטיות ואפשרות לתקשר.
3. השתמשו בקודים מוסכמים
קבעו ביניכם דרכים לתקשר בצורה דיסקרטית, מילולית ובלתי מילולית. הגדירו סימנים מוסכמים שיבאירו לפרטנר/ית שלכם איך אתם מרגישים באותו רגע, מבלי להעליב או לפגוע ביתר בני המשפחה.
4. לא הכול מותר
הגדירו גבולות ביחסים שלכם עם משפחת בן הזוג. על מה מותר או אסור לצחוק, במה מותר או אסור לבן הזוג להתערב, וכבדו זאת.
5. לפרגן, לפרגן, לפרגן
לא לשכוח למנות קבל עם ועדה, בפני כל המשפחה המורחבת, את כל שבחי הבעל או האישה. זה חשוב ביותר לטפח את השני בפומבי.
6. זאת לא תוכנית ריאליטי
אסור בתכלית האיסור לריב בפני האחרים, או לנצל את המפגש המשפחתי כבמה. לא לסתור את דברי בן הזוג בפני כול. היו סולידאריים עם בני הזוג שלכם.
7. די להחמצת הפנים
אל תקלקלו את הנאתו של בן הזוג במהלך הערב, ואל תמשכו תשומת לב בדרך שלילית או על ידי החמצת פנים.
8. עזרו בהעלאת האגו של בן/בת הזוג
עמדו לצדו של הבעל אל מול הצלחתו של הגיס, האח או אפילו האבא.
9. בלי פוליטיקות
אל תתערבו בפוליטיקה המשפחתית: "אימא שלך מעדיפה את אחותך או את הילדים של אחותך".
10. אל תהיו מנוכרים
שמרו על קשר עין וגם על קשר פיזי עם בני הזוג שלכם. שלחו אליהם חיוכים, החליפו איתם מילות חיבה. שבו זה ליד זו והחזיקו ידיים.
13. אל תגזימו
היו מודעים לכוח הסבל של בן/בת הזוג. קבעו את שעת הפרישה ועמדו בה.
- ד"ר דניאל דריי – רופא, סקסולוג ומטפל מיני וזוגי. מנהל "תורת היחסים"
– פורטל מיניות וזוגיות.