חברו את המשפחה בחג
אחרי ארוחת החג ומשחק השבץ-נא הסוער, נצלו את הערב עם המשפחה בשביל לבנות אילן יוחסין באינטרנט, לשלוח רק למשפחה חוויות מהחתונה של דודה רבקה, ולהבין מה הקשר המשפחתי שלה בדיוק
ראש השנה הוא אחת מההזדמנויות להסב עם חלק גדול מהמשפחה אל השולחן לארוחה גדולה שבסיומה אפשר לשבת עם כולם למרתון שבץ נא אל תוך הלילה, או צפיה בלוח השידורים המעפן שתציע לנו הטלוויזיה.
הצעה לאפשרות אחרת: לחבר את המשפחה ולהפוך אותה יחד למקוונת. על הדרך אפשר לברר אחת ולתמיד כיצד דודה רבקה קשורה למשפחה, בהתחשב בזה שהיא לא באמת אחות של אבא וקיבלה את הכינוי "דודה" רק כי אנחנו לא זוכרים את הקשר המדויק.
בפייסבוק
פייסבוק מציע לנו לספר על הקשרים המשפחתיים שלנו. אפשר לספר לרשת החברתית כיצד אנחנו קשורים משפחתית לכל אחד מהאנשים שמופיעים ברשימת החברים שלנו. למה זה טוב? שאלה רטורית מצוינת. מעבר לסיפור תולדות המשפחה לחברינו ברשת החברתית, אפשר להשתמש בכלי הזה בשביל לחלוק תמונות, קטעי וידאו ופירסומים אחרים מסוימים בפייסבוק עם המשפחה בלבד - אם נרצה בכך. אז איך עושים את זה?
1. מצאו את בני המשפחה
עברו על רשימת החברים שלכם ובדקו אם כל קרובי המשפחה שלכם שם. אם יש קרובי משפחה שלא נמצאים שם - הוסיפו אותם. אפשר להסתיר מאמא ואבא את האלבום שמראה אתכם שיכורים, או עוסקים בסטטוסים פרטיים מדי. נגיע לזה בהמשך.
2. ספרו לפייסבוק שאתם משפחה
בעמוד הפרופיל שלכם, לחצו על ערוך פרופיל ומשם בחרו בחברים ומשפחה. אפשר להגיע גם ממש מכאן. ב"סטטוס" תוכלו לבחור את בן או בת זוגכם כמובן. ממש מתחת לזה תוכלו להקליד שם של חבר מהרישמה, ולהסביר כיצד הוא קשור אליכם משפחתית. בממשק באנגלית של פייסבוק, אגב, יש יותר אפשרויות לקשרי משפחה. פייסבוק לא בהכרח מתמודדת עם עצים. כלומר אם אתם ואח סימנתם שיש לכם הורים משותפים, פייסבוק לא תסיק שאתם אחים. צריך לעשות את זה ידנית. מעצבן, אבל זה עובד מהר.
3. חכו לאישורם
בני המשפחה שלכם יקבלו הודעה בפייסבוק ויצטרכו לאשר שאתם אכן קרובים, כדי שלא תהפכו את בר רפאלי לדודה שלכם, למשל, ללא ידיעתה ואישורה. וגם למה שתרצו לעשות דבר כזה?
4. חילקו איתם
אחרי שתכתבו או תפרסמו משהו תוכלו לבחור בכפתור בצד עם מי לחלוק את זה. למשל, משפחה. אם תלחצו על התאמה אישית, תוכלו גם לבחור ממי להסתיר את הסטטוס - למשל, משפחה.
עץ משפחתי
יש כלים רבים באינטרנט ליצירת אילן יוחסים (או עץ משפחתי) ויזואלי ונוח לקריאה. ממש כמו זה שמציירים על בריסטול ענק בעבודת שורשים שמגישים לבי ספר. אתרים בולטים שמציעים שירות כזה הם MyHeritage (המורשת שלי) ו- Geni.com (נגזר מגֶּנֶאָלוֹגְיָה - שלשלת יוחסים).
האתרים די דומים אחד לשני (ולשירותים מקבילים ברשת), אך היתרון של Heritage הוא תמיכה מלאה בעברית וממשק עברי. אפשר להיכנס לאתר ופשוט להתחיל להכניס פרטים ולבנות עץ על ידי הקלקה על הקוביות במסך. תוכלו לספק פרטים על הורים, צאצאים, ואחים ולמסור תאריכי לידה ופטירה ככל שידוע לכם, והעץ יבנה לו באופן אוטומטי. אפשר ליצור קשרים ענפים ומסובכים כמו בני זוג לשעבר ונישואים קודמים, בשביל לבנות עץ מדויק ככל האפשר.
בין כל הפרטים שאתם מספקים על כל אחד מבני המשפחה, תוכלו לספק גם כתובת אימייל. ברגע שתעשו זאת, בני משפחתכם יקבלו מייל לאתר שיצרתם ויוזמנו להשתתף בבניית העץ המשפחתי ולהרחיב אותו מהצד שלהם.
עכשיו נוצר מעין אתר משפחתי שכולל את העץ במרכז. אפשר להוסיף לו תמונות וקטעי וידאו, והוא יתעדכן אוטומטית בחדשות על לידות ונישואין במשפחה. עכשיו, כשברור שרבקה היא בת דודה של אבא מצד אמא שלו ואמא שלה, תוכלו לחזור להפסיד לה בשבץ נא.