"חייב לשרוד". זוכה הנובל שלא זכה לטקס
ראלף סטיינמן ידע שוועדת הפרס יכולה לתת אותו רק לאנשים חיים, ושאם יוכל לסרטן עוד כמה ימים - יש לו סיכוי טוב לזכות. "חייב להחזיק מעמד עד אז", אמר לפני שבוע למשפחתו, אך לא הצליח. בקרן נובל לא ידעו שמת, ונתנו לו את הפרס: "בתום לב"
במשפחתו של ראלף סטיינמן, הקנדי שזכה באורח תקדימי בפרס נובל לרפואה שלושה ימים אחרי מותו, נמהל אתמול (יום ב') העצב הגדול על לכתו בגאווה עצומה. בתו אלכסיס סיפרה כי כשאושפז בשבוע שעבר אמר כי הוא חייב להחזיק מעמד עד ליום ההודעה על הזוכים בפרס נובל לרפואה, כיוון שידע כי לפי התקנון - מדענים אינם זוכים בפרס לאחר מותם. הוא מת, אבל לחיים שהמשיכו אחריו היו תוכניות אחרות.
"אם הוא היה כאן היום, היינו רואים אותו נרגש מאוד, באופן כזה שמעולם לא ראיתי אותו לפני כן, ואני חושבת שזה פשוט עצוב כל-כך שהוא אינו יכול לעשות זאת", אמרה הבת אלכסיס. "כשהוא אושפז בבית החולים ביום ראשון שעבר אמרנו כולנו - אוקיי, אבא, הדברים לא הולכים כל כך טוב כרגע, אבל פרס נובל - הם הולכים להכריז על הזוכים ביום שני הבא", סיפרה.
אלכסיס המשיכה לתאר את מה שנראה כמעט בלתי נתפש: "הוא ענה לי, 'אני יודע, אני חייב להחזיק מעמד עד אז. אני פשוט חייב. את יודעת, הם לא נותנים את הפרס לאנשים שמתו. אני חייב להחזיק מעמד עד אז'. אחר כך, אחרי כמה ימים, זה פשוט כבר לא שינה יותר".
סטיינמן זכה בפרס נובל לרפואה לצדם של האמריקני ברוס בוטלר והצרפתי ג'ולס הופמן. הם זכו בפרס על תגליתם הנוגעת לעקרונות פעולת מערכת החיסון. אלא שוועדת הפרס לא ידעה כי סטיינמן הלך לעולמו ב-30 בספטמבר כתוצאה מסרטן הלבלב שממנו סבל, מוות שאמור היה למנוע ממנו את הפרס, ולכן נתנה לו את התואר הנחשק.
יו"ר קרן נובל הובך: "מה עושים עכשיו?"
לפי התקנון, ועדת נובל רשאית להעניק את הפרס רק למדענים חיים, ואחרי שנודע כי סטיינמן הלך לעולמו - קרן נובל התכנסה אמש לישיבת חירום, שבה הודיעה כי ההחלטה להעניק לו את הפרס והכסף שנלווה לו נותרת בעינה. "ההחלטה להעניק פרס נובל לרלף סטיינמן התקבלה בתום לב, בהתבסס על ההנחה כי חתן הפרס עודנו בחיים", נמסר מהקרן.
מאז שנת 1974 ועדת פרס נובל אינה רשאית להעניקו למי שאינם בחיים, אלא אם הוא מת בטווח שבין ההודעה על זכייתו לבין טקס הענקת הפרס ב-10 בדצמבר. כך היה למשל ב-1996, כשזוכה פרס נובל לכלכלה, וויליאם ויקריי, מת כמה ימים לאחר ההודעה על זכייתו.
לפני שינוי הכללים ב-1974 ניתנו שני פרסי נובל אחרי המוות. ב-1961 הוענק פרס נובל לשלום למזכ"ל האו"ם לשעבר דאג המרשלד, פחות מחודש אחרי שנהרג בהתרסקות מטוס בדרכו למשימת שלום בקונגו. המשורר השבדי אריק אקסל קרלפלדט זכה בפרס ב-1931, אף שמת בחודש מרס של אותה השנה.
גורמים רשמיים בקרן נובל אמרו כי המצב שנוצר אתמול הוא חסר תקדים, וכי משפחתו של סטיינמן תקבל את חלקו בפרס. עדיין לא ברור מי ייצג אותו בטקס בשטוקהולם. יו"ר קרן נובל, לארס הייקנסטן, שנכנס לתפקידו ביוני, אמר כי היה המום כשגילה שסטיינמן מת. "המחשבה הראשונה שלי הייתה: 'וואו, זה אירוע יוצא דופן שקורה עכשיו, כשאני מעורב בזה בפעם הראשונה. איך אנחנו מתמודדים עם זה עכשיו?'", אמר לסוכנות הידיעות AP.
סטיינמן טופל על בסיס התגלית שלו עצמו
סטיינמן היה בן 68 במותו. אוניברסיטת רוקפלר בניו-יורק שבה עבד הודיעה כי הוא עבר טיפולים המבוססים על התגלית שלו עצמו בנוגע למערכת החיסון, התגלית שבגינה זכה בפרס. "הוא אובחן כחולה בסרטן הלבלב לפני ארבע שנים, וחייו התארכו בעזרת האימונותרפיה שהוא עצמו גילה", נמסר מהאוניברסיטה.
סטיינמן ושני הזוכים האחרים בפרס השנה היו החלוצים בפיתוח ושיפור חיסונים נגד מחלות זיהומיות. הם גם תרמו לפיתוח טיפולים חדשים במלחמה בסרטן. מחקריהם הניחו את היסודות לשורת חיסונים המעוררים את מערכת החיסון לתקוף גידולים סרטניים עד לחיסולם. סטיינמן עצמו גילה את יכולתם של תאים במערכת החיסון הקרויים דנדריטיים לבקר את פעילות מערכת החיסון בשלבים האחרונים של הפעלתה, רגע לפני שהחיידקים והנגיפים מסולקים מהגוף.
רעייתו של סטיינמן, קלאודיה, אמרה אמש על השבוע המטלטל שעבר על משפחתה: "זה היה כמו גל, גל של עצב אדיר
ולאחר מכן של גאווה והתרגשות אדירה... עבור ראלף העובדה שהעבודה שלו זוכה להוקרה - זה יכול היה להיות הריגוש הכי גדול עבורו. הוא עצמו לא היה הסיפור, אלא העבודה שלו ומה שהוא ניסה לעשות עבור אנשים עם סרטן ומחלות של מערכת החיסון".
"כל כך נגעה בכולנו העובדה שהשנים הרבות שאבינו השקיע בעבודה קשה זוכות כעת להכרה עם פרס נובל", הוסיפה הבת אלכסיס, "הוא הקדיש את חייו לעבודתו ולמשפחתו, והוא באמת יזכה לכבוד".