המחשב הנייד הראשון שלי
רוכשים מחשב לשנה החדשה אבל מבולבלים מכל הנתונים הטכניים והדיבורים על מעבד, זיכרון ודיסק קשיח? ככה קונים לפטופ בלי לשבור את הכיס או את הראש
ידיד המערכת, שנקרא לו מגיב 19, הגיע אלינו לפני כמה ימים וביקש שנעזור לו לרכוש מחשב נייד חדש. "אני לא רוצה מחשב יקר", אמר 19, ובאותה נשימה דרש שהוא "יהיה הכי טוב שאפשר". כשהתחלנו להסביר לו על ההבדלים, הרגשנו שהיא דועך לנו מול העיניים. לא היה לו מושג על מה אנחנו מדברים.
עוד בערוץ המחשבים:
- מכרז של עיריית ת"א: אינטרנט אלחוטי בחינם
מוכרים בחנות מחשבים מזהים מהר מאוד את הטרף הקל של לקוחות שלא מבינים ובדרך כלל התוצאה היא שרכשתם מחשב שאתם ממש לא צריכים. אם החלטתם לרכוש ברשת, כנראה שתסתכלו על העיצוב החיצוני ופחות על מה שהוא באמת מציע.
יש כמה גדלים
לפני שמתחילים להתעסק בחומרה של המחשב הנייד, צריך ליישר קו ולהחליט מה הייעוד שלו. אפשר להשיג היום מחשבים ניידים עם גודל מסך החל מ-10.1 עד 17 אינץ' (כן, אנחנו יודעים שיש גם יותר). מחשב עם מסך קטן יהיה קל יותר לנשיאה ממקום למקום, אבל צריך לזכור שזה מגיע על חשבון נוחות שימוש. מסך גדול, למשל הדגם הפופולרי ביותר עם מסך 15.6 אינץ' יהיה אמנם נוח יותר לעבודה, אבל בדרך כלל יגיע במארז כבד ומסורבל יותר.
טרנד מסכי 13.3 אינץ' תופס בתקופה האחרונה תאוצה בארץ ובעולם. מדובר על שילוב נוח ויעיל בין מסך בגודל סביר וניידות טובה. בשוק מסכים זה תוכלו למצוא עושר של דגמים, וטווח מחירים גדול יחסית. אם אתם מחפשים את ה"אמצע", זו תהיה האפשרות הטובה ביותר עבורכם.
חשוב שתדעו - מחשבים עם מסכים קטנים מגיעים ללא כונן דיסקים (DVD). בדרך כלל תמצאו אותו רק במחשבי 15.6 אינץ' ומעלה. כך שאם אתם משתמשים בדיסקים ועוד לא עברתם לדיסק-און-קיי, תכניסו את זה לשיקולים שלכם ברכישה.
איזה מעבד?
כדי לקבל את התשובה לשאלה, צריך קודם כל להבין מה זה מעבד ומה תפקידו. מעבד (או יחידת עיבוד מרכזית - CPU) הוא המוח של המחשב. המעבד מקבל פקודות מזיכרון המחשב, או בעצם מהדברים שאתם מריצים כרגע, ודואג לעבד אותם במהירות וביעילות.
המעבד הוא אחת היחידות החשובות ביותר במחשב שלכם, אבל לא בהכרח שתצטרכו את הכי חזק והכי מתקדם. אינטל שולטת כמעט ללא עוררין בשוק המעבדים למחשבים הנייחים ולאחרונה הוציאה סדרה חדשה שמגיעה אלינו בכל המחשבים החדשים. בלי להיכנס יותר מדי לפרטים או לנתונים טכניים, ישנן שלוש סדרות (i3, i5, i7) שמגיעות בקונפיגורציות שונות.
למשתמש הממוצע פלוס, מעבד i3 בהחלט יכול להספיק ואין צורך להיכנס להרפתקאות כלכליות מיותרות. מעבדי i5 ו-i7 מיועדים בעיקר לגיימרים, כאלה שמתעסקים בעריכת סרטים מתקדמת, או בגרפיקה שדורשת כוח עיבוד חזק.
