שתף קטע נבחר
 

למה מזלזלים בתחום הקואצ'ינג?

למרות שמקצוע ה"קואצ'ר" נמצא בסביבה כבר לא מעט זמן, רבים עדיין מתבלבלים ותוהים - מה ההבדל בינו לבין פסיכולוג. בעזרת מנהלת בחברת אימון אנו עושים סוף סוף סדר: נסביר היכן עובר הגבול בין אימון לטיפול פסיכולוגי ואיך מוצאים קואצ'ר שמתאים עבורכם

רבים מאיתנו לא לגמרי מבינים מה המשמעות של אימון - קואצ'ינג  - ומהן מטרותיו. מתי מדובר באימון ומתי בטיפול פסיכולוגי? אי הוודאות בתחום הוא רב, ובשל כך רבים פונים לעתים למאמן בגלל נסיבות שאינן נכונות.

 

 

בסיועה של דקלה אבוטבול, מנהלת המחלקה העסקית בחברת האימון תות וראש מערך הדוברות במכללה האקדמית אשקלון, נסביר את ההבדלים ואת ייחוד המקצוע.

   

קואצ'ר הוא מורה לשינוי התנהגותי-תקשורתי. מדובר בשיטת טיפול המבוססת על הגישה ההתנהגותית הדוגלת בעיצוב התנהגותי.

 

הנחת היסוד שבבסיס השיטה, לדברי אבוטבול, היא שישנם אלמנטים לא מבוטלים של הסביבה והעבר שמעצבים את ההתנהגות, האופי, ההרגלים ודפוסי החשיבה - אך מאידך יש לנו מספיק כלים ליצור שינוי ולקדם את ההצלחה של עצמנו.

 

שינוי דפוסי חשיבה והרגלים זה אולי הדבר הקשה ביותר שאדם בוגר צריך להתמודד איתו, אך ישנם מודלים אימוניים רבים המבוססים על מחקרים ועל ניסיון שמוכיחים שאם מאמצים אותם מצליחים לשפר משמעותית את איכות חיינו.

 

מדוע נוצרה זילות בעולם האימון?

אבוטבול סבורה כי בכל פעם כאשר נוצר ביקוש גדול למקצוע מסוים בשוק, נוצרים הרבה מאוד גופים/מכללות אשר מאפשרים תנאי קבלה נמוכים ומציפים את השוק. לאחר מכן לאור ההצפה ובשל התחרות מורידים את המחירים ומאפשרים כניסה עוד יותר המונית.

 

כאשר נוצרת הצפה בשוק, ערך המקצוע יורד עד אשר נוצר איזון מחודש. תחום האימון בהחלט חווה את ההצפה הזו וכעת מתחיל להתאזן, גופים לא מספיק מקצועיים שביצעו הכשרות מאמנים נסגרו ומאמנים לא איכותיים פרשו.

 

טיפים למציאת מאמן טוב

בדומה לכל בעל מקצוע חופשי אליו פונים, חשוב לעשות סקר שוק. בדומה לרו"ח המסוגל לחסוך עשרות אלפי שקלים בשנה לבעל עסק, יועץ עסקי יוכל למנף עסק, ומאמן אישי ועסקי יוכל להוביל לשינויים בהרגלים, בדפוסי חשיבה ובהתנהגות.

 

לדברי אבוטבול, הצלחתו של עסק תלויה במידה מכרעת באדם העומד מאחורי העסק, במשפחתו, בזוגיות ובקריירה. אחד הדברים החשובים ביותר באימון הוא ללמד אדם כי בידיו השליטה על המתרחש וניסיון להאשים את הסביבה בכך, פוגע בו.

 

נקודה חשובה בבחירת מאמן הינה להבין איזו הכשרה הוא עשה והיכן - יש עשרות גופים שמבצעים הכשרות מאמנים, כאשר לאותו מאמן המעביר את ההכשרה אין שעת אימון משמעותית אחת.

 

נקודה נוספת שהיא מציינת היא תעודות נוספות מעבר לתעודת האימון הבסיסי. תעודות אלה יכולות להיות מדד לכך שהמאמן מתעדכן כל העת ומעשיר עצמו בידע הנוגע לשיטות, תכנים, ניתוח של מקרים שונים, התמחויות ומחקרים. חשוב גם שהמאמן, בחייו האישיים, יהווה מודל ודוגמה למי שעוברים אצלו אימון.

