שתף קטע נבחר

 

אלפיים בדואים הפגינו נגד הדו"ח: "יהיה אסון"

תושבי הנגב מוחים על התוכנית להסדיר את התיישבותם בנגב. "מנסים לחסל את אדמותינו, אומרים לנו שזה לטובת הבדואים אבל תכל'ס זה נגדם"

לא מוכנים לעזוב את היישובים והאדמות: כאלפיים בדואים מכל רחבי הנגב הפגינו הבוקר (יום ה') מול הרשות להסדרת התיישבות הבדואים בבאר-שבע, במחאה על הכוונות ליישום דו"ח פראוור, שנועד לפנות את היישובים הבלתי מוכרים. במקביל, הכריזה ועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל על שביתה במגזר הבדואי.

 

רפורמת הקרקעות בנגב - כותרות אחרונות:

 

דו"ח פראוור, שאומץ בממשלה בחודש שעבר, קובע מתווה להסדרת התיישבות הבדואים בנגב, במטרה לפתור באופן סופי את תביעות הבעלות של הבדואים על קרקעות הנגב. במסגרת התוכנית, שנועדה להביא לסיום ההתיישבות הבלתי חוקית בנגב, יועתקו יישובי הבדואים והם יקבלו פיצוי כספי.

 

"מה ראש הממשלה מצפה מילדים שהורסים את הבתים שלהם?" (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
"מה ראש הממשלה מצפה מילדים שהורסים את הבתים שלהם?"(צילום: הרצל יוסף)

 

הבדואים ממש לא מוכנים להתפשר ורואים בתוכנית הממשלה "הכרזת מלחמה". המפגינים שהגיעו לבאר-שבע הסכימו כי התוכנית לא תפתור את בעיותיהם. "הם מנסים לחסל את האדמות של הבדואים וממשיכים להרוס את הבתים שלנו", אמר תושב הפזורה ברהט, עלי אלוג. "מה ראש ממשלה מצפה מילדים שגדלים ורואים כוחות גדולים הורסים את הבתים שלהם? הוא גדל לתוך גזענות. אם יבצעו את התוכנית הזו, זה יהיה אסון".

 

ראדי אל-עלווין, תושב תל שבע, אמר כי "כל התוכנית הזו היא גזענית, הם רוצים להוציא אנשים מהבתים שלהם. איזה פיצויים בדיוק יתנו? הכל דיבורים באוויר, כשפונים אל המדינה הכל סגור".

 

בהפגנה לקחו חלק גם נשים בדואיות, בהן אלל אל-קרעאן, עובדת סוציאלית מכסייפה. לדבריה, "מטרת הדו"ח היא למגר את הבדואים, להדיר אותם מהציבור, לשים אותם בכפרים של עוני". היא הוסיפה כי קראה את המלצות הדו"ח, "אומרים לנו שזה לטובת הבדואים אבל תכל'ס זה נגדם, אין שם סעיף אחד בעדנו".

 

לדעתה של תושבת רהט, אביר אל-סנע, המלצות הדו"ח הוא טעות גדולה. "זה תרופה לא יעילה למחלה ממאירה בחברה שלנו. עשו תוכנית בלי לשתף את התושבים. הם באים עם נוסחת פלא, אבל הם עשו טעות גדולה".

 

בין המפגינים היו גם חברי הפורום לדו-קיום בנגב הפועל לסולידריות בין יהודים לערבים. חבר הפורום, נועם תירוש, אמר כי הוא מעודד מהתגייסות הבדואים למאבק "בתוכניות הרעות של ממשלת ישראל", וציין כי "גם הציבור היהודי בנגב צריך להתעורר ולהיאבק ביחד עם תושבי הנגב הבדואים על מנת שלכולם, יהודים וערבים, יובטח עתיד טוב יותר בנגב".

 

קול אחר: "מתנגד להקצנה בכל מחיר"

לעומת המפגינים, יש גם מי שמתנגד להפגנות המוניות. עותמאן אבו-עגאג', מפקח על החינוך המיוחד במשרד החינוך, אמר כי הוא חושב שבדו"ח יש גם דברים טובים. "אני מתנגד להקצנה בכל מחיר, ובכל מקום. אחרי 60 שנה יש התייחסות משמעותית לבדואים וזה כבר טוב", אמר אבו-עג'אג', תושב כסייפה שהיה שותף לתהליך. "אני ישבתי בישיבות של פראוור, לבדואים עדיין יש אופציה לבוא ולומר את דעתם והטענות שלהם".

 

בתגובה מסרה הרשות להסדרת התיישבות הבדואים כי "התוכנית להסדרת ההתיישבות הבדואית בנגב, הינה פורצת דרך וכוללת הסדרה של מרבית האוכלוסייה במקומה, תוך התייעצות,

התחשבות ויצירת מודלים התיישבותיים כפריים וחקלאיים, בהתאם לצרכי המגזר הבדואי".

 

ברשות הוסיