מאהל רוטשילד פונה, המוחים שרו "התקווה"
בתום מאבק משפטי ממושך, החלו הפקחים לפנות באופן סופי את מאהלי המחאה שהציתו את המאבק החברתי-כלכלי. "עוד נחזור לכאן", הבטיחו המפגינים שצפו מהצד באוהלים האחרונים מועמסים על משאיות העירייה
השדרות נוקו, אך האם המחאה תמה? בעוד חברי הממשלה דנים בירושלים בעיקרי המלצות צוות טרכטנברג, החלו היום (ב') פקחי עיריית תל אביב בשלב הסופי של פינוי המאהל בשדרות רוטשילד, שסחף אחריו את תנועת מחאת האוהלים ברחבי המדינה. דקות ספורות לפני החלטת בית המשפט לדחות סופית את העתירה לעיכוב הפינוי, החלו רבים מתושבי המאהל האחרונים בפינוי עצמאי, תוך שהם מביעים התרגשות רבה ומבטיחים לחזור לשדרה בהקדם. מפגינים אחרים בחרו להעתמת עם הפקחים והשוטרים, וצעקו לעברם: "ביזיון, איפה הלב שלכם?". ynet העביר בשידור חי את פינוי המאהל.
מחאת האוהלים - כותרות אחרונות ב-ynet:
- מקפלים אוהלים בבכי במאהל רוטשילד
- נתניהו נאבק על טרכטנברג: ליברמן וישי אמרו לא
- לעיון בהחלטה המלאה של בית המשפט - לחצו כאן
עוד בערוץ החדשות :
- בריטניה: גופה שכבה 3 שנים ליד ארמון המלכה
בכפוף להחלטת בית המשפט, שדחה באופן סופי את עתירת אנשי המאהל לעיכוב הפינוי, החלו הפקחים באיסוף הציוד והאוהלים לקול צעקות המפגינים. שוטרים גיבו כל העת את פעולות הפקחים וניסו לשמור על סדר באזור השדרה, אך לאור ההצהרות המוקדמות בדבר פינוי לא-אלים, ניסו כולם בעיקר ליצור מראית עין של פינוי מכובד. כעבור זמן קצר, החלו חלק מהמוחים לשפןך צבע על הציוד כדי להקשות על הפקחים. ידיהם של אלה כוסו בצבע, וגם המכוניות העירוניות אליהן הושלך הציוד התלכלכו.
"העותרים לא הצביעו על כל נסיבות חדשות המצדיקות כי נסטה מפסקי דין של הערכאות הקודמות שכבר דנו בעניין", כתבה השופטת אסתר קובו בהחלטתה, לפיה העותרים לא הצביעו על כל זכות שהיא שיש בה כדי להצדיק את הישארותם במקום. "גם בהתחשב במהותה של המחאה החברתית ובמטרותיה, יש להפנות את תשומת הלב לנזק הרב שנגרם, הן למוחים והן לציבור הרחב בכללותו כתוצאה משהייה במקרקעי הציבור ובנקיטת הליכים משפטיים ואחרים שעניינם כבר נדון ונסתיים תוך שהמערכת נקטה באורח רוח לדומיהם".
חלק מאנשי המאהל, שקיבלו את הבשורה מבית המשפט באופן קשה, החליטו לפנות עצמם בטרם יגיעו שוטרים לפנותם. הם חולקו לצוותים, שהיו אחראים על פינוי חלקים מוגדרים של המאהל. "קיבלנו בשורה לא כל כך נעימה, בשורה קשה, אך נתפנה כרגע מהמאהל, לא נהיה כאן תקופה מסוימת, גם נעזור לעובדי העירייה לנקות את השטח, אבל עוד נחזור לכאן".
על פי גידי שמרלינג, דובר עיריית תל-אביב, הפינוי יצא לדרך לאחר היערכות רבה מאוד. "דיברנו איתם רבות, מעל 15 שעות. הם לא הסכימו ואנחנו נאלצנו לפנות. אנחנו יודעים בדיוק מי נמצא כאן ויש לכל אחד מהם מקום עם מיטה ומקלחת. האוהלים זה לא הפיתרון", הסביר.
שמרלינג הדגיש את ההוצאות הכלכליות הרבות של העירייה בעקבות המחאה, ואמר כי "עיריית תא עודדה את המחאה בהתחלה. יש מתחמים בדרום העיר שאותם בשלב זה אנחנו לא מפנים. עודדנו את המחאה במשך חודשיים וחצי והיום זה הגיע לסיומו. תל אביב לא יוצאת נגד המחאה. באים לפנות מאהל שהפך מפגע תברואתי".
"עצוב לראות שהכל ריק פה", אמר ל-ynet אוריאל רז, אחד מיושבי המאהל. "המחאה לא מפסיקה, אנחנו ממשיכים להתאסף. אין לי אפילו מילים, זה נראה כמו כלום, פשוט כלום. לא באנו לקחנו משהו על חשבון מישהו אחר, מילאנו את השדרה באנשים, בחיים".
פינוי המאהל ברוטשילד הוא הצעד העירוני האחרון בהוצאת אוהלי המחאה מהרחובות, באופן זמני לפחות. מוקדם יותר היום, פונו במהירות יחסית המאהלים בגינת לוינסקי ובשדרות נורדאו ובן-גוריון. קובי שחר, פעיל מרכזי במאהל, אמר: "אנחנו נגד אלימות ולכן לא נגיב לאלימות בפינוי. אנחנו נתחיל מחדש ונבנה שוב הכל. השאלה שלי לראש העיר, לפקחים ולשוטרים היא - איפה האנשים האלו הולכים לאכול היום? איפה הם יישנו בלילה?".
בינתיים, למרות הודעה מוקדמת של משרד ראש הממשלה והתנגדות שרי ישראל ביתנו וש"ס, החליט ראש הממשלה, בנימין נתניהו, להביא את עיקרי המלצות צוות טרכטנברג להצבעה בישיבת הממשלה ולא רק לדיון. הוא מנסה לגייס רוב למה שכינה "פריצת דרך", אבל נסיונות השכנוע שלו נענו עד כה בשלילה.
"יש פה שינוי כיוון ואזרחי ישראל צריכים לדעת שמשנים את סדר העדיפויות", טען נתניהו בדבריו בפתח הישיבה השבועית. הוא איחל לשריו שנה טובה ואמר ליו"ר הוועדה מנואל טרכטנברג: "רציתי להודות לך על העבודה המאומצת, הרצינית והעמוקה שעשיתם כדי להביא בשורה לישראל. הבאתם לפריצת דרך בכל מיני תחומים חדשים וגם בתחומים ישנים, שלא נגעו בהם שנים רבות".