זיכרון חשוב?
כמו במעבד, גם כאן צריכים להבין במה מדובר. הזיכרון במחשב מקבל מכם את הפקודות (למשל פתיחת קובץ וורד, עבודה בדפדפן וכו) ומעביר את זה הלאה למעבד. עכשיו תתארו לעצמכם פס ייצור במפעל - ככל שיש יותר עובדים בפס ייצור ויותר מקום להעביר דברים, כך העבודה תהיה מהירה ויעילה יותר. לא הבנתם? תדמיינו כביש עם שני נתיבים ועליו מנסות מאה מכוניות להגיע ליעד. עכשיו תדמיינו את אותן מכוניות נוסעות ליעד בכביש עם עשרה נתיבים.
בדיוק ככה עובד הזיכרון במחשב. אם הוא גדול מספיק, תוכלו לשלוח אליו כמות פעולות גדול והוא ידאג לטפל בו במהירות וביעילות. ככל שהזיכרון יעשה את העבודה שלו מהר יותר, ככה גם המחשב יעבוד מהר וחלק יותר ולא תמתינו הרבה זמן בין פעולה לפעולה.
כמעט כל המחשבים החדשים בשוק תומכים בזיכרון פנימי של עד 8GB, אבל הוא מיועד באמת למי שמחפש ביצועים גבוהים או עוסק באחד הדברים שציינו בסעיף המעבד. הסטנדרט היום הוא 2-4GB, אלא אם אתם רוכשים מחשב זול עם מסך קטן וכאן תמצאו בדרך כלל 1GB בלבד. למה כל כך מעט? כי מלכתחילה מי שרוכש מחשב כזה, לא מחפש ביצועים גבוהים, אלא ניידות טובה יותר במחיר נמוך.
אם אתם משתמשים ממוצעים פלוס והחלטתם לרכוש מחשב עם מעבד i3 (או חזק יותר), אנחנו ממליצים להשקיע עוד סכום קטן ולדרוש זיכרון של 4GB. זה יהפוך את המחשב למהיר יותר, כייפי יותר לעבודה ובעוד שנה לא תצטרכו לחשוב על שידרוג.
דיסק קשיח
הדיסק הקשיח (או הארד דיסק) הוא מחסן. המחסן של המחשב שלכם. עליו מותקנות כל התוכנות, המשחקים, המסמכים וכמובן מערכת ההפעלה. המחשבים הזולים והקטנים מגיעים בדרך כלל עם 250GB של דיסק, כשאפשר למצוא בשוק גם גדלים של 320-750GB. במה לבחור? השאלה היא מה אתם הולכים להעמיס על המחשב.
כדי לקבל אינדיקציה, מערכת ההפעלה (חלונות 7) דורשת מהדיסק הקשיח 10-15GB בממוצע, תלוי בגירסה. תוכנת אופיס מלאה שוקלת בערך 2GB, סרט באיכות HD יגזול לכם 4GB ואלבום מוזיקה ממוצע 50-60 מגה בייט (1GB=1024MB).
בדרך כלל, כשרוכשים מחשב חדש, מקבלים את גודל הדיסק הקשיח כסוג של עסקת חבילה. במחשב עם מעבד i3 וזיכרון של 4-6GB, סביר להניח שהדיסק הקשיח יהיה 320-500GB כברירת מחדל. אם אתם חושבים שהמעבד והזיכרון מספיקים לכם, אבל הדיסק הקשיח קטן מדי, מומלץ לרכוש דיסק חיצוני במחיר ממוצע של 250-300 ש"ח ל-500GB, ולא לעלות מדרגה במעבד ובזיכרון כדי לקבל דיסק גדול יותר.
