הרפתקאות מדעיות בספרי הילדים
חיפושי מטמון בפנים כדור הארץ, מסעות לחלל במעבורות וטלסקופים, פיזיקה למתחילים ותולדות הפרמידות - על ספרי ילדים מעולים שלא חוששים מידע כללי. אבל בטקט
זו היתה השנה שבה מו"לים של ספרי ילדים התעוררו מדי פעם בבעתה מתוך סיוט. בחלומותיהם החוזרים ונשנים ראו עדרים של אייפודים וסמרטפונים, טאבלטים ווקונסולות רודפים אחריהם ומאיימים להשליך אותה לבור תחתיות. זו היתה השנה בה יכלו לפגוש פעוטות בני שנתיים לומדים בחדווה לזהות צבעים מהאפליקציה הקטנה והחיננית שיש לאבא ואמא בטלפון, במקום להפוך את דפי הכרומו המבהיקים של הספר שאמור ללמד אותם. הם היו יכולים לשמוע, כמוני, הורה מודאג לבן ארבע שמנסה ליטול ממנו את הגדג'ט ולהחליפו בספר:"אבל אבא, הספר לא עושה כלום".
למען האמת, הצרות האלה לא לגמרי חדשות. מאז שהוכח שילדי כל העולם מעדיפים מסכים על פני דפים, מו"לים שוברים את הראש ומנסים להפיח חיים חדשים חפצים כרוכים, כך שגם יהיו חינוכיים ורבי עניין, גם ירתקו את דור המולטימדיה באופן שאין לו תחליף וגם ימתחו את אפשרויות הנייר לתחומים חדשים. כי אחרת נישאר עם "נשאבים לאייפון" של זוהר אביב, ספר מספר 6 בסרת "מסע מצמרר", ולעולם לא נצא משם כשהסוללה תיגמר.
פתרונות המצליחים בתחום כרוכים בארגון מחדש של הטקסט, האיורים ודרכי העברת המידע. אם טרם התוודעתם לסדרת ספרי ג'רונימו סטילטון, זה הזמן. "האהבה היא כמו גבינה", האחרון שראה אור בעברית במיזם המדהים הזה, מדגים יפה את עקרונות החידוש: בחייו ובהרפתקאותיו של ג'רונימו העכבר, עורך עיתון שמרני עם עניבת פפיון ונימוסים ג'נטלמניים, הטקסט פשוט קופץ מן הדפים בפונטים מתחלפים וצבעוניים, באיורים קטנטנים ומתוקים בתוך הכתוב עצמו כמו גם בריבוי האיורים שבצד הטקסט.
מדע חינני
הספר מציג בנסיונות מתוחכמים ומוצלחים להעביר לקוראים הצעירים שינויים באוירה, ברגשות הדמויות ובמתח העלילתי בעזרת אותיות צבעוניות, מקפצות, מרחפות ומצחיקות נורא. על הדרך, מבלי שישימו לב לכך, ילמדו בני השמונה-עד-עשר שיקראו פרקים ראשנים על חיי הפירטים, המערב הפרוע, הפירמידות ונבואות נוסטרדמוס, האוורסט ומדבר גובי. ההצלחה העצומה של הסדרה ברחבי אירופה היא עדות לכך שאפשר למכור לילדים מדע ודעת, אבל האריזה צריכה להיות חיננית במיוחד כדי שילמדו מספר.
אחת האריזות החינניות ביותר שראיתי השנה שייכת ל"המסע הגדול של מקס" פרי עטו של דובי קייך שכתב וגם אייר. קייך הוא קומיקסאי המוכר לקוראי עיתונים ילדים, ומקס הוא קיפוד שמטייל בעולם וכותב יומן מסע. בגיל שבו ילדים מתחילים להבין את נפלאות הגלובוס אבל עדיין אין להם סבלנות ללמוד אודותיו בצורה מסודרת, מקס נחלץ לעזרה ומדלג בחדווה מן האוורסט ועד ביצות סומטרה, מלוך נס ועד לאבו דאבי.
כל מסע הוא כמובן עילה להתוודע לסיפור או אירוע, מסורת מקומית או פריט שישמש אחר כך בחידוני טריוויה, וגם יפתח תיאבון למידע נוסף. פרח הרפלסיה הגדול בעולם, עלילות חניבעל, ציורי הקיר במערות לסקו, פסטיבל הקומיקס באנגלם שבצרפת, דיג בקרח בקוטב הצפוני, וציד באמצעות בזים במדבר הערבי - אלה רק כמה מן העניינים שיפגוש הקורא בסיפור המסע שכתוב בפרקים קצרצרים ומענגים, ולצידם - קומיקס בו מככבים ארתור, פנחס ובלו - חיות חמודות להפליא, שיודעות לספר סיפור מצחיק הקשור לנושא של הפרק.
יש גם תצלומים, וכל האריזה מצליחה גם לגרות את הדמיון וגם להבהיר לקורא שאכן יש ספרים, עדיין לא רבים, אבל וודאי עוד יתרבו בעתיד - שיודעים "לעשות" המון דברים גם בלי כפתורים ומקשים. כשהם מתחילים לקרוא ללא ניקוד, יחכו לילדי המסכים עוד ספרים שיש להם יתרונות בולטים על פני הדק והשטוח. סדרת "עובדות והפתעות" של ההוצאה האנציקלופדית הצרפתית "לארוס" בחרה במיזם של הנדסת נייר וקרטון כדי לגלות לצעירים את סודות כדור הארץ, האקלים, המדבריות ורעידות האדמה.
כל אחד מן העניינים האלה מוצג בעזת מעטפות קטנות ומדבקות, עלונים נשלפים ופתקים צבעוניים, פוסטרים וחוברות זעירות, דפים שנראים כאילו הם תלת מימידים לגמרי - מפליא לגלות כמה אפשרויות שוכנות כאן בכל עמוד ועמוד, ומפליא ומהנה לראות את הקורא הנובר בדפים ואומר "שיואו" בקול רם תוך כדי קריאה, הדבקה, סידור וחיפוש תשובות לחידות.
כישגדלו עוד קצת וכדור הארץ יהיה קטן עליהם, מציעים להם לוסי וסטיבן הוקינג
את "חיפוש המטמון הקוסמי של ג'ורג'", ספר שני בסדרה שתסביר להם על מסתרי החלל והזמן באופן שהוריהם לא יוכלו וסטיבן הוקינג בטוח יוכל - סיפור ההרפתקאות הדמיוני מלווה בתצלומים אמיתיים של חוקרי חלל ומעבורות, טלסקופים ומה שהם משקפים, מדריכי קצרים ל"משתמש ביקום" וגם איורים מסורתיים בשחור-לבן. לא, הם לא יידעו שהם לומדים פיזיקה, והם גם לא יצליחו להניח את ההרפתקה המובבת הזאת מידיהם.
כשהחלל יימאס עליהם וירצו לנסוע בזמן - גם זה, כמובן אפשרי ואלגנטי, מרתק ומהודר. "מסע בזמן אל מצרים העתיקה" של גורדון וולק, ניל ריד ובוב ניקולס הוא ספר מרהיב שכריכתו מעוטרת באליפסה מפלסטיק, כזו שאם מתבוננים בה בזוית אחת רואים ראש מצרי מצויר, ובזוית אחרת - ראש של אל-כלב. וזו רק ההתחלה.
עמודי הכרומו נראים כמו יומן עתיק, צהבהבים עם שוליים בצבע ספיה. הדמויות מאוירות כאילו באמת השנה היא 1915 ומתוכה יוצאים למסע לתרבות הפרעונים והאיורים מחקים בהצלחה ספרי ילדים בני מאה שנה ויותר. והכי חשוב: הספר הזה, כמו קרובי המשפחה שלו שנסקרו כאן, עושה משהו. משהו עצום בהתחשב בהרגלי הפנאי של ילדים בני זמננו. הוא עושה חשק גדול לקרוא עוד ספר.