שתף קטע נבחר

 
צילום: AP, Getty Images imagebank

ידו הארוכה של אסד: 'סורים גולים מותקפים בחו"ל'

יותר מ-2,500 איש נהרגו בסוריה מאז תחילת המהומות, אבל משטר הדיכוי, מסתבר, רודף את מתנגדיו גם מעבר לים. סורים גולים שהפגינו בעולם סיפרו על מסע נקם שכלל איומים באימייל, תקיפות פיזיות וגם הכאה של בני משפחה שנשארו בסוריה

"ביום ראשון אחד בחודש מאי, הפגנתי עם אחרים מחוץ לשגרירות (סוריה בוושינגטון). פקיד (מהשגרירות) יצא החוצה ושאל אם הוא יכול לצלם אותנו. סירבנו. הוא נכנס לתוך השגרירות, וממנה יכולנו לראות אותו מצלם אותנו. יומיים או שלושה ימים לאחר מכן, סוכני המודיעין הצבאי (הסורי) ביקרו את משפחתי בבית שלהם בעמאודה בצפון מזרח סוריה. הם דיברו עם אמא שלי ואחי, ואיימו עליהם שהם לא יהיו בטוחים אלא אם כן אני אפסיק את הפעילות שלי בארצות הברית". כך סיפר סירוואן קאג'ו, כורדי סורי בן 24, שעזב בשנת 2006 את סוריה לארה"ב.

 

הדיווחים האחרונים מסוריה:

 

אלא שעדותו של קאג'ו אינה קול בודד ויוצא דופן. ארגון "אמנסטי אינטרנשיונל" מדווח בדו"ח מיוחד שפרסם כי מפגינים סורים באירופה ובאמריקה היו תחת מעקב שיטתי והוטרדו על ידי פקידי השגרירות ואחרים, שככל הנראה פעלו מטעמו של המשטר הסורי. עדויות מפריז היו מצמררות יותר. ראבי אל-חאייק, מהנדס בן 35 שחי בצרפת זה שבע שנים, סיפר ל"אמנסטי אינטרנשיונל" כי הותקף על ידי תומכיו של נשיא סוריה המחזיקים בדרכון דיפלומטי, ועל כן המשטרה המקומית לא הייתה יכולה לפעול נגדם.

 

הפגנה נגד משטר אסד בשגרירות סוריה בירדן (צילום: AP) (צילום: AP)
הפגנה נגד משטר אסד בשגרירות סוריה בירדן(צילום: AP)

  

"במשך חמישה חודשים הפגנו בפאלאס דה שטלה (כיכר ציבורית בפריז) בלי שום בעיות. אבל אז במהלך הפגנה שקטה שם ב-26 באוגוסט, בסביבות השעה 18:30, קבוצה של חמישה או שישה גברים וארבע נשים, שנשאו דגלים בעד בשאר (אסד, נשיא סוריה), הגיעו ותקפו אותנו. שלושה מאיתנו נפצעו, כולל אישה צעירה, ג'ורג'ט עלאם. באותו זמן היו שם שלושה שוטרים בלבוש אזרחי, והם קראו למשטרה אחרת, שהגיעה במהירות. (השוטרים) אמרו לנו להיות רגועים, שהמשטרה תשלוט על העניין, ושלשניים מהתוקפים יש דרכונים דיפלומטיים, ולכן לא ניתן לנקוט נגדם פעולה כלשהי.

 

"עשרות מאיתנו שמעו אותם אומרים את זה. הקבוצה כולה, אשר תקפה אותנו, נלקחה על ידי המשטרה במדים, וכשהם עזבו הם עשו תנועות מגונות לעברנו", הוסיף. אל-חאייק סיפר כי בכך לא הסתיים העניין. "בסביבות חצות עזבנו את תחנת המשטרה. רבע שעה מאוחר יותר קיבלתי שיחת טלפון משבאן עמאני, אחד מהקבוצה שלנו. הוא בכה: 'ראבי, תציל אותי, אנחנו מכוסים בדם', ואז הקו נותק. נסענו בחזרה, ומצאנו שהשוטרים כבר שם. החברים שלנו אמרו לנו שאנשים מאותה קבוצה של תוקפים תקפה אותם באלות בייסבול".