 

מעבר לנתוני הבסיס, חשוב להבין שצריכה להיות כימיה בסיסית בין מאמן למאומן - בדומה לקשר הקיים בין פסיכולוג לפציינט. בהחלט יכול להיות מצב בו מאמן שעשה הכשרה משמעותית והרקע שלו עשיר בתארים, לא יהיה טוב לכל אחד.

 

לאילו פרטים חשוב לשים לב ומה יכול להעלות חשד?

אבוטבול מציינת את 8 הנקודות הבאות לבדיקה:

 

  • הרקע - במה עסק קודם,פוטר? מה למד ואיפה? כמה שנים הוא עוסק בתחום?
  • האם הוא מלווה היום במסגרת כלשהי שבודקת את רמתו והאם אפשר לקבל עליו המלצות יש גורם שלוקח על הידע שלו אחריות ומאשר אותו?
  • האם הוא מתמחה בתחום מסוים? ( אם אין התמחות ספציפית הדבר מעלה חשד)
  • איפה הוא מקבל - האם בבתי קפה או קליניקה מסודרת?
  • האם יש גופים גדולים שמשתמשים בשירותיו?
  • מי נמנה על לקוחותיו?
  • כמה שעות אימון יש לו ומי ליווה אותו בסטאז'
  •  לבחון באתר איגוד המאמנים האם המאמן רשום בו והאם הוא חבר באיגוד

 

מה ההכשרה הנדרשת כדי להיות מאמן?

"אין עדיין חקיקה מסודרת בנושא לצערי, ולכן זהו נושא רגיש ופרוץ", אומרת אבוטובול. לדבריה, ההכשרה המינימלית הנדרשת היא קורס בסיסי שמשלב בתוכו התרשמות מעמיקה מהמאומן על ידי מאמן ותיק. לאחר ההבנה כי הוא אכן מתאים להיות מאמן וכי אכן נמצא במקום מספיק בשל בחייו.

 

אבוטבול מסבירה כי לצורך כך נדרשת השתתפות בקורס הכולל לכל הפחות 100 שעות פרקטיקה שלוו בפועל על ידי מאמנים ותיקים ופידבק של המאומן.

 

"לדעתי, על מנת להיות מאמן מספיק מקצועי וכדי להתחיל ללוות אנשים זקוקים להכשרה של לא פחות משנתיים עיסוק במשרה מלאה בתחום. וזה רק הבסיס", אומרת אבוטבול.

 

מה ההבדל בין אימון אישי לאימון עסקי?

אימון אישי מיועד לאנשים פרטיים/זוגות/משפחות - כל אדם שנמצא במצב שהוא מזהה שההתנהגות שלו גורמת לו לשלם מחירים, לדוגמה:

 

• זוג שלא מצליח לגשר על פערים ורוצה לבחון דרך אחרת לפני גירושים /פרידה

• אדם שלא מצליח להתקדם בקריירה, דיאטה, התנהלות כלכלית, התנהלות סביבתית חברתית ועוד

למעשה כל סיבה שהיתה מתאימה להגעה לפסיכולוג - אבל האדם לא מתחבר לשיטה הפסיכולוגית ורוצה לנסות שיטה אחרת.

 

אימון עסקי מיועד לאנשי עסקים, מנהלים בארגונים, אנשי מכירות, יזמים צעירים, אנשים שרוצים להקים עסק ועוד.

 

בעסקים קטנים – בינוניים ,האימון מסייע בעיקר בקבלת כלים ניהוליים תקינים להתנהלות עצמאית: ניהול זמן, ניהול כספים, שיווק, גבייה, מכירות, גיוס עובדים, הרגלים כושלים שפוגעים בעסק, הפרדה בין ההתנהלות הפרטית לעסקית ועוד.

 

בארגונים גדולים המטרה היא בעיקר תקשורת ארגונית נכונה, שיווק, מכירות, הדרכות עובדים, מצבי שחיקה ארגוניים, ביצוע סקר ארגוני, העברת שינויים, הטמעתם ועוד. 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אימון אישי או אימון עסקי?
צילום: shutterstock
דקלה אבוטבול
צילום: שירן סולימאנו
מומלצים