מה ג'ובס השאיר אחריו?
"מוות הוא ככל הנראה ההמצאה הכי טובה של החיים", אמר ב-2005 האיש שחתום על מאות המצאות ועיצובים בתחום הטכנולוגיה. האם אפל תשרוד אחריו?
"לקחתי קורס בקליגרפיה ולמדתי מה הופך טיפוגרפיה יפה לכזאת... לא ציפיתי שיהיה לזה יישום בחיים שלי". כך סיפר סטיב ג'ובס שמת אמש (ד'), בנאום שערך בטקס הסיום של אוניברסיטת סטנפורד ב-2005.
ג'ובס החל בלימודים לתואר ראשון אבל החליט באמצע שנמאס לו והוא רוצה ללמוד רק קורסים שבא לו - ולא מה שהאוניברסיטה מכריחה אותו. הוא עבר ללמוד כשומע חופשי בכל מיני קורסים ובהם קליגרפיה. עשר שנים אחרי שהפסיק ללמוד, הוא סיפר, יישם את לימודיו בעיצוב מחשב המק הראשון בשנת 1976.
ג'ובס אמר באותו נאום בסטנפורד, שקורס הקליגרפיה שלמד הוא הגורם לפונטים היפים והפרופורציונלים בכל המחשבים האישיים בגלל שהכניס אותם למקינטוש, ובגלל ש"חלונות העתיקו ממק". הגישה הזאת לעיצוב שהחלה בקורס באוניברסיטה, אפיינה את ג'ובס לאורך כל הקריירה שלו וחייו. הוא נחשב לממציאן ששם דגש עיקרי על עיצוב וממשק. הוא היה מנהל שנתפש לפרטים הקטנים ביותר ו"כפייתי לרמת הפיקסל", של כל מכשיר בשביל שהוא יהיה מושלם, לפני שנמכרת אפילו יחידה אחת ממנו. הקצוות המקומרים של מכשירי אפל, התפריטים המוקפדים, והאייקונים הצבעוניים אך פרקטיים מראים את זה בצורה הטובה ביותר.
317 הפטנטים
ג'ובס, שכונה "דה וינצ'י" בשל היכולות שלו לעצב, לחדש להמציא ולפתח, הקים את אפל וניהל אותה עד 1985 אז הועזב, הקים את אולפני פיקסר שהביאו לנו את סרטי צעצוע של סיפור בין השאר, וחזר לאפל ב-1997.
בכל שנותיו באפל הוביל ג'ובס פיתוח ועיצוב של מאות מוצרים. כאלה שנמצאים בכיסים, בתיקים ועל שולחנות רבים ברחבי העולם החל ממחשב האפל הראשון משנת 1976 ועד לאייפון 4s שהושק זה עתה ממש לפני מותו.
כשעזב ג'ובס את תפקידו כמנכ"ל אפל בחודש אוגוסט האחרון, הניו יורק טיימס ערך בדיקה שלפיה ג'ובס רשום על 317 פטנטים בתחומי טכנולוגיה, במשרד הפטנטים האמריקני. ג'ובס לא בהכרח עיצב באופן אישי כל אחת מהגאדג'טים הללו במשרדו במטה החברה שבקופרטינו, אבל הוא חתום עליהם כמנהל וכבעל מניות בחברה. חלק מהפטנטים הללו הובילו לסכסוך עסקי עם חברת סמסונג ולהורדה של מחשבי לוח שלה מהמדפים באירופה. אפל טענה שסמסונג מעתיקה ממנה את עיצוב ה-iPad.
בין השאר, חתום ג'ובס על פטנטים עיצוביים של גירסאות רבות של מחשבי המקינטוש (שהפכו פשוט למק). החל מהאפל 3 (אחד הכשלונות של החברה) שנרשם באפריל 1983. בהמשך הדרך אפשר למנות את המקינטושים שהיו מסך ומחשב בגוף אחד, האיימקים הצבעוניים שיצאו בסוף שנות ה-90, ועד לאיימקים השולחניים העכשיויים שהם גם מחשב בגוף של מסך.
ג'ובס גם חתום על טופסי פטנטים של מכשירי האייפוד המאסיביים שפרצו את הדרך לאייפודים הקטנטנים ולאייפונים שמתחדשים מדי שנה, כולל כיסויים למכשירים הללו. בנוסף, ג'ובס רשום וחתום על עכבר הפאק-הוקי הבלתי שימושי, אבל גם על המג'יק-מאוס החדש והאלגנטי.
