כולסטרול: 10 מיתוסים שהגיע הזמן לנפץ
לוקחים שמן דגים ובטוחים שהוא מוריד את רמות הכולסטרול? נמנעים מביצים בגלל כולסטרול גבוה? הדיאטן הקליני ד"ר נסטור ליפובצקי מנפץ עבורכם את המיתוסים
1. שומן מן הצומח בריא לכולסטרול
לא תמיד נכון. קיימים בצומח שתי דוגמאות לשומנים שמעלים את רמות הכולסטרול: שמן דקלים ושמן קוקוס. אלה שומנים יוצאי דופן בצומח, שומנים רווים (כמו שומן מן החי) המעלים את רמות הכולסטרול ואת הסיכון למחלת לב. בתעשייה נפוץ השימוש בשמן דקלים ולכן חשוב להסתכל בטבלת הערכים התזונתיים כמה שומן רווי מכיל המוצר למרות שברכיבים כתוב שומן צמחי.
רוצים לדעת עוד? בקרו בערוץ הכולסטרול החדש שלנו
2. כולסטרול גבוה דורש טיפול מיידי
לא תמיד נכון. כולסטרול כללי מורכב מ-LDL-CH (כולסטרול רע) ו-HDL-CH (כולסטרול טוב). לפעמים, בעיקר מסיבות גנטיות, הכולסטרול הטוב יכול להיות גבוה מאוד (גורם חיובי) עם רמות תקינות של כולסטרול רע. התוצאה תהיה כולסטרול כללי גבוה, אך זה לא מעיד על בעיה שמצריכה טיפול. לכן אם נמצא כולסטרול כללי גבוה, יש לבצע בדיקת LDL-CH ולוודא מה מעלה את הכולסטרול הכללי.
3. ביצעתי פעילות גופנית אך הכולסטרול הטוב לא עלה, לכן אין טעם במאמץ
לא נכון. ראשית, פעילות גופנית משפרת את הבריאות בכלל ומדדים בריאותיים החשובים לבריאות הלב בפרט. בנוסף, הכולסטרול "הטוב" מתחלק לשלושה סוגים (1, 2, 3). HDL-2 הוא זה שמגן בפני מחלות לב. מחקרים הראו מקרים בהם נחקרים שביצעו פעילות לאורך זמן, העלו את רמות ה-HDL-2 תוך כדי ירידה ב-HDL-1, כך שהיו מוגנים יותר בפני מחלת לב, מבלי שניתן להבין זאת על פי ערכי ה-HDL-CH הכללי.
4. כדי להוריד את רמת השומנים בדם יש להוריד את כל הפחמימות בתזונה
לא נכון. ברור שאם נוריד את כל הפחמימות בתזונה נוריד את רמות הטריגליצרידים (השומנים בדם), אך לא ניתן לבצע דיאטה כזאת לאורך זמן והתוצאה תהיה עייפות, תפקוד לא תקין של מערכות שונות בגוף, ובסופו של דבר מחלות. ניתן להוריד טריגליצרידים על ידי שילוב בין צריכה מופחתת של סוכרים פשוטים, הקטנה חלקית של צריכת פחמימות מורכבות אצל אלה שאוכלים הרבה פחמימות, הורדת המשקל אצל אלה בעלי עודף משקל, וכמובן פעילות גופנית סדירה.
5. כולסטרול במזון מעלה את רמות הכולסטרול בדם
באופן כללי לא נכון. נכון רק באכילת כולסטרול מופרזת מאד. שני שליש מהכולסטרול שבגוף מיוצר על ידי הכבד בעיקר ורקמות אחרות. השליש הנוסף מגיע מהמזון. אם נעלה בכמה עשרות מ"ג את צריכת הכולסטרול מהמזון, הכבד יפחית את הייצור הפנימי ויאזן את ערכי הכולסטרול בגוף. ומנגנון זה עובד גם בכיוון ההפוך: אם נפחית את צריכת הכולסטרול מהמזון לרמות אפסיות, הכבד יגביר את הייצור הפנימי והכולסטרול בדם לא ירד. רק צריכה מופרזת של כולסטרול מהמזון (עליה של כמה מאות מ"ג כולסטרול מהמזון ביום) תעלה את רמות הכולסטרול בדם.
6. אסור לאכול ביצים כאשר הכולסטרול גבוה
לא נכון. צריכה של 3-4 ביצים בשבוע (לאורך ימי השבוע) לא יגרמו ברוב המקרים לעליה ברמות הכולסטרול בדם.
7. תזונה לא עוזרת להוריד את רמות הכולסטרול בצורה משמעותית
לא נכון. תזונה המכוונת להורדת הכולסטרול עשויה להוריד את רמתו בשיעור של 15% עד 28% ולמנוע את הצורך בטיפול תרופתי, או לפחות להביא לשימוש בתרופות במינון נמוך. מדובר בתזונה עשירה בשומנים בלתי רוויים וסיבים תזונתיים ודלה בשומנים המעלים את רמת הכולסטרול (שומן רווי וטרנס).
בארץ ניתן לדעת כמה שומן רווי קיים מתוך טבלת הערכים התזונתיים שעל גבי המוצר, והאם המוצר מכיל שומן טרנס מתוך תוכן הרכיבים של המוצר בו יצוין "שומן מוקשה בחלקו או שומן מוקשה חלקית".
8. אני לוקח תרופה להורדת הכולסטרול לכן אין טעם בטיפול תזונתי
לא נכון. תזונה להורדת רמות הכולסטרול פועלת ללא קשר להשפעה של
התרופות (סטטינים). ההשפעה היא נפרדת ויחד עם התרופה ניתן להגיע לירידה מקסימלית ברמות הכולסטרול.
9. שמן דגים מוריד את רמת הכולסטרול
לא נכון. שמן דגים מוריד את רמת השומנים (טריגליצרידים) בדם. אמנם שמן זה עשוי דווקא להעלות את רמת הכולסטרול הרע, אך עלייה זו אינה מזיקה על פי רוב כיוון שהרכיב העולה כתוצאה מצריכת שמן שדגים הינו רכיב פחות משמעותי לבריאות הלב.
10. מומלץ לאכול דגים כל יום ואפילו פעמים ביום להורדת השומנים בדם
לא נכון. הסיבה היא הזיהום שאנחנו בני האדם גורמים לים. בכל יום נשפכות לים טונות של מתכות כבדות (כמו כספית), הרעילות לבני האדם. מתכות אלה מגיעות לגופם של הדגים ומכאן קצרה הדרך לגוף האדם. ההמלצה היא לצרוך דגים ים צפוניים פעמיים בשבוע. כדי להקטין את הסיכון לרעילות ממתכות כבדות, רצוי לאכול דגים קטנים ולגוון את סוג הדג הנצרך.
הכותב הוא דיאטן קליני ומומחה לאפידמיולוגיה ורפואה מונעת. מפתח "דוקטור נסטור" שיטה מדעית מתקדמת להרזיה, ספורט ובריאות