נבחן: סרביה תוכרז כמועמדת להצטרפות לאיחוד
לנוכח תפיסת פושעי המלחמה ממלחמות האזרחים ביוגוסלביה והרפורמות שנערכו בבלגרד, הנציבות האירופית תמליץ על שדרוג מעמדה של סרביה. הבעיה שעדיין ניצבת: היחס לקוסובו
עוד שלב בדרך לחברות. הנציבות האירופית מתכוונת בחודש הבא להציע לסרביה באופן רשמי להיהפך למדינה מועמדת לחברות באיחוד האירופי. כך סיפרו אמש (יום ג'|) דיפלומטים אירופים לסוכנות הידיעות "רויטרס".
סרביה, פושעי המלחמה והאיחוד האירופי:
- נעצר פושע המלחמה האחרון המבוקש בהאג
בדו"ח השנתי של הנציבות על המדינות השואפות להצטרף לאיחוד, שאמור להתפרסם באוקטובר, הזרוע הביצועית של הארגון תשאף לגמול לסרבים על כך שהביאו לדין שני פושעי מלחמה בולטים ממלחמות האזרחים ביוגוסלביה, רטקו מלאדיץ' וגוראן הדז'יץ'. ב-2009 נעצר רדובן קרדז'יץ', הראשון מבין שלושת המבוקשים שבכירי האיחוד דרשו שייעצרו.
כמו כן, הגורמים גילו כי הצעד יכיר במאמצים של הרשויות בבלגרד לערוך שינויים של ממש במוסדות הלאומיים ולהילחם בשחיתות ובפשע – צעדים הנתפסים כחיוניים כדי להבטיח שמדינות הבלקן מוכנות להיות חלק מהאיחוד האירופי.
עם זאת, הדיפלומטים סיפרו כי קיים חשש מהמצב המתוח בין סרביה לקוסבו, ולכן האיחוד עדיין לא ישיק את דיוני ההצטרפות הרשמיים, תהליך שצפוי להימשך כמה שנים. השליטה בקוסובו נלקחה מידי הסרבים ב-1999 בשל הטיהור האתני שבוצע ברוב האלבני. ב-2008 הכריזה קוסבו על עצמאות, אך בלגרד סירבה להכיר בה.
"באופן כמעט בטוח, הנציבות תמליץ על הענקת מעמד 'מועמדת' לסרביה, אך תציב תנאים לפתיחות המשא-ומתן", אמר דיפלומט אחד בדיווח. גורם אחר סיפר: "בסך הכול, סרביה הראתה מאמץ חיובי בנושא הרפורמות, הבעיה היא סוגיית קוסובו".
היחסים הרעועים בין קוסובו לסרביה התערערו עוד בשבועות האחרונים, בשל חוסר הסכמה בנושאי סחר והצבת שוטרים רשמיים של קוסובו במעברי הגבול בין שתי המדינות. עימותים אלימים פרצו בין המיעוט הסרבי לרשויות הקוסובריות בכמה מקרים. אתמול נפצעו לפחות 16 סרבים מקוסובו וארבעה משקיפים של האו"ם בעימותים אלימים באחד המעברים. לפני כחודשיים נהרג שוטר קוסוברי בהתנגשות אלימה דומה.
אם המצב באזור לא ישתפר בקרוב, ייתכן שבאיחוד יציבו שורת תנאים ספציפיים להשקת שיחות ההצטרפות, כמו הגברת שיתוף הפעולה במגעים הנערכים בבריסל בין הצדדים או המשך נתיב הרפורמות נגד השחיתות. כמה מחברותיה של סרביה ביוגוסלביה לשעבר, סלובניה וקרואטיה, כבר התקבלו כחברות לאיחוד האירופי. סלובניה חברה מלאה בארגון, בעוד שקרואטיה תזכה למעמד הזה ב-2013.