דווקא בחגים: סכסוכי גירושים סביב הסדרי הראייה
הורים גרושים נוטים להיגרר לסכסוכים סביב הסדרי הראיה בתקופת החגים. איך מונעים מלחמת עולם שהקורבן הישיר שלה הם הילדים עצמם?
מתגרשים בערוץ יחסים:
קנאה בין בני זוג: הרסנית או חיובית?
נסחפת עם הכתובה? אתה עלול לפשוט רגל
הנפגעים העיקריים: הילדים שלכם
סכסוכי משמורת מחריפים ומתדרדרים עד כדי הזמנת משטרה ומעצרים, דווקא בתקופת חופשת הקיץ ובחגים. הסיבות לסכסוכים נעוצות בעיקר בקנאה וברצון להכאיב לבן או בת הזוג לשעבר, כאשר הסדרי הראייה בחגים פותחים פתח לפרשנות אישית, צייקנות, וקנאה הדדית.
רוב הסכסוכים נוצרים כאשר בני הזוג נמצאים בעיצומו של מאבק משמורת לא מוכרע, או כאשר ההסדרים ביניהם לא מפורטים דיים. הבעיה היא שמרוב שנאה וקנאה, שוכחים בני הזוג לשעבר, כי הילדים הם הנפגעים העיקריים מהמאבק, ולמעשה עמידה על זכויותיהם בצורה קיצונית, רק עלולה לגרום לילדים נזקים מתמשכים ועמוקים.
הורים גרושים נוטים להיגרר לסכסוכים סביב הסדרי הראיה דווקא בחופשות ובחגים, בעיקר כאשר קיימת ביניהם מערכת יחסים עכורה. לצופים מהצד נדמה לפעמים, שכל צד יעשה כל שלאל ידו על מנת לפגוע ולהטריד את הצד השני.
מי קובע כיצד תתחלק החופשה?
חלוקת החופשות והחגים נקבעת במסגרת הסכם הגירושין הנחתם בין בני הזוג, או לחלופין, בתקופה שטרם חתימתו, על ידי בית המשפט, או על ידי פקידת הסעד אותה ממנה בית המשפט.
הסדרי הראייה נקבעים לשנה הנוכחית, כאשר בשנה שלאחריה, נקבעים אותם ההסדרים אך במהופך, וחוזר חלילה. אך מתברר שגם הסדר צודק וצופה פני עתיד זה, לא תמיד מניח את דעתם של חלק מההורים.
במהלך חופשת הקיץ האחרונה גילה אב דייקני במיוחד, כי בחודש האחרון לחופשה בתו אינה שוהה עימו בדיוק את אותו זמן כפי שהיא שוהה עם אמה – אלא פחות, ביום או יומיים. האב פנה לבית המשפט באמצעות עורך דינו וביקש לשנות את החלוקה כך שתהיה שווה במדויק. בית המשפט נאלץ להקדיש לסוגיה זו זמן לא מועט, ולבצע חלוקה מפורטת בהתאם לטבלה, אשר הגיעה לבסוף לרזולוציה של 3 ימים בבית האם ו-3 ימים בבית האב, וחוזר חלילה – על מנת שהשוויון לא ייפגע.
הורים גרושים רבים עוסקים רבות בניסיון לגרום עוול וכעס לצד השני, וזאת על ידי שימוש ציני בילדים. לא מדובר בסיבות מוצדקות, אלא רק במלחמה מתמשכת שכלל לא זוכה לעידוד מצד עורכי הדין, ולמעשה פוגעת קשות בילדים, ומחריפה עוד יותר את הסכסוך והפירוד בין ההורים.
חשוב להדגיש, שבניגוד למשתמע – אין צורך לפנות לבית המשפט על מנת לסטות מהסדרי הראייה שנקבעו, כל עוד הדבר נעשה בהסכמה בין שני ההורים, כך שעירוב בתי המשפט ללא ספק תורם להחרפת הסכסוך.
יש מי שמערב את המשטרה
הסדרי הראיה בחופשות ובחגים, נקבעים על פי רוב בצורה מסודרת וברורה, כך שהמחלוקת סביב השאלה אצל מי הילדים, ובאיזה חג - נדירה יחסית. עם זאת, כאשר אחד ההורים מחליט לפתע להעניק פרשנות משלו לחלוקת הסדרי הראיה שנקבעו לחופשה – פורצת פעמים רבות מלחמת עולם.
לעיתים קרובות סכסוך שכזה לא נגמר בצעקות והאשמות בטלפון, אלא גורר אחריו גם הגשת תלונה במשטרה על הפרת צו על ידי ההורה שרואה את עצמו נפגע. לעיתים יש הורים המרחיקים לכת - עד לתלונות על חטיפה.
במסגרת סכסוכי משמורת לא פתורים ומכוערים, אמהות גרושות לא יסכימו על פי רוב להרחיב את הסדרי הראיה מעבר למקובל, ואילו הגברים יביעו מורת רוח על ההסדרים המצומצמים שנקבעו להם.
כיצד דואגים למנוע סכסוכים
בכל הסכם גירושים אותו עורכים, מוקדש פרק שלם המתייחס לנושא משמורת הילדים והסדרי הראיה, לרבות חלוקת חגים וחופשים מפורטת. כאשר לא נקבע הסדר מוסכם, והעניין מתנהל עדיין מול בית המשפט, תפקידה של פקידת הסעד הוא, בין היתר, לבצע חלוקה מפורטת של חגים וחופשות.
אנו ממליצים להורים גרושים לדבוק מההתחלה בהסדרי הראייה שנקבעו גם בחגים ובחופשות, ולעמוד על כך שהילדים יבלו עם הגרוש או הגרושה, גם כשהדבר מונע מהם זמן איכות יקר עם ילדיהם.
כאשר מתעוררות מחלוקות, שווה לשאוף לשיתוף פעולה, לוויתורים ולמחוות של רצון טוב, כל עוד הצד השני לא מפתח את ההפרה של הסדרי הראייה – לשיטת מצליח. למעשה אין טעם לנגח את הצד השני ולסכל יציאת ילדים לחופשות רק לשם הסכסוך, הרי בסופו של דבר הילדים הם אלה שנפגעים, והתוצאה היא משקעים שליליים לכל הצדדים. יש מלחמות שאין מה לצאת אליהן, וזו אחת מהן. אך לצערנו, לא פעם רגשות המשטמה והשנאה בין בני הזוג לשעבר - גוברים גם על השכל הישר.
- עו"ד רועי קורץ
ועו"ד דלית לומיאנסקי מתמחים בדיני משפחה, תביעות משפחתיות, ניהול עיזבונות, ערעור על צוואות ועוד.