למנוע מחלות באמצעות האוכל: 11 הכללים
התזונה המערבית אימצה כמה הרגלים קלוקלים כמו אכילה תוך כדי פעילות, יותר מדי מתוקים ומאכלים מעובדים ופחות מדי זמן ללעוס ולעכל בנחת. התוצאה: עייפות, הפרעות בשינה ומחלות. לנטורופתיה יש כמה הצעות אחרות בשבילכם
תזונה נכונה חשובה לתפקוד המיטבי בכל רובדי החיים. היא קובעת את מידת האנרגיה שתהיה לנו במהלך היום, האפקטיביות והריכוז בפעולות השונות, יכולת העמידה בלחצים וגם את קיומם של רוב המחלות והסימפטומים (או אי קיומם).
גם תסמינים שלכאורה אינם קשורים למערכת העיכול, הם לרוב פועל יוצא של תזונה לקויה: אי נוחות אחרי האוכל, עייפות כרונית, ליחה, סוכרת במבוגרים, הפרעות שינה ואף צניחת רחם הם כמה דוגמאות לכך.
סובלים מבעיות עיכול? קראו עוד
- מרגישים נפיחות בבטן? 6 סיבות מפתיעות לכך
- שכיח ומרגיז: 10 עובדות על תסמונת המעי הרגיז
- ארומתרפיה: מריחים ופותרים בעיות נשימה ועיכול
אך לא רק מרכיבי התזונה משפיעים על הבריאות שלנו, גם הרגלי תזונה לקויים מחלישים את מערכת העיכול ולאורך זמן אף את כל המערכות הניזונות ממנה.
כדי לשמור על גוף בריא וחופשי ממחלות, הנה 11 עקרונות פשוטים ליישום שכדאי לאמץ:
1. אכלו תמיד ארוחת בוקר
רבים נוטים לוותר על ארוחת בוקר בשל קוצר זמן, אך כשם שלא היינו חושבים לצאת לנסיעה בלי דלק, כך גם עלינו למלא את הגוף לפני היציאה מהבית. ארוחת הבוקר מעניקה את הכוח הראשוני להתמודד עם מטלות החיים ומאותתת לפן ההישרדותי של הגוף ש"היום יהיה מה לאכול". איתות זה מסייע לנו לשמור על איזון בכל ארוחות היום ומגן מפני בולמוסים והשמנה.
לא חייבים לאכול מיד כשמתעוררים, אך מומלץ לאכול אפילו מעט בתוך שעתיים מהקימה. כשאין זמן, ניתן גם להסתפק בכמה אגוזים, שקדים, ביצה קשה, ירקות או פירות ופירות יבשים שאינם דורשים הכנה מיוחדת.
2. אכלו בישיבה ונוחו אחרי הארוחה
חשוב להימנע מלחטוף מזון "על הדרך" ולאכול תוך כדי פעילות או בעמידה. הגוף בנוי להיות במצב מנוחה (כולל בזמן העיכול) או במצב פעולה, ופיזיולוגית שני הדברים אינם עובדים יחד. כאשר אנו משלבים ביניהם, אף אחת מהמערכות אינה עובדת במיטבה, דבר המביא להחלשת מערכת העיכול ולירידה בתפקוד של כלל המערכות.
הקצו לארוחה כרבע שעה, אכלו בנחת ובישיבה וודאו שהפעולות שממתינות לכם לאחר האוכל אינן דורשות מאמץ.
3. אל תוותרו על ארוחה חמה
מערכת העיכול זקוקה לחום לפעילותה התקינה, כך שמזונות מהמקרר מקררים אותה ומפריעים לתהליכים המתבצעים בה. לשם איזון ותמיכה בעיכול, מומלץ לאכול בכל יום לפחות ארוחה אחת מבושלת וחמה. מזון מבושל קל יותר לעיכול ומעניק תחושה טובה.
שימו לב שגם מזונות מבושלים כגון אורז או ביצה מתקררים עוד לפני שהגיעו לפה, לכן לא בהם מדובר. העדיפו תבשילי ירקות, קטניות או בשר, כיוון שמערכת העיכול זקוקה למאכלים שנשארים חמים לאורך זמן.
4. לעסו היטב את האוכל
כולם מכירים את ההמלצה הטוענת שצריך ללעוס כל ביס 30 פעמים - אבל אף אחד לא מממש אותה. בין שהיא נכונה ובין שלא, האמת היא שאכן כמעט בלתי אפשרי ליישם אותה. מצד שני, מזון ש"נזרק" לקיבה כשאינו לעוס דיו דורש ממנה מאמץ רב ומחליש אותה.
כדי ללעוס היטב, חשוב לאכול בישיבה וברוגע. הכלל הוא: לעיסה נכונה היא עד שהמזון הופך לעיסה.
5. אמרו "לא" למזונות מעובדים
מזונות מתועשים חוסכים זמן בישול ומקלים את החיים, אך עבור הגוף הם מזיקים. הם עתירים במלח ו/או סוכר, עוברים במפעל תהליכים ש"הורגים" את החיוניות הטבעית של המזון ולעתים משמשים בהם חומרים כימיים רעילים.
העיבוד התעשייתי גורם לאובדן הוויטמינים הטבעיים, וספיגתם של ויטמינים סינתטיים שלעתים מוספים היא אפסית. בנוסף, הם מכילים לעתים קרובות שלל חומרים משמרים ו"משפרים" מזיקים.
