שתף קטע נבחר

 

המדינה החליטה להכשיר את המאחז שבות רחל

רק בשבוע שעבר אושרה בנייה בגילה, וכעת ישראל שוב עלולה לספוג ביקורת: בתשובה לעתירת שלום עכשיו לבג"ץ הודיעה המדינה שהחליטה להסדיר את הבנייה במאחז הסמוך לשילה. שלום עכשיו: "נתניהו היה ונשאר משרתם של המתנחלים"

אחרי הבנייה בגילה, גם המאחזים מתחזקים: המדינה הודיעה היום (ב') לראשונה כי החליטה להכשיר את המאחז "שבות רחל" שבגזרת בנימין. כך עולה מתשובת המדינה לעתירת תנועת "שלום עכשיו" באשר להמשך הבנייה במקום.

 

רק בשבוע שעבר געשה המערכת המדינית לאחר שאושרה בנייתן של 1,100 יחידות דיור בשכונת גילה בירושלים, שמעבר לקו הירוק. בתגובה לביקורת הבינלאומית אמר ראש הממשלה, בנימין נתניהו, כי כל ממשלות ישראל בנו בגילה, וכי מדובר בשכונה בירושלים ולא במאחז או בהתנחלות.

 

בתשובת המדינה לבג"ץ, לקראת הדיון בעתירה ביום רביעי הקרוב, מוזכרת מדיניות הדרג המדיני להכשיר בנייה על אדמות מדינה, אולם בפעם הראשונה המדינה נוקבת בשם "שבות רחל", ומעידה על כוונתה להכשיר את המאחז.

 

"בהתחשב בכך שבעתירה דנן מדובר בעבודות ובבנייה המצויה על אדמות מדינה אשר נבדקו על ידי צוות 'קו כחול', מבקש הדרג המדיני להסדיר את הבנייה במקום, ולפיכך, הנחה את הגורמים המקצועיים לקדם את הליכי התכנון ולפעול להסדרת מעמדו התכנוני בהתאם לתנאים הייחודיים לו", נכתב בתשובת המדינה.

 

המדינה מבקשת מבג"ץ לדחות את העתירה, וכותבת: "משניתנה הנחיית הדרג המדיני כאמור, דבר אשר יש בו כדי להביא את הסוגייה המתעוררת בעתירה שלפנינו על פתרונה העתידי, ובפרט משהתברר כי מתבצעות פעולות לקראת עמידה בתנאי שנקבע לצורך קידום ההסדרה, אין מקום ליתן את הצעדים המבוקשים בעתירה ובפרט לפעולה של הריסת המבנים, כמבוקש בעתירה".

 

המתנחלים מגדירים את שבות רחל כשכונה של שילה, אך על פי דו"ח המאחזים של עו"ד טליה ששון מדובר למעשה במאחז בלתי חוקי. בנובמבר ובדצמבר 2010 הוציאה המדינה צווי הפסקת עבודה ולאחר מכן גם צווי הריסה ל-20 מבני קבע ו-9 קראוונים בשבות רחל. תנועת "שלום עכשיו" הגישה במרס האחרון עתירה לבג"ץ נגד המשך הבנייה הבלתי חוקית במאחז ומימוש צווי ההריסה שהוצאו לבנייה.

 

בהתנחלות שבות רחל מתגוררות כ-110 משפחות. על פי דו"ח של ברוך שפיגל ב-2006 היו בהתנחלות 93 מבני קבע ו-30 קראוונים. ב-2010 הורחבה ההתנחלות ב-20 מבני קבע נוספים, וכן הושמו 9 קראוונים שבעקבותיהם עתרה תנועת "שלום עכשיו".

 

משרד הביטחון: זה יישוב חוקי 

גורם בכיר במשרד הביטחון אמר ל-ynet כי "שבות רחל מעולם לא היה מאחז מבחינתנו, זה יישוב חוקי. יש שם אנשים שחיים ובתים שבנויים על אדמות מדינה". הוא הבהיר כי אין כוונה להוסיף שם בנייה, אלא להסדיר את המצב הקיים בתנאי שיפונו תשעת הקרוואנים, "אנחנו מתכוונים לוודא את פינוי המבנים. רק לאחר שיושלם פינוי המבנים, נפנה להסדרת המקום. בכל מקרה לא תהיה בנייה נוספת וכל בנייה שכזו תזדקק לאישור נוסף".

 

ומה בנוגע לדו"ח טליה ששון, שהגדיר את המקום כמאחז בלתי חוקי? "הדו"ח זה לא תורה מסיני וזה לא מדע מדוייק", אמר הבכיר במשרד הביטחון. "אף פעם לא הפכו אותו לחלק מספר החוקים של מדינת ישראל. יש לה אחריות לכמה דברים וגם על כמה שגיאות. אנו רואים את המקום כשכונה של שילה. זה לא דומה למצב של מגרון".

 

מזכ"ל שלום עכשיו, יריב אופנהיימר, מסר בתגובה להחלטת המדינה: "רק לפני יומיים תירץ נתניהו את הרחבת גילה בכך שלא מדובר בהתנחלות או מאחז. יומיים אחרי מבקש נתניהו להכשיר את אחד המאחזים המבודדים ביותר בשטחים".

 

לדברי אופנהיימר, "ממשלת נתניהו ממשיכה להכשיר ולהרחיב את המאחזים וההתנחלויות המבודדות והקטנות ביותר בשטחים. מבחינת נתניהו העולם, שלטון החוק והאינטרסים המדיניים של ישראל מתבטלים אל מול רצונם של המתנחלים לקבוע עובדות בשטח ולהרוס כל סיכוי להיפרדות מהפלסטינים. נתניהו היה ונשאר משרתם של המתנחלים ועל פיהם יישק דבר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המאחז יוכשר. שבות רחל
צילום: שלום עכשיו
"נתניהו - משרתם של המתנחלים". יריב אופנהיימר
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים