הבנקים גררו את הבורסה בת"א לירידות חדות
מדד ת"א 25 ירד ב-3.8%, ת"א 100 צלל ב-3.74% ומדד הבנקים התרסק ב-6.2%. מניות הבנקים צללו על רקע נפילת מניות הבנקים באירופה ורצון בנק ישראל להגדיל את הלימות הון
המסחר בתל-אביב נסחרה היום (ג') בירידות שערים חדות, אחרי ירידות השערים אתמול והיום עם הפתיחה בוול סטריט כמו גם באסיה ובאירופה.
ת"א 25 צנח ב-3.78% ל-1,020.9 נקודות. מדד תל-אביב 100 ירד ב-3.74% ל-923.4 נקודות. מדד בלוטק 50 ירד ב-3.01% ל-242.8 נקודות ומדד נדל"ן ב-1.56% ל-257.1 נקודות. מדד הבנקים אבד 6.22% ל-921.1 נקודות.
במסחר במט"ח התחזק הדולר ב-0.21% ושערו היציג נקבע על 3.763 שקלים. האירו נחלש ב-0.81% ושערו היציג נקבע על 4.962 שקלים.
"אנחנו נתונים למה שקורה מעבר לים", אמר ל"כלכליסט" ערן יעקובי, סמנכ"ל מחקר בד"ש ברוקראז', "הבנקים באירופה מתחילים להיכנס ללחץ, אם זה בקיצוצי משרות ואזהרות לגבי העתיד ולא מקבלים פתרונות מארה"ב". בנוסף, מסביר יעקובי מניות הבנקים, שהמשקל שלהן בשוק הוא גדול, יורדות על רקע הדרישה שכנראה תבוא להגדלת ההלימות הבנקים. "פרט לבנקים ניתן לראות את זה במניות הדואליות בעקבות הירידות החדות בנאסד"ק אתמול, כל המניות הטכנולוגיות האלו יורדות באיזור ה-5%", אמר.
העתיד גם כן לא מזהיר לפי יעקובי. "עד שלא נראה מנהיגות אמיתית בארה"ב שבאה עם פתרונות ותוכנית מבוססת סטייל ה-QE באירופה - הכל לוט בערפל. נראה שאין הנהגה שאומרת 'אנחנו יודעים מה אנחנו עושים', לא רואים אור באופק", אמר יעקובי. "חוסר ודאות שמתמשך כבר כמה חודשים זו השנאה האמיתית של המשקיעים", הוא מסביר. "מתחילים לראות את זה במחזורים, התיאבון למניות או נכסי סיכון הולך ויורד ולכן הירידות מאוד חדות", סיכם.
וול סטריט ננעלה אתמול בירידות חדות אחרי שחששות לגבי יוון האפילו על נתוני מאקרו חיוביים. דאו ג'ונס ירד ב-2.4%, נאסד"ק נחלש ב-3.3% ו-S&P 500 איבד 2.9%. מדד הייצור של ה-ISM עלה מעבר לתחזיות המוקדמות אך המשקיעים התרכזו בחשש לחדלות פירעון של יוון לאחר ששרי האוצר של גוש היורו לא הגיעו להחלטה לגבי לוח זמנים לחבילת חילוץ שנייה למדינה. בבורסות אסיה תנהל המסחר בירידות שערים בהובלת מניות הבנקים.
ממשלות אירופה רמזו היום על כך שמחזיקי אג"ח יאלצו לספוג הפסד גדול יותר על חוב יווני בחבילת חילוץ שנייה, מכיוון שהמצב הכלכלי המתדרדר של יוון מחייב צעדים נחושים יותר כדי להתמודד עם המשבר הפיסקאלי.
שרי האוצר של אירופה הנועדים היום בלוקסמבורג שוקלים שינוי העסקה שהושגה ביולי לפיה המשקיעים הפרטיים תרמו 50 מיליארד יורו (66 מיליארד דולר) לחבילת סיוע בגובה 159 מיליארד יורו. מעורבות הסקטור הפרטי כוללת החלפת חובות וגילגול חובות.
"בנוגע לסקטור הפרטי, אנחנו חייבים לקחת בחשבון שחווינו שינויים מאז ההחלטה של ה-21 ביולי", אמר ראש ממשלת לוקסמבורג, ז'אן קלוד ג'ונקר מוקדם היום לאחר שעמד בראש ישיבת שרי האוצר. "ישנם שינויים טכניים שבהם אנחנו דנים כעת", הוא אמר.
אתמול הודיעה ממשלת פינלנד כי שרי האוצר של אירופה הסכימו לספק ערבויות להלוואות ליוון. פינלנד דרשה ערבויות בתמורה למימון יוון מוכת החוב למרות שחברות אחרות בגוש היורו דחו עסקה מוקדמת בין שתי המדינות. הממשלה הודיעה כי מודל הערבות זמין בעיקרון לכל מדינות אירופה.
אתמול, מדד ת"א־25 חתם בעלייה של 0.65% כאשר מחזור המסחר הסתכם ב־1.4 מיליארד שקל. "העליות שראינו אתמול בשוק מצביעות על העוצמה שהשוק מפגין. המשקיעים יצאו לחג באווירה מאוד חיובית, והיתה הרגשה שמתחיל כבר ראלי סוף שנה, אבל לפתע חלה נקודת מפנה בשווקים באירופה, וכרגע לא ברור כל כך לאן אנחנו הולכים", אמר אתמול ל"כלכליסט" רפי ניב, מנכ"ל קרנות הנאמנות של מיטב. לדבריו, "נראה שכרגע המצב ביוון כבר לא מבהיל את המשקיעים - יש תחושה שקיימת תוכנית לחילוצה של המדינה. בגדול, השוק נראה טוב. הביטחון חוזר. כמו כן, אפשר להוסיף לאווירה החיובית גם את תרומת ההתקדמות של עסקת מכירת מכתשים אגן לכימצ'יינה".
מניות במרכז
מניות הבנקים - לאומי (ירד 4.31%), פועלים (ירד 5.87%), דיסקונט (ירד 7.32%), מזרחי טפחות (ירד ב-7.4%) והבינלאומי (ירד ב-7.68%) - ריכזו עניין על רקע היערכות בנק ישראל להגדיל את יחס הון הליבה של הבנקים. לפי שעה, צפוי לדרוש המפקח על הבנקים דודו זקן כי עד 2016 יהיה על הבנקים להיות עם יחס הון ליבה של 10% - 11% לעומת דרישה של 7.5% כיום.
מעלות ומידרוג הורידו אתמול את דירוג האג"ח של חברות בקבוצת אי.די.בי (ירדה ב-2.36%). במקביל כור (איבדה כ-4%) הודיעה כי עסקת מכתשים אגן וכימצ'יינה צפויה להסתיים ב-17-18 לחודש.
מניות שוק המזון המשיכו לבלוט על רקע הורדת המחירים של תנובה ופרסום דו"חותיה. שטראוס (ירדה ב-2.8%) איבדה ביומיים האחרונים כ-9%,אסם ירדה ב-2.37% ושופרסל איבדה 2%.
רציו קיימה אתמול כנס אנליסטים שלאחריו זינקה המניה בכ-14%. סקטור הגז כולו מרכז עניין בקרב המשקיעים לאחר הירידות החדות שנרשמו מתחילת השנה: דלק קידוחים, אבנר, מודיעין ואחרות נסחרו במחזורים ערים.