הבסיס האיכותי יותר לגוף בריא הוא מזונות בתצורתם הטבעית - ירקות, קטניות, תבשילים, מוצרים מהחי שאינם מעובדים (חזה עוף במקום נגיסים, קציצות בשר במקום המבורגר תעשייתי), מעט דגנים, פירות, אגוזים ושקדים.
6. קצצו בפחמימות
התזונה המערבית מבוססת במידה רבה על פחמימות: לחם, אורז, דגנים, פריכיות, תפוחי אדמה, מתוקים ובצקים מלווים את רוב הארוחות. למעשה גופנו זקוק רק לחצי או אפילו לשליש מהכמות הזאת. בעלי סוג דם O יכולים אף לוותר על כלל הדגנים ולהסתפק בפחמימות המצויות באופן טבעי בשאר המזונות.
הפחתה בצריכת פחמימות מביאה להרזיה טבעית, מאזנת את המערכת ההורמונלית בנשים, מגנה מסוכרת ושומני דם ומעודדת תחושת קלילות ושיפור בהרגשה הכללית. את השינוי מומלץ לבצע בהדרגה, כדי לא ליצור בגוף תגובה שלילית.
7. המעיטו במוצרי חלב
החלב מספק חלבון וסידן, אך בעודף מחליש את מערכת העיכול, מעודד ליחה ושלל סימפטומים, ויש שטוענים שאף תורם להוצאת סידן מהעצם.
תזונה בריאה יכולה לספק את כמויות הסידן והחלבון הדרושות גם ללא מוצרי חלב, אך לא חייבים להיות קיצוניים: ניתן לצרוך אותם במידה בקפה, במעט גבינה וביוגורט מדי פעם. כדאי לעבור לחלב עזים, הידידותי יותר בהרכב החלבונים שבו.
כדי למנוע מחסור בסידן מומלץ לבצע בדיקת דם בתוך שלושה חודשים מתחילת השינוי, ובמידת הצורך להוסיף מזונות עתירי סידן או ליטול תוסף מתאים.
8. גוונו בפירות ובירקות
הישראלי המצוי צורך בעיקר עגבניות, חסה ומלפפונים. היצמדות זו גורמת לנו לפספס בנק בריאות איכותי ביותר: מגוון פיטוכימיקלים, רכיבים רבי עוצמה כמו הקרוטן והליקופן שבעגבנייה ובגזר, אשר מיוחסים להם שלל תפקודים בריאותיים כמניעת מחלות לב, סוגי סרטן שונים, הגנה מסוכרת ועוד. בכל ירק קבוצת פיטוכימיקלים עוצמתיים שונים.
הפיטוכימיקלים הם חלק מהאיזון הטבעי של גופנו, וכדי ליהנות ממנו יש לגוון בסוגי הירקות הנצרכים, ולהוסיף סלרי, סלק, קולרבי, שומר, צנוניות, נבטים, עשבי תבלין וכמובן ירקות הבישול השונים, אשר כל אחד מהם מכיל בית מרקחת קטן וטבעי.
9. הימנעו מריבוי מרכיבים
ארוחות "שחיתות" המורכבות ממנות רבות מעוררות את החך ואת התאווה, אך אינן בריאות. כל מנה מכילה מרכיבים ותבלינים רבים וביחד הן מאלצות את מערכת העיכול להפריש את כל סוגי האנזימים בבת אחת, דבר המכביד עליה ומחליש אותה.
זה בסדר גמור ליהנות מארוחות גדולות באירועים מיוחדים, אך ביום-יום מומלץ להקפיד לאכול בכל ארוחה מנה אחת או שתיים, שאינן מורכבות יתר על המידה.
10. אכלו רק עד השובע
"והרופאים כולם מסכימים, כי אכילת המעט מן המאכלים הרעים יותר מעט נזקו מאכילת הרב מן המאכלים הטובים והבריאים", כך כתב הרמב"ם.
רוב האנשים אוכלים יותר ממה שהם צריכים. הגוף מאותת שהוא שבע, אנו יודעים שאנחנו מגזימים, אך כשהאוכל טעים אנחנו לא מקשיבים. דבר זה גורם להשמנה, לעייפות, לעיכול לקוי ולמחלות רבות.
לשמירה על בריאות טובה חשוב לדעת מתי להפסיק. אינכם זקוקים לתזונאית כדי לדעת כמה כפות "מותר" לאכול מכל מזון - כל שעליכם לעשות הוא להקשיב לגוף.
11. הימנעו מאכילה רגשית
אנו רגילים לאכול באירועים, כשמשעמם לנו או במצבי חוסר רגשי, וסופו של דבר שאיננו יודעים מתי אנו רעבים ומתי אנו שבעים. לרעב ולמזון תפקיד אחד – להזין את הגוף בחומרים חיוניים, ואנו מזיקים לגוף כשאנחנ אוכלים מתוך צרכים אחרים.
היכולת להגיד "לא" למזון כמוה כהסכמה לקבל רק את מה שטוב לי. בין שאתם זקוקים לשלוש ארוחות ביום ובין שלחמש ארוחות, הקפידו לאכול רק כשאתם רעבים. הרגל זה יסייע לכם לאזן את כמות המזון בארוחה, להימנע מהשמנה ומבולמוסים ויתרום לתחושה כללית טובה.
הכותבת היא נטורופתית .