איג נובל 2011: איך מקבלים החלטות כשהשתן עולה לראש?
חוזי עתידות שניבאו את קץ העולם וטעו בגדול, מדענים שבנו אזעקה המבוססת על וואסבי חריף וחוקרים שבדקו כיצד הדחף להשתין משפיע על תהליך קבלת ההחלטות הם רק חלק מהזוכים המאושרים של פרסי ה"איג נובל" שחולקו אמש למחקרים ההזויים ביותר
פרסי "האיג נובל" חולקו אמש על ידי "כתב העת למחקר בלתי סביר" בטכס שנערך באוניברסיטת הרווארד. הפרסים – גרסה משעשעת לפרס ה"נובל" הרציני והיוקרתי - מחולקים מידי שנה למחקרים המופרכים ביותר ומטרתם לבדר לעודד מחקר מדעי.
בין הזוכים השנה:
בפרס הרפואה זכה פיטר שניידר, פרופ' לנוירולוגיה מאוניברסיטת בראון, שיחד עם חוקרים נוספים גילה כיצד הדחף להשתין משפיע על תהליך קבלת ההחלטות. הקבוצה של שניידר ערכה ניסוי שבו התבקשו המתנדבים לשתות עוד ועוד מים בזמן שהם מבצעים מטלות שונות במחשב. המחקר מצא כי זיכרון העבודה ותשומת הלב נפגעים כשמתרכזים בצורך הבוער להשתין וכששלפוחית השתן עומדת להתפוצץ.
בתחום הביולוגיה זכתה קבוצה מקנדה, ארה"ב, ואוסטרליה שגילתה כי סוג מסוים של חיפושית אוסטרלית אוהבת להזדווג עם בקבוקי בירה המגיעים אף הם מאוסטרליה, משום שהיא מבלבלת את הבקבוק עם נקבת החיפושית.
בכימיה זכתה קבוצת חוקרים מיפן שהשתמשה ביתרונות הגלומים בוואסבי כדי לתכנן אזעקה מתוחכמת שתוכל להעיר אנשים משנתם בשעת חירום או שריפה באמצעות הריח החריף.
בפרס "שלום הציבור" זכה ג'ון סנדרס מאוניברסיטת טורונטו שיחד עם עמיתיו הראה כיצד הסחות דעת – למשל קסדה עם מגן פנים שנופל שוב ושוב – משפיעות על תשומת הלב של הנהג במהלך נסיעה בכביש המהיר. באופן מפתיע, נמצא כי המגן שפגע בשדה הראייה של הנהג לא הפריע לנהיגתו כלל.
פרס שלום הציבור: לא לנסות בבית
במתמטיקה זכו מספר חוקרים שחישבו את קץ העולם אך לצערם התבדו. בין הזוכים: האמריקנית דורותי מרטין שחזתה שסוף העולם יגיע ב-1954, לי ג'אנג רים מקוריאה שחזה שיקיץ הקץ ב-1992, והאמריקני הארולד קמפינג שבעבר חזה כי העולם יבוא לסיומו ב-1994, אך כעת הוא מעריך כי דווקא ב-21 באוקטובר 2011 הכול עתיד להיגמר.
בפרס ה"איג נובל" לשלום זכה ארתוראס זוקאס, ראש עיריית וילנה שהראה כי הבעיה של חניה בלתי חוקית יכולה להיפתר בקלות באמצעות דריסת המכונית הסוררת על ידי טנק משוריין.
ברכות לזוכים!