מערכת הפעלה
כל המחשבים הניידים היום מגיעים על גירסת מערכת הפעלה חלונות 7 של מיקרוסופט, למעט מחשבי 10.1 זולים שעדיין מגיעים עם חלונות XP. לחלונות 7 יש כמה גירסאות, כשהנפוצה ביותר היא גירסת הום פרימיום. כשתרכשו את המחשב, מערכת ההפעלה תהיה כבר מותקנת ובהפעלה הראשונה תקבעו את השפה (בדרך כלל עברית-אנגלית-רוסית) ואחרי כמה דקות תוכלו כבר להתחיל לעבוד.
יש יצרניות שמציעות תוכנות נוספות בנוסף למערכת ההפעלה, כמו Office Starter לתקופה בלתי מוגבלת או תוכנת אנטי וירוס לחודש חינם. אם אתם עובדים הרבה עם אופיס ונדרשים לכל היכולות שלו, כדאי שתרכשו את החבילה המלאה בכמה מאות שקלים ולא תתבססו על הסטרטר המקוצץ. אותה המלצה אפשר לתת גם לאנטי וירוס.
אחריות
לפעמים הנושא הזה נדחק הצידה כשרוכשים מחשב חדש או כל מוצר חשמלי, אבל תשאלו חברים כמה הוא חשוב. לא פעם תראו הבדלי מחירים של מאות שקלים בדגם מסויים בשתי חנויות שונות (או אתרי אינטרנט). ההבדל הוא בדרך כלל באחריות. יבוא אפור קיים גם (או אולי בעיקר) בתחום המחשוב ויש חברות שמביאות באופן אישי את המוצרים ונותנות את האחריות שלהן. מניסיון, לא כדאי לכם להגיע למצב של שימוש בשירותי המעבדה או התמיכה שלהן.
שימו לב שאחריות המחשב שלכם היא של היבואן הרשמי בלבד. תדרשו לראות את האחריות, את חותמת היבואן ואפילו תתקשרו לבדוק ולאמת את הדברים מולו. יש מחשבים שמגיעים עם שנה אחריות ויש כאלה עם שלוש. תלוי בדגם ובמחיר. יבואניות מסויימות דואגות גם לאחריות הכוללת איסוף והחזרה של שליח - זה נוח מאוד ולא דורש מכם הרבה.
לסיכום
לרכוש מחשב נייד חדש יכולה להיות חוויה מדהימה, אבל גם סיוט אם אתם לא מבינים במה מדובר. מומלץ מאוד לקרוא היטב את המדריך ואפילו להדפיס אותו כשאתם מגיעים לחנות. חשוב מאוד להתייעץ עם בן משפחה או חבר קרוב שמבין בתחום ואתם סומכים עליו ועל ההמלצות שלו.
קשה עד בלתי אפשרי לציין מחירים למחשבים נידיים. השוק מוצף בחברות טובות ובדגמים רבים שחלקם נראה זהה כמעט לחלוטין. אם ניקח, לצורך הדוגמא בלבד, מחשב עם מעבד i3, זיכרון 4GB, דיסק קשיח 500GB ומסך 15.6 עם שלוש שנות אחריות, המחיר הממוצע עומד על 3,000 שקל. מחשבי 13.3 אינץ' יכולים להגיע למחירים גבוהים יותר וכמובן שהחזקים, הדקים, הקלים והטובים ביותר יכולים להגיע גם ל-8,000 שקל ומעלה.
אם אתם חובבי סרטים ומעדיפים איכות HD, מומלץ לקחת מחשב עם קונפיגורציה טובה (מעבד i3 וזיכרון של 4 GB ומעלה). מתעסקים רק באופיס ובכתיבת סטטוסים בפייסבוק? גם מעבד מהדור הישן מתאים לכם ובנוסף תחסכו מאוד שקלים.
המחיר הוא הגורם מספר אחד להעדיף מחשב כזה על אחר. עירכו סקר שוק מקיף, הציצו באתרי הקניות ברשת וחפשו מבצעים שיכולים להתאים לכם. תזכרו, אין סיבה לקנות מחשב שאינו מותאם לצרכים שלכם. גם אם הוא "סקסי" יותר או בצבע מדליק, תשתדלו להיצמד למה שחשוב לכם באמת.