שתף קטע נבחר
 

טרכטנברג - הממחזר הלאומי

במקום צדק חברתי, מציעה ועדת טרכטנברג רחמים וצדקה. היא לא התמודדה עם מחיר המים המופקע וגם הפריפריה נזנחה. בעבר הזהרתי ממחאה ואוהלים, כעת אני מזהיר מאלימות

המלצות ועדת טרכטנברג הן אכזבה. דומה כי הוועדה פועלת בשירות המשרד להגנת הסביבה בקידום פרויקט המיחזור הלאומי. לא זכינו לחידושים, לתובנות או לתוספות תקציב. רק למיחזור מייגע של עוד מאותו הדבר, שוב אותו הסרט, אבל הפעם אנחנו יוצאים באמצע.

 

ועדת טרכטנברג הפכה לסוג של כסות עבור הממשלה להתמודדות עם נחשול מחאה מוצדק, שטרם נראה כמותו. לפני כחודש, נפגשתי יחד עם בכירים נוספים בשלטון המקומי עם פרופ' טרכטנברג. הצגנו לו את הבעיות עמן מתמודד השלטון המקומי בתחומים החברתיים: הפערים בחינוך, המצוקות ברווחה, המחסור בדיור, הפערים בין המרכז לפריפריה, בעיות התחבורה וכמובן - מחיר המים המופקע שרבים מאזרחי ישראל לא יוכלו להמשיך ולשאת בו.

 

עוד בערוץ הדעות:  

 

המים הם מוצר בסיסי שהתייקר (על פי נתוני הוועדה) ביותר מ-107% ואין לו תחליף. מה עושה הוועדה בתגובה? מדברת גבוהה על רגולציה, כאשר ברור לכל שהפיתרון פשוט: להוריד את המחיר בחצי ולבטל את המע"מ.

 

שמע, אך לא הקשיב. פרופ' מנואל טרכטנברג  (צילום: נועם מושקוביץ) (צילום: נועם מושקוביץ)
שמע, אך לא הקשיב. פרופ' מנואל טרכטנברג

 

התרשמתי שפרופ' טרכטנברג מבין את הבעיות לאשורן והבטחתי לו כי השלטון המקומי יירתם לכל משימה שתוטל עליו על מנת לסייע לו במשימתו. הצוות המקצועי של השלטון המקומי ואנוכי הקדשנו שעות ארוכות להצגת שלל פתרונות לתחומי הדיור, התעסוקה, הרווחה והחינוך מתוך הבנה כי שם נמצאות המצוקות הגדולות. הנחתי שסוגיות יוקר המחיה ובעיית מחיר המים מדברים בפני עצמם וברור מאליו שיש לטפל בהם. כגודל הציפיות - גודל האכזבות.

 

התרשמותי היא שמדובר באדם יקר, שניסה למצוא פתרונות, אך לצערי לא, הקשיב לצרכי השטח. שמע, אבל לא הקשיב. הפתרונות שהציג רחוקים ממתן מענה יסודי לבעיות ואפילו מציגים את המציאות הקיימת כפתרונות עתידיים, למשל - יום לימודים ארוך כבר מונהג בפריפריה. עם זאת, ישנה התעלמות מן המצוקות. בנו, אנשי השטח, שרואים וחשים את המצוקות על בשרנו, לא נועצו מספיק. לוועדה גם אין מחויבות ציבורית שיש לנבחרי הציבור.

 

הבעיות נותרו ללא מענה

פרופ' טרכטנברג לא התייחס לקשיים האמיתיים: למשל, 45% מן התושבים בפריפריה מקבלים שכר מינימום וכלל לא יגיעו להטבות או לנקודות זיכוי שהוא הציע. את ההטבות הייחודיות לפריפריה שקיימות כבר היום הוא יהפוך לנחלת הכלל וכך לא יהפוך את הפריפריה לאטרקטיבית לאוכלוסיות חזקות. במקום לחשוב על פתרונות שיתמרצו קבלנים לבנות, להגדיל את הזכאות לשכר דירה, לתת מענה לשכבות המוחלשות שזקוקות לפתרונות ממשיים לדיור וליוקר המחיה - הוא ממחזר.

 

במקום השקעה ומתן עוד תקציבים של מיליארדי שקלים, אנחנו מקבלים לכאורה הטבות שישפיעו על מיעוט קטן באוכלוסיה והן בשווי של כמה מיליונים. ובעצם למה אנו מצפים מוועדה המורכבת מאנשי אוצר בעבר או בהווה ובכירים במשרדי הממשלה בעבר או בהווה? ועדת פקידים שבאה להיות יד ימין של הממשלה.

 

הפתרונות המתבקשים בתחומים השונים ברורים: חינוך חינם מגיל 0, הורדת מחירים למוצרי יסוד, מתן סיוע לשכר דירה, מתן תמריצים לבנייה, הטבות למתגוררים בפריפריה, שיקום הדיור הציבורי וביטול חוק ההסדרים. כי בעצם, כל החקיקה כבר קיימת, אבל חוק ההסדרים מונע מחוק הדיור הציבורי לצאת לדרך, מונע את החינוך המלכתי חינם ואת הקטנת מספר התלמידים בכיתות.

 

בעבר הזהרתי מערי אוהלים ומהפגנות סוערות, עתה אני מזהיר מהפגנות אלימות. הרחוב סוער כי כולנו, הציבור הרחב ונבחריו, שרויים בתחושה קשה שכבר היינו בסרט הזה ודבר לא ייצא מההמלצות. אנחנו בתחושה שלא סופרים אותנו ולא מבינים לעומק את גודל הבעיה. מיליוני ישראלים שיצאו לרחובות למאבק החברתי הכי חשוב שנראה כאן, מחפשים צדק חברתי, שינוי בסדר העדיפויות. הם כמהים לחמלה ולצדק. ועדת טרכטנברג נתנה להם מיחזור מעייף של רחמים וצדקה.

 

הכותב הוא יו"ר מרכז השלטון המקומי וראש עיריית מעלות-תרשיחא, מוביל המחאה להפחתת מחיר המים.

 

גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפתרונות ברורים. שלמה בוחבוט
צילום: גל חרמוני
מומלצים