  

הטרדות בדוא"ל ובפייסבוק

על פי "אמנסטי", התמונה רחבה הרבה יותר. לפי הדו"ח, הזרוע הארוכה של המודיעין הסורי, ה"מוחאבראת", אחראית למקרים של יותר מ-30 פעילים בשמונה מדינות - קנדה, צ'ילה, צרפת, גרמניה, ספרד, שבדיה, בריטניה וארצות הברית - שהעידו כי נתקלו במעשי הפחדה מצד אנשי השגרירות הסורית וגורמים אחרים, וכי ככל הנראה כתוצאה מכך קרובי משפחתם בסוריה, במקרים מסוימים, נחשפו למעצר, הטרדה ואפילו עינויים.

 

מאמון ג'נדאלי, אביו של מאלכ ג'נדאלי, שהוכה בביתו (צילום: אמנסטי אינטרנשיונל) (צילום: אמנסטי אינטרנשיונל)
מאמון ג'נדאלי, אביו של מאלכ ג'נדאלי, שהוכה בביתו(צילום: אמנסטי אינטרנשיונל)

  

"גולים סורים מנסים, באמצעות מחאה בדרכי שלום, לחשוף הפרות שמגיעות בעינינו לכדי פשעים נגד האנושות - וזה מהווה איום על המשטר הסורי", אמר ניל סמונדס, חוקר "אמנסטי אינטרנשיונל" בנושא סוריה. "בתגובה נראה שהמשטר ניהל קמפיין שיטתי - אלים לפעמים - כדי להפחיד את הסורים הגולים ולגרום להם לשתוק. זו הוכחה נוספת לכך שממשלת סוריה אינה סובלת התנגדות לגיטימית וכי היא מוכנה לעשות מאמצים רבים כדי להשתיק את מי שקוראים עליה תיגר בפומבי".

  

במקרים רבים, הארגון מצא כי המפגינים מחוץ לשגרירויות סוריה צולמו או הוסרטו תחילה על ידי פקידים, ואז היו נתונים להטרדות מסוגים שונים, כולל שיחות טלפון, הודעות דואר אלקטרוני והודעות בפייסבוק המזהירות אותם להפסיק.

 

מוחמד טהא. סיפר שהותקף על-ידי פקיד ממשלה סורי בפריז (צילום: אמנסטי אינטרנשיונל) (צילום: אמנסטי אינטרנשיונל)
מוחמד טהא. סיפר שהותקף על-ידי פקיד ממשלה סורי בפריז(צילום: אמנסטי אינטרנשיונל)

  

חלק מהפעילים סיפרו שהם ספגו איומים ישירות מאנשי השגרירות. נעימה דרוויש, אשר הקימה עמוד פייסבוק הקורא למחאות מחוץ לשגרירות הסורית בסנטיאגו, צ'ילה, קיבלה פנייה ישירה מצד פקיד בכיר שביקש לפגוש אותה באופן אישי. "הוא אמר לי שאני לא צריכה לעשות דברים כאלה", היא סיפרה ל"אמנסטי אינטרנשיונל". "הוא אמר שאני אאבד את זכות השיבה לסוריה אם אמשיך".

 

הבן הפגין, ההורים הוכו וננעלו באמבטיה

מספר סורים גילו כי משפחותיהם בבית, בסוריה, סומנו על ידי כוחות הביטחון, ככל הנראה כדי להרתיע אותם מפעילותם בחו"ל. מאלכ ג'נדאלי, פסנתרן ומלחין בן 38, בחר למשל, להופיע בהפגנה נגד אסד מול הבית הלבן בחודש יולי, ובתגובה - אמו ואביו, בני 66 ו-73, הותקפו בביתם חומס.

 

מאלכ סיפר ל"אמנסטי אינטרנשיונל" שהוריו הוכו וננעלו בחדר האמבטיה, בזמן שדירתם נבזזה. הסוכנים אמרו להוריו: "זה

מה שקורה כאשר בנך לועג לממשלה". אחרי המקרה הם ברחו מהמדינה.

 

"אנחנו מצפים מהממשלות המארחות (את השגרירויות) לפעול בנוגע להאשמות מהימנות של הפרות מבלי להמתין לתלונות רשמיות", אמר ניל סמונדס. "אנשים רבים שדיברנו איתם חוששים ממה שיכול לקרות להם ולכן אינם מגישים תלונות רשמיות במשטרה. אנחנו מצפים שכל פקיד שיימצא אחראי למעשים אלה צריך לעמוד לדין, או - אם חסינות דיפלומטית מונעת זאת - להתבקש לעזוב את אותה המדינה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לינה דראובי. מכות ונעילה באמבטיה
צילום: אמנסטי אינטרנשיונל
תלמידים מפגינים נגד אסד בעיר חומס בסוריה
צילום: AFP
מומלצים