ברמב"ם מזהירים: "מי יקבל את התאונה השנייה?"
בית החולים בחיפה, המטפל בשגרה במקרי חירום אזוריים, נערך במתכונת חירום לכניסת התפטרות המתמחים לתוקף. "זה יחזיק מעמד בין שעות לימים, אנשים ייפגעו באופן בלתי הפיך"
"כל ההכנות של משרד הבריאות הן אחיזת עיניים. בית החולים רמב"ם לא יחזיק מעמד אפילו משמרת אחת בלי תורנות". התפטרות המתמחים, שאמורה להיכנס בהדרגה לתוקף החל ממחר (יום ג') בבוקר מובילה לכוננות מיוחדת בבית החולים בחיפה ולאזהרות דרמטיות מצד בכיריו. מאמצי הרגע-האחרון של הרופאים, האוצר וההסתדרות הרפואית לא מותירים רושם בקרב הרופאים המתכוננים לתרחישים דרמטיים של עומס וקריסת מערכות הרפואה הציבורית במוסד.
שביתת הרופאים - כותרות אחרונות ב-ynet:
12 מ-14 המתמחים במחלקות האורטופדיות הגישו מכתבי התפטרות וד"ר דורון נורמן, מנהל מחלקה אורטופדית ב' בבית החולים, מסביר כי "מה שלא מבינים באוצר הוא שאנשים ייפגעו באופן בלתי הפיך, כי לא תהיה ברירה אלא לשלוח חולים לבתי חולים אחרים, שבהם לא ניתן יהיה לטפל בהם כמו שצריך".
עוד בערוץ החדשות :
- בריטניה: גופה שכבה 3 שנים ליד ארמון המלכה
בית החולים רמב"ם מוגדר כבית חולים "שלישוני" לכל אזור הצפון, ואליו נשלחים מקרים קשים מבתי חולים אחרים, צפונית לחדרה. "אנחנו מחזיקים גם את חדר המיון של בית החולים", הבהיר ד"ר נורמן. "ברגע שתגיע תאונת הדרכים הראשונה, והרופא הכונן יעלה לחדר הניתוח, מי יקבל את התאונה השנייה? והשלישית?".
ד"ר נורמן ומקבילו במחלקה האורטופדית א' בבית החולים, פרופסור מיכאל סודרי, שלחו אמש מכתב להנהלת בית החולים ולמשרד הבריאות בו הם מזהירים מפני האסון המתרגש, כהגדרתם, ופוטרים עצמם מאחריות לנזקים שייגרמו למטופלים, אם יישלחו בכל זאת לבית החולים חסר כוח האדם.
את התפטרות המתמחים, הגדיר נורמן כ"צעד של ייאוש". לדבריו, "הרופאים רוצים להמשיך להיות רופאים. הרי בשביל זה הם השקיעו את חייהם ולמדו. יש כאן מתמחים שמתפטרים אחרי שבע שנות לימוד ועוד שש שנות התמחות. רגע לפני ההסמכה. אבל כשהבנאדם רואה שהמצב כל כך נואש, שבמקום לדבר איתו מוציאים לו צווי ריתוק - וזה בני אדם שמקריבים פה את עצמם, לילות, שבתות וחגים - הוא מגיע למצב של השפלה, עם הגב לקיר".
נורמן הביע אמונה כי קיים פתרון למשבר ואמר כי המתמחים הם רק קצה הקרחון. "הם נכנסו למים הקרים. כל הכבוד להם על ההקרבה, הם שוכבים על הגדר בשבילנו. אני לא יודע מה הנהלים והכללים, אבל צריכים לאפשר להם לחזור לעבוד, גם אחרי שהתפטרו, ואם לא יעשו זאת - אני גם אשים את המפתחות", הצהיר.
במרכז לרפואה דחופה בבית החולים, נערכים בכל זאת למלא את מקומם של המתמחים המתפטרים. בניגוד לשעות הבוקר, אז פועל צוות אורגני של המחלקה, בשאר שעות היממה, 90% מכוח העבודה הרפואי מורכב ממתמחים - כששניים משלושת המתמחים בצוות התפטרו.
"הארגון כולל הצבה במיון של כל המתמחים שלא התפטרו, כ-50 רופאים מתוך כ-150. הם יוצבו בתורנויות ויגובו על ידי רופאים מומחים ומנהלים", הסביר מנהל המרכז, דוקטור שלומי ישראלית. "ההיערכות אמורה לתת מענה לחולים הקשים מאוד, המגיעים בעיקר ליחידת הטראומה. זה ייתן פתרון חלקי לחולים פחות קשים, וזה פתרון גרוע מאוד לחולים שמצבם קל. מה שבטוח הוא שרמת השירות תיפגע בצורה אנושה. אי אפשר יהיה לתת שירות איכותי לחולים", הזהיר.
"לאפשר לרופאים להחליט על גורלם"
ישראלית לא הביע אופטימיות באשר להפעלת המרכז במתכונת המתוכננת. "זה יחזיק מעמד בין שעות לימים. בכל מקרה, גם בתסריט האופטימי ביותר, לא יותר משבועות בודדים. הרי כרגע אפילו לא ברור אם ניתן לחייב רופאים בכירים לעשות תורנויות. ברור שהם יגיעו אם יהיה צורך בהחייאה, אבל מה עם שאר החולים?", תהה.
בינתיים, יו"ר ההסתדרות הרפואית, ד"ר ליאוניד אידלמן, שלח היום מכתב לכלל הרופאים החברים בארגון, בו הוא הבהיר את התנגדותו לבקשת המדינה להוציא צווי המניעה להתפטרות המתמחים. "בקשה זו הוגשה חרף עמדתנו והתנגדותנו הנחרצת", כתב ד"ר
אידלמן.
לדבריו, "בשבועות האחרונים פעלה הנהגת ההסתדרות הרפואית על מנת לנסות ולשכנע את המדינה שלא לפעול נגד ההתפטרות ולא למנוע מהרופאים להחליט על גורלם המקצועי, אלא לאפשר לרופאים המעוניינים בכך להוציא התפטרותם לפועל.
"אנו סבורים כי פתרון המשבר תלוי בהידברות בין כל הגורמים באוצר ובמערכת הבריאות, וצעד זה עלול להרחיק אותנו ממציאת פתרון. אנו תקווה כי תימצא הדרך המאפשרת לרופאים המתפטרים למצוא את מקומם ברפואה הציבורית".