ארה"ב: הרשות עוד לא נפגעת מאי העברת הכסף
גורמי ממשל מנסים לשכנע את צירי הקונגרס כי "העברת הכספים אינה רק אינטרס פלסטיני, אלא גם אינטרס אמריקני וישראלי"
לחץ להעביר את הכספים המוקפאים: הממשל האמריקני הבהיר הלילה (יום ג') כי החלטת ועדות שונות של בית הנבחרים, לעצור העברת כ-200 מיליון דולר לרשות הפלסטינית, עדיין לא משפיעה על העברת הכספים מארצות-הברית לרשות.
המשא-ומתן המדיני והבקשה להכרה בפלסטינים:
- ניגריה נגד ברק והפלסטינים: לא מודיעים למי נצביע
- מיטשל מודה: שלום במזה"ת קשה מבצפון-אירלנד
- ישראל הודיעה רשמית: מקבלים הצעת הקוורטט
"יש לנו עדיין כסף בצנרת", אמרה דוברת מחלקת המדינה ויקטוריה נולנד. עם זאת היא הוסיפה כי "הדאגה היא שלפלסטינים לא יהיה כסף למימון המשטרה שלהם ושל עובדי הציבור לספק שירותים ולהמשיך לחזק את כוחות הביטחון שלהם בתיאום עם ישראל. זו הדאגה שלנו".
במקביל, ממשיך הממשל האמריקני לפעול לשכנוע הקונגרס לשחרר סכומי כסף, "התקועים" בחלקים שונים של הקונגרס, בשל כעס של מחוקקים - ידידי ישראל - מהסכם האחדות של הפתח עם החמאס ובגלל ההליכה של הפלסטינית לאו"ם, באופן חד צדדי, למרות ההתנגדות ארצות-הברית.
גורמי ממשל ניסו להסביר לבכירים בקונגרס את הסיכונים הגדולים הצפויים בגדה, אם לרשות לא יהיה כסף לשלם לגורמי אכיפת החוק והחשש של התפרקות הרשות והפקרת השטח לחמאס. שר ההגנה, לאון פאנטה, הבהיר את עמדת הממשל בפגישות שקיים ביום שני בירושלים וברמאללה.
בממשל האמריקני מאמינים כי כל עוד ראש הממשלה, סלאם פיאד, מנהל את בניית המדינה הפלסטינית העתידית, יש לארה"ב כתובת אמינה להעברת כספים.
בשבועות האחרונים פעלו סנאטורים וצירי בית הנבחרים בוועדות החוץ וההקצבות, לעצור העברת כספים לרשות הפלסטינית, כשזו החלה בצעדים הראשונים של הליכה לאו"ם. קודם לכן היו איומים במכתבים ששיגרו חברי קונגרס לנשיא הפלסטיני, אבו-מאזן.
שתי הבכירות בוועדת הקצבות חוץ בבית הנבחרים, הרפובליקנית קי גרנג'ר מטקסס והדמוקרטית ניטה לואי מניו-יורק, הקפיאו העברת סכומים שהיו בצנרת. יו"ר וועדת החוץ של בית הנבחרים, אליאנה רוס-ליטנאן, שמה יד על סכומים שהיו גם הם מיועדים לרשות. על פי סוכנות הידיעות היהודית JTA רוס-ליטנאן מחזיקה סכום של 192 מיליון דולר, המיועדים לתוכניות של סיוע הומניטרי.
גורמי ממשל מנסים לשכנע את צירי הקונגרס כי "העברת הכספים אינה רק אינטרס פלסטיני, אלא גם אינטרס אמריקני וישראלי. לדבריהם, 150 אלף פלסטינים מקבלים משכורות מהרשות הפלסטינית. גורמים דיפלומטים הבהירו כי בשלב זה הכסף לא הלך לאיבוד ולכן אין תחושה של בהילות בממשל.
מזכירת המדינה, הילרי קלינטון, האיצה לאחרונה בקונגרס לשחרר סכום של 50 מיליון דולר שהוא יתרת החשבון של הסיוע האמריקני לפלסטינים בשנת הקציב המסתיימת בסוף החודש. ישראל אינה פועלת בגבעת הקפיטול לעצירת הסיוע לפלסטינים. ההערכה היא כי אם ימשך התהליך החד צדדי באו"ם ותהליך דה-לגיטימיזציה של ישראל, תיכנס ישראל לפעולה בוושינגטון.