מיגרנה או סתם כאב ראש? איך מבדילים ומטפלים
כמעט 50% מהאוכלוסייה יסבלו במהלך חייהם מכאב ראש תעוקתי, אך יש כאלה שנאלצים להתמודד גם עם התקפי מיגרנה קשים שמשביתים אותם מכל פעילות. מה אומרים המחקרים האחרונים בנושא כאבי ראש, ואילו תרופות נמצאות בפיתוח?
מה חדש בטיפולים בכאבי ראש? הכנס הגדול והחשוב בעולם בתחום כאבי ראש נערך בברלין לפני מספר חודשים, על ידי החברה הבינלאומית לכאבי ראש. בכנס הציגו מומחים מכל העולם את מחקריהם בתחום כאבי הראש והמיגרנה, ודנו באמצעים להפחית הסבל הרב הנגרם לחולים בשל הכאבים.
סובלים מכאבי ראש? קראו עוד:
- סקר ישראלי: מה הגורם מס' 1 לכאבי ראש?
- מחקר: דיקור סיני - הטיפול היעיל ביותר לכאבי ראש
- כאבי ראש: מתי לרוץ לרופא?
ניתן לחלק את כאבי הראש לראשוניים ולמשניים. כאבי הראש הראשוניים אינם קשורים במחלה מוגדרת, וכוללים מיגרנה, כאב ראש תעוקתי וכאב ראש מקבצי. בקבוצה המשנית נכללים כאבי ראש שהגורם להם ידוע, למשל בעיות בסינוסים, חסימה ורידית, תהליכים הגורמים לעליית הלחץ בתוך הגולגולת וכדומה.
שני הסוגים הנפוצים ביותר של כאבי ראש הם המיגרנה וכאב הראש התעוקתי. מה החידושים האחרונים בתחום הטיפולים בכאבי הראש האלו?
מהי מיגרנה?
מיגרנה מתאפיינת בכאבי ראש אפיזודיים, לרוב חד-צדדיים, בדרגה בינונית-קשה, הנמשכים בין ארבע שעות ל-72 שעות, מחמירים במאמץ, מלווים בבחילות ובהקאות, ובאי סבילות לאור ולרעש. עד היום לא נמצא סמן ביולוגי לזיהוי המיגרנה, והאבחנה היא על פי תלונות החולה.
כ-15% מהנשים וכ-6% מהגברים סובלים ממיגרנה. השכיחות הגבוהה ביותר היא בין הגילאים 55-25, ופוחתת באופן משמעותי לאחר גיל 55.
מיגרנה עוברת בתורשה: ל-60% מהסובלים ממיגרנה יש הורה הסובל ממיגרנה, ול-80% יש קרוב משפחה מדרגה ראשונה הסובל ממיגרנה. בצורה ספציפית ונדירה של מיגרנה הקרויה Familial Hemiplegic Migraine נמצאה מוטציה גנטית בכל החולים.
מיגרנה מוגדרת על ידי ארגון הבריאות העולמי כאחת המחלות המגבילות ביותר. המחלה פוגעת במארג הבריאותי של החולה, בקשריו המשפחתיים, בתפקודו החברתי וביכולתו לעבוד וללמוד.
נהוג להבחין בין שתי צורות עיקריות של מיגרנה: מיגרנה ללא אירוע מקדים (אאורה) ומיגרנה עם אאורה. האאורה מופיעה בדרך כלל לפני כאבי הראש, נמשכת בממוצע כ-30-20 דקות ומתבטאת לרוב כהפרעה בשדה הראייה (כמו אורות מהבהבים או משוננים, או נקודות עיוורון), הפרעת תחושה בחלק מהגוף או קשיים בדיבור. במקרים מסוימים מופיעות 24 שעות לפני ההתקף תחושות עצבנות, עייפות וחוסר או עודף תיאבון.
אם בעבר האמינו שהסיבה העיקרית למיגרנה היא התכווצות והתרחבות של כלי הדם, אשר בשלב האאורה מתקדמת בקצב של שניים-שלושה מילימטרים בדקה, הרי שכיום מרבית המומחים סבורים שהמיגרנה היא בעיקרה מחלה של המוח ולא של כלי הדם המזינים אותו.
מחקרים רחבי היקף הראו שהסיכוי לאירוע מוחי בקרב הסובלים ממיגרנה עם אאורה גדול פי שניים לעומת האוכלוסייה הכללית. אם מעשנים בנוסף הסיכון עולה פי עשרה, ואם משתמשים בגלולות למניעת הריון על בסיס אסטרוגן הסיכון גדל פי 14. שילוב של השניים, עישון ושימוש בגלולות, מגדיל את הסיכון פי 35. מצד שני, אצל מי שסובל ממיגרנה ללא אאורה - אין כל עלייה בסיכון.
איך מטפלים במיגרנה?
טיפולים לא תרופתיים במיגרנה כוללים שינויים באורח החיים והימנעות ממצבי מתח קיצוניים. כמו כן יש להימנע מסוגי מזון מסוימים כמו שוקולד, גבינה צהובה ויין, שלעתים עלולים להוות זרז להתקפי מיגרנה.
טיפולים תרופתיים להתקף חריף כוללים תרופות שאינן ספציפיות למיגרנה כגון נוגדי דלקת, או תרופות ייעודיות טריפטנים (לדוגמה רילרט, ריזלט, זומיג ואימיטרקס), המשפיעים על הרצפטורים בתאי העצב ולא על כלי הדם.
בשנים האחרונות נבדקת תרופה חדשה לטיפול בהתקף חריף של מיגרנה, Telcagepant, שעובדת במנגנון שונה מזה של הטריפטנים. התרופה חוסמת את הרצפטור CGRP, הקשור בהרחבת כלי הדם המוחיים שכאמור מלווה את הופעת כאבי הראש. יעילות התרופה שווה ככל הנראה לזו של קבוצת הטריפטנים או פחותה ממנה, אך הפרופיל הבטיחותי שלה מצוין, כך שאם היא תאושר לשימוש קרוב לוודאי שתשמש חולים שלהם תרופות ממשפחת הטריפטנים לא הועילו או גרמו לתופעות לוואי.
כאשר מספר ההתקפים עולה על ארבעה בחודש נהוג לתת טיפול מונע. הטיפול נמשך כשישה חודשים, וכולל קבוצות שונות של תרופות, כגון חוסמי ביתא, תרופות אנטי כפיוניות, תרופות נוגדות דיכאון ואחרות. גם נטילת ויטמין B2 ומגנזיום עשויה לסייע.
אם צריכת הכדורים נוגדי הדלקת עולה על 15 ימי טיפול בחודש, או מעל עשרה ימי טיפול בצריכת כדורים מסוג הטריפטן, קרוב לוודאי שמדובר בכאבי ראש על רקע שימוש יתר בכדורים, כלומר שהכדורים עצמם גורמים להחמרה בכאבי ראש. במצב זה נהוג להפסיק מיד את השימוש בתרופות, ולאשפז לטיפול גמילה בסטרואידים דרך הווריד.
במיגרנה כרונית שאינה מגיבה היטב לטיפול תרופתי נהוג להמליץ על הזרקת בוטוקס בשרירים הכואבים אחת לכנה חודשים. יעילות הטיפול היא כ-50%, ונכון לשלב הזה הטיפול אינו כלול בסל התרופות ועלותו גבוהה יחסית.
כאב ראש תעוקתי
כאב ראש תעוקתי הוא סוג כאב הראש הנפוץ ביותר. כ-49% מהנשים ו-42% מהגברים יסבלו לפחות פעם אחת במהלך חייהם מכאבי ראש תעוקתיים.
זהו כאב שנחווה כדרמטי פחות ממיגרנה, לרוב מפוזר ודו-צדדי, מתואר כתחושה של לחץ מסביב לראש המתחיל בעורף ונמשך עד המצח ואזור ארובות העין.
הכאב מופיע בעוצמה ותדירות משתנה ועלול לתקוף את הסובלים ממנו גם על בסיס יומיומי, אך לרוב אינו גורם להפרעה בתפקוד.
המקור לכאב אינו ברור, ולא נמצא קשר גנטי מובהק. בעבר ייחסו את הכאב לכיווץ ולמתח שרירי הצוואר והקרקפת, שהוא משני למתח נפשי, אך לאחרונה סבורים שקיימת רגישות לכאב של העצבים בפריפריה עם רגישות מרכזית במצבים כרוניים. מצב דומה אגב קורה בפיברומיאלגיה, שבה הכאבים מפושטים ואינם מוגבלים רק לאזור הראש והצוואר.
הטיפול בכאב הראש התעוקתי הוא בעיקר בתרופות כמו אקמול, אופטלגין, אספירין וכדומה. אם הכאב מופיע בתדירות גבוהה, מקובל לשלב תרופות מקבוצות שונות, כגון תרופות נוגדות דלקת, תרופות נוגדות דיכאון, תרופות אנטי כפיוניות ואחרות.
החשוב ביותר: לאבחן נכון
הטיפול בדיקור סיני נמצא יעיל בטיפול בכאבי ראש מסוגים שונים, ובמיוחד מיגרנה וכאב ראש תעוקתי. שתי סקירות רחבות היקף שפורסמו ב-Cochrane Collaboration בשנת 2009 בחנו אם דיקור אפקטיבי ויעיל בסובלים מכאבים כאלו.
התוצאות הראו כי 47% מהנבדקים הסובלים מכאבי ראש תעוקתיים שטופלו בדיקור דיווחו על הפחתה של 50% לפחות בתדירות ההתקפים, לעומת 16% הפחתה בלבד בקבוצת הביקורת.
באלו הסובלים ממיגרנה נמצא שדיקור כטיפול מניעתי היה אפקטיבי יותר מטיפול תרופתי, אך לא לא נרשם הבדל מובהק סטטיסטית בין הנבדקים שטופלו בדיקור סיני בנקודות אמיתיות ובין אלו שטופלו בנקודות שאינן אמיתיות (sham).
האבחון על ידי הרופא הוא ככל הנראה החשוב מכל, ועל הקביעה להיעשות לאחר שנשללו כל האפשרויות האחרות שבאבחנה המבדלת, ובעיקר נשללו כאבי ראש מסוכנים.
לאחר מכן יש להציע את כל אפשרויות הטיפול, תרופתיות ושאינן תרופתיות, בשיקול דעת משותף עם המטופל. עניין זה אינו מובן מאליו: לעתים בוחר הרופא בטיפול תרופתי באופן שרירותי, מבלי לשתף את החולה ולהיות מודע לצרכיו.
קיים יתרון משמעותי למרפאות כאבי ראש המציעות טיפולים משלימים לכאבי ראש, כגון דיקור סיני או רפואי, פסיכולוג רפואי, פיזיותרפיסט וכו'. גם אם ניסיתם דיקור סיני שלא שיפר את מצבכם, כדאי להמשיך להיות אופטימיים ולהחליף את המטפל, כיוון שלא כל מי שמטפל בדיקור סיני יודע לטפל ביעילות בכאבי ראש.
הכותב הוא מומחה בנוירולוגיה , מנהל מרפאת כאבי ראש וכאב כרוני, מוסמך בדיקור רפואי לכאבי ראש, מרכז מומחים, בי"ח לניאדו, מנהל פורום כאבי ראש ומיגרנה בפורטל הבריאות אינפומד