סוכנות הידיעות AP מכתירה את עשרת המוצרים החשובים שג'ובס פיתח או הוביל את פיתוחם - מחשבי האפל 1 ו-2, הליסה - מחשב עם ממשק גרפי, המקינטוש, מחשב ה-NeXT, האיימק, האייפוד והאייטונז - ששינו את הדרך שבה העולם צורך מוזיקה והדרך שבה התעשייה משווקת אותו - בחנויות מקוונות במקום בדיסקים, האייפון - שגרם ליצרניות הסלולר לשנות פאזה ולנסות ליצור מכשירים דומים עם מסך מגע גדול, והאייפד - שהפריח חיים במחשבי הלוח.
ההמצאה הכי טובה
ג'ובס סיפר על הניתוח שעבר להסרת הגידול בלבלב שלו. "אני בסדר עכשיו", אמר אז "זה הכי קרוב שהייתי קרוב למוות ואני מקווה שזה הכי קרוב שיהיה בעשורים הקרובים (...) אף אחד לא רוצה למות, אבל מוות זה היעד שכולנו חולקים".
בשנת 2005, אחרי שלושה עשורים של המצאות וחדשנות, ולפני שנים ספורות שנותרו לו להמציא אמר ג'ובס, "מוות הוא ככל הנראה ההמצאה הכי טובה של החיים".
היום שאחרי ג'ובס
ג'ובס, שהקים את אפל בשנות השבעים, נזרק ממנה בשנות השמונים וחזר אליה בשנות התשעים כדי להוביל אותה מדשדוש כלכלי להצלחה פנומנלית, הוא הפנים הציבוריות של אפל, השליט-היחיד שלה, מושיעה בימי צרה. אפל היא ג'ובס וג'ובס היא אפל. כלומר, עד עכשיו, מכיוון שג'ובס התפטר.
האם אפל יכולה להצליח ללא הפנים שלה? עד כמה המנהיגות של ג'ובס חיונית לארגון הזה, שיש לו, לפי הדיווחים, יותר כסף בבנק מאשר לממשלת ארצות הברית?
אפל תחת קוק
מזה כחודש ממלא טים קוק את תפקיד מנכ"ל אפל - באופן רשמי. באופן בלתי רשמי קוק, שעד כה היה המנהל התפעולי של אפל, מילא את תפקיד המנכ״ל בזמן שג׳ובס יצא לכמה חופשות חופשות מחלה. מעטים מכירים את קוק, שנחבא מאחורי הקלעים בעוד הבוס מקסים את התקשורת. אבל אם ג׳ובס הוא המנוע של אפל, קוק הוא הגלגלים שלה. קוק, שנגנב על ידי ג'ובס ב-1998 מחברת המחשבים קומפק, שם כינו אותו "אטילה של רשימות המלאי", הוא אשף בלוגיסטיקה. יש הטוענים שההצלחה של אפל מבוססת על עיצוב מבריק ושיווק מבריק - אבל היכולת של קוק לנהל את אפל בתצורה של מלאי אפס (לאפל אין עודפים מיותרים) היא זו שעושה את ההבדל בין הצלחה לכישלון.
חסרונו של ג'ובס לא יורש באפל מיד: אפל היא חברת חומרה, וחומרה לא מייצרים בתוך שבועות או חודשים בודדים. כך גילו, למשל, חברות הסלולר, שהתקשו להעמיד מתחרה ראוי לאייפון במשך שנים. צפוי שהשנתיים עד החמש הבאות כבר סלולות בפני טים קוק: אפל יודעת כבר מה היא תשיק בתקופה הזו.
אין מי שהיה מודע לחשיבות העצומה שלו לאפל כמו ג'ובס עצמו - ומאז שאובחן כחולה סרטן, ג'ובס נקט בצעדים קיצוניים כדי למצוא לעצמו מחליפים. מאז 2004 מאמן ג'ובס צוות של ראשי מחלקות ומנהלים שיכולים לפעול בהעדרו. הוא חלק איתם במה במצגות כדי לקבע אצל המשקיעים ו"קהילת אפל" שאפל היא חברה של פנים רבות.
וואו, זה קוק
האתגרים שעמדו לפני אפל היו אדירים תמיד. כעת, כמו תמיד, אפל נדרשת להוכיח את עצמה: אם החברה לא תנפיק לפחוד מוצר אחד שיגרום
ללסתות להשמט, תשמט הקרקע מתחת לרגליה. אפל חייבת להוכיח שהחדשנות, החתירה למקצועיות, ובעיקר הנחישות האובססיבית והצורך לשלוט על כל פרט ופרט הם לא רק נחלתו של ג'ובס, אלא של החברה שהקים. אפל גם תצטרך להמשיך ולמכור היטב: החברה הזו לא מוכרת מוצרים משום שהם טובים: היא מוכרת אותם משום שהיא מצליחה לגרום להם להראות נוצצים מחד, ואנושיים מאידך. לשם כך, קוק יצטרך להתמודד עם אתגר גדול יותר משהיה לו בכל הקריירה המפוארת שלו באפל: הוא ייאלץ לצאת אל אור הזרקורים.