שתף קטע נבחר

השקעות בימי משבר: העשירים מצמצמים סיכונים

ראש חטיבת ההשקעות של הבנק השוויצרי Wegelin: "אנחנו חייבים להסביר ללקוחות שלנו שבימינו לא מדובר בגריפת רווחים, מדובר בשמירה על ההון". הרכב "תיק הקטסטרופה" שנועד להגן על כספם של העשירים: שליש זהב, שליש במניות של חברות גדולות ושליש באג"ח של מדינות בטוחות

המשפחות העשירות בעולם החלו לצמצם את הסיכונים בהשקעותיהן, במקום לנסות ולצבור תשואות. זאת על רקע השחיקה בהון בעקבות ההאטה הכלכלית - חלקן אפילו העבירו את הפרופילים שלהם למצב "קטסטרופה".

 

 

"אנחנו חייבים להסביר ללקוחות שלנו שבימינו לא מדובר בגריפת רווחים, מדובר בשמירה על ההון", אמר איוון אדמוביץ', ראש חטיבת ההשקעות של הבנק השוויצרי Wegelin.

 

על רקע השחיקה בהון ובחסכונות והריביות האפסיות שמקשות על קיום מהריבית הנצברת בלבד, עשירים רבים לוקחים סיכונים רק כדי לעמוד במקום, לדברי הבנקאים הפרטיים.

 

"בשווקים רבים האינפלציה גבוהה משיעורי הריבית. אלא אם לוקחים סיכון מסוים, אי אפשר להשיג תשואות שישמרו על ההון", אמר פייר דה ווק, מנהל מחלקת ההשקעה הפרטי של דיוטשה בנק הגרמני.

 

אדמוביץ' אמר כי מודל של תיק השקעות שנועד לשמור על ההון של העשירים בפני קטסטרופה גלובלית, עורר עניין בחודשים האחרונים על רקע התפשטות הזעזועים הכלכליים.

 

"תיק הקטסטרופה"

"תיק הקטסטרופה" משקיע שליש מההון בזהב, שליש בהשקעה דפנסיבית ובמניות של חברות גדולות ומגוונות, ושליש באג"ח ממשלתי של מדינות בטוחות ומפותחות. אדמוביץ' אמר כי התיק עדיין פופולרי רק בקרב הלקוחות הפראנואידים ביותר, אבל העניין בו גובר, במיוחד בקרב אנשים שחוו תקופות קודמות של קריסה כלכלית באירופה.

 

"מדובר באנשים שמקשיבים לסבתא שלהם... הם לא בהכרח כאלו מבוגרים. מדובר פשוט באנשים מאוד מפוחדים", לדבריו.

 

בתיקים הכלליים יותר שלו, Wegelin ממליץ ללקוחות שלו להפחית במשקל המנייתי ולהגדיל את נתח המזומנים, על אף שאי היציבות במערכת הבנקאית מעוררת את השאלה של המיקום הנכון לשמירה על המזומנים.

 

בנקאים אחרים אומרים כי הם המליצו לייצב את התיק על 25-30% של מניות, לעומת 40% לפני המשבר הפיננסי הנוכחי.

 

השלך לחמך מעבר לים

בדרום אירופה, בה המשבר הכלכלי פגע יותר ממדינות אחרות, ובמזרח התיכון בו האביב הערבי הדגיש את הפוטנציאל לסיכון פוליטי, העשירים שולחים כעת יותר כסף אל מדינות זרות, לדברי הבנקאים.

 

המגמה מסמלת את סופו של עידן בו הטייקונים בשני האזורים שמרו על רוב ההון שלהם בשווקים המקומיים, בעקבות התשואות הגבוהות והעליות בשווקי המניות, לפני תחילת המשבר.

 

בין היעדים המועדפים להשקעה, בעיקר בקרב משקיעים מהמזרח התיכון, נמצא שוק הנדל"ן הנסחרי והפרטי של לונדון, לדברי ג'יימס פלמינג, ראש המחלקה העסקית הבינלאומית של Coutts, חטיבת הבנקאות העצמאית של הרויאל בנק אוף סקוטלנד. "הם יכולים לגעת באופן פיזי בבניין. זה נותן להם תחושת יציבות", לדבריו.

 

פלמינג מוסיף כי המיליארדים הערבים החלו להעביר את ההון שלהם גם לבירות אירופיות אחרות כמו פריז.

אנריקה מראזואלה, מנהל ההשקעות של חטיבת הנבקאות הפרטי של BBVA הספרדי, אמר כי הסיבוב הראשון של המשבר, בשנת 2008, הוביל לראשונה רבים מהאנשים העשירים ביותר בספרד להשקעה במניות ובאג"ח מחוץ לספרד.

"לפני כן, היה קשה מאוד למכור ללקוחות הספרדיים את הצורך בגיוון".

 

מנהל המחלקה הספרדית של דיוטשה בנק אמר בשבוע שעבר כי הוא לא צופה ליצירת הון בספרד בשנתיים הקרובות, מה שהוביל רבים מהלקוחות של הבנק לחפש אחר הזדמנויות חדשות.

 

שגשוג ארוך בשוק הנדל"ן וזינוק במספר המיזוגים והרכישות, עוררו שוק שורי ששמר על העשירים של ספרד בשוק המקומי. כל זאת לפני הקריסה הגדולה של המשבר האחרון. "בעולם של היום כולם חוששים מהכל. זאת הסיבה לכך שגיוון הופך לפעולה הגיונית ומקובלת", אמר פבלו גרניקה, ראש חטיבת הבנקאות של אירופה, מזרח התיכון ואפריקה ב-JP Morgan.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים