שתף קטע נבחר

מת 3 ימים לפני שהוכרז כזוכה פרס נובל לרפואה

שלושה מדענים יחלקו את פרס הנובל ברפואה לשנת 2011 עקב תגליתם על מנגנונים שונים במערכת החיסון, שעשויים להוביל לפיתוח תרופות חדשות למגוון מחלות דלקתיות וליצירת חיסונים יעילים. אחד מהם, ראלף סטיינמן לא הספיק לשמוע את הבשורה. הוא נפטר 3 ימים לפני ההכרזה

לראשונה - פרס נובל יוענק לאדם שאינו בחיים: היום הכריז מכון קרולינסקה שבשבדיה כי שלושה מדענים – האמריקני ברוס בוטלר, הצרפתי ג'ולס הופמן והקנדי ראלף סטיינמן, הם הזוכים השנה בפרס נובל לרפואה על תגליתם בעקרונות פעולת מערכת החיסון. אולם למרבה הצער, סטיינמן הלך לעולמו 3 ימים לפני שהוכרזו שמות הזוכים. ועדת הפרס התכנסה והחליטה לחרוג ממנהגה ולהעניק לסטיינמן את הפרס מכיוון שהיה בחיים בעת שהתקבלה ההחלטה על בחירתו. שווי הפרס הוא 10 מיליון קורונות (1.46 מיליון דולרים) ואת מחציתו יקבלו בוטלר והופמן ואת המחצית הנותרת תקבל משפחתו של סטיינמן. 

 

זוכי פרס נובל לרפואה בשנים האחרונות:

 

שלושת המדענים היו החלוצים בפיתוח ושיפור חיסונים נגד מחלות זיהומיות. הם גם תרמו לפיתוח טיפולים חדשים במלחמה בסרטן. מחקריהם הניחו את היסודות לשורת חיסונים המעוררים את מערכת החיסון לתקוף גידולים סרטניים עד לחיסולם.

 

החוקרים בוטלר והופמן גילו בין השאר קולטנים לחלבונים המזהים התקפה של חיידקים ונגיפים בגוף ובכך מפעילים חסינות מולדת, שהיא אחד השלבים הראשונים בהפעלת מערכת החיסון נגד הפולשים הזרים. הבנה עמוקה יותר של מערכת החיסון הניבה גם רמזים בדרך לטיפול במחלות דלקתיות רבות, ובהן דלקת מפרקים, בה מרכיבים של מערכת החיסון תוקפים את רקמות הגוף עצמן.

 

החוקר ראלף סטיינמן גילה תאים במערכת החיסון הקרויים דנדריטיים ואת יכולתם הייחודית להפעיל ולבקר על פעילות מערכת החיסון בשלבים האחרונים של הפעלתה, רגע לפני שהחיידקים והנגיפים מסולקים מהגוף. 

 

טקס הענקת הפרס: בדצמבר

מידי שנה מכריז מכון קרולינסקה בשבדיה לראשונה על זוכי פרס נובל לרפואה. בהמשך מוכרזים הזוכים בפרסי הנובל במדע, ספרות ושלום. אשתקד זכה בפרס נובל לרפואה הפיזיולוג הבריטי רוברט אדוארדס, שפיתח את הפריית המבחנה. שיטה זו איפשרה למיליוני זוגות עקרים ברחבי העולם להעמיד צאצאים וסייעה להבאתם לעולם של כארבעה מיליון ילדים.

 

בשנת 2009 זכו בפרס נובל לרפואה שלושת החוקרים האמריקנים אליזבת הלן בלקברן, קרול גריידר וג'ק שוסטק, על תגליתם אודות טלומראז, אנזים המצוי בחומר התורשתי די.אן.איי ומשפיע על חלוקת תאים והזדקנותם.

 

בשנת 2008 זכו בפרס נובל לרפואה החוקרים הצרפתיים פרנסואז בארה סינוואסי

ולוק מונטאניה, מגלי נגיף ה-HIV, והחוקר הגרמני הראלד זור-האוסן, מגלה נגיף HPV הגורם לסרטן צוואר הרחם. בזכותו פותח חיסון שהציל מיליוני נשים ברחבי העולם מסרטן.

 

שנה קודם לכן זכו בפרס החוקרים האמריקנים אנדו פייר וקרייג מלו על תגליתם במנגנונים המביאים לשיתוק פעילות גנים. מחקר זה עשוי להביא בעתיד לפיתוח טיפולים חדשים לאיידס, סרטן ומחלות רבות אחרות.

 

אלפרד נובל, ממציא הדינמיט השבדי, ייסד את פרס הנובל בצוואתו בתחומי ספרות, שלום, רפואה, פיסיקה וכימיה. הזוכים בפרס מקבלים המחאה בת עשרה מיליון קרונות (כ-1.5 מיליון דולר) ולחיצת יד ממלך שבדיה בטקס שייערך ב-10 בדצמבר בשטוקהולם, בירת שבדיה.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ג'ולס הופמן. גילה קולטנים לחלבונים המזהים התקפת חיידקים
צילום: AP
ברוס בוטלר. יחלוק את הפרס עם הופמן
צילום: AP
ראלף סטיינמן. גילה תאים המבקרים את מערכת החיסון
צילום: AP
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים