מתעכבת השבת הפיקוח על תעריפי המים לכנסת
אחרי שרשות המים והאוצר גרמו לעליית התעריפים, מנסה יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני להעביר חוק שמשיב את הפיקוח לכנסת, אך הודיע היום כי ההצבעה על החוק תידחה למושב החורף. ח"כ מירי רגב זעמה: "התעריפים ימשיכו לעלות"
יושב ראש ועדת הכספים, חבר הכנסת משה גפני עיכב היום את יוזמת החקיקה שלו שנועדה להחזיר לכנסת את הפיקוח על תעריפי המים והמסכות לאשר אותם לפי הצעת הממשלה, מחשש שלא יהיה לה רוב במליאה.
השבת הפיקוח על תעריפי המים לכנסת, נועדה לתת מענה גם למחאה החברתית שיצאה נגד התייקרות תעריפי המים בעשרות אחוזים בשנתיים האחרונות.
הממשלה הקודמת העבירה לפני כ-5 שנים לידי רשות המים ופיקוח האוצר את הסמכות לאשר את התעריפים שעד אז הייתה בידי ועדת הכספים. שינוי זה גרם להתייקרות המואצת של התעריפים על פי תחשיבי צריכה חדשים שפגעו בכל הצרכנים ובמיוחד במגזרים בעלי צרכים מיוחדים כמו נכים וחוליים כרונים.
חשש שנציגי ישראל ביתנו יצביעו נגד החוק
הצעת החוק של גפני הוגשה לפני כשנה אחרי שורה של מאמצי סרק מול האוצר ורשות המים לשנות את מבנה התעריפים. על הצעת החוק חתמו רוב חברי ועדת הכספים, כולל מהקואליציה אך למעט נציגי ישראל ביתנו.
משאב של כולם
הפרטת משק המים: המקרה של נתניה כמשל
ד"ר פרץ דר
הקמת התאגידים היא שלב ראשון לקראת הפרטת משק המים והעברתו מהציבור לטייקונים - מהלך שלא בוצע אפילו בארה"ב. המקרה של נתניה, בה התושבים יממנו הלוואה שלקח התאגיד לרכישת נכסים שהיו שייכים להם, היא רק טיפה בים. דעה
היום הביא גפני את הצעת החוק לאישור הוועדה בקריאה ראשונה כדי לקדם את החקיקה. אולם ברגע האחרון הוא הפתיע בהודעה שההצבעה תדחה לראשית כנס החורף של הכנסת, מיד לאחר החגים. גפני נימק את הדחייה בהתחייבות שנתן אך גם במתן תקופת חסד למנהל החדש של רשות המים אלכסנדר קושניר שתתן לו הזדמנות לתרום לתיקון מחדלי התעריפים.
לאחר שנעל את הישיבה הוא גילה כי חשש נציגי ישראל ביתנו שלא חתמו על החוק ינסו לטרפד אותו בוועדה לאחר שהופיעו להצבעה בהרכב מלא, אפילו אם רק היה מצביע על החוק ורק מעכב את הגשת החוק לאישור מליאה.
גפני דרש מהממשלה לקבל לפני ההצבעה את הצעותיה לעניין שינוי מבנה התעריפים את תשובתה להצעתו להוזיל את התעריפים כדי להוזיל אותם וסבסוד ההוצאות בעזרת כספי הכנסות הממשלה והמע"מ שהיא גובה על חשבונות המים. כך תישמר מסגרת התקציב של משק המים.
"המכסות והתעריפים הקיימים לא מציאותיים"
חברת הכנסת מירי רגב (ליכוד) התקוממה נגד דחיית ההצבעה. רגב נאבקת לחיסול רשות המים או לפחות לבטל את המע"מ על המים, התריסה כלפי גפני: "אם לא תעמיד היום את החוק להצבעה זה לעשות צחוק מהעבודה. האוצר ימשיך לנהל את רשות המים והתעריפים ימשיכו לעלות אם הפיקוח לא יחזור לוועדת הכספים.גפני דחה את הרמז שעלה מדבריה, שהיא מבקש להתקפל מול לחצי האוצר ומחפש מפלט. הוא עמד על התחייבותו בממשלה. "למה לי לטפס על קירות חלקים. אני לא צריך להיות פופוליסט ולגדולי התורה אני חייב רק את הוזלת תעריפים המים".
הוא גרס כי על פי תשובות הממשלה הוא יחליט אם לקיים את ההצבעה והביע תקווה שהממשלה תלך לקראתו ותשתף פעולה באווירת המחאה החברתית והמלצות דו"ח טרכטנברג להורדת יוקר המחייה.
עוד קודם לכן טען גפני שהוא לא מאמין לאוצר. הוא הזכיר איך נולדה הצעת החוק שלו באמרו לנציגי האוצר "שיקרתם אותי שחזרתם והבטחתם לתת לי תשובה בעניין הוזלת תעריפי המים לנכים ועד היום לא קיבלתי אותה. הוועדה היא אומנם גוף פוליטי ולא מקצועי כמו הממשלה אבל אנחנו לפחות גוף חרוץ שדן בכל עניין מההיבט הציבורי בשעה שגופי הממשלה עצלנים, הציבור לא מעניין אותם והשרים לא יודעים על מה הם מצביעים.
חבר הכנסת אורי מקלב שעומד בראש ועדת המשנה לתעריפי המים אמר כי "מכסות המים והתעריפים החדשים לא מציאותיים ולא הוגנים לפי כל קנה מידה". להמחשת הבעיה הוא ציין בין השאר את הפגיעה בציבור הסטודנטים שגרים בדירות שכורות שאינן הכתובת הרשומה שלהם ולכן הם נדרשים לשלם על המים "קנסות פי 3-4 מהתעריף, החל מהשקל הראשון".
הוא הדגיש כי הציבור מסבסד בתעריפים החדשים את המגזר החקלאי בהיקף של 500 מיליון שקל בשנה וזו רק אחת הסיבות שבשנתיים האחרונות התעריפים התייקרו ב-30%. לכן הפיקוח צריך לחזור לכנסת כי במועצות רשות המים שקובעת את התעריפים לא יושבים נציגי ציבור אותנטיים.
התעריפים פוגעים בנכים וסטודנטים
צילום: Index open
משה גפני. "מקווה שהממשלה תלך ברוח המלצות טרכטנברג"
צילום: גיל יוחנן
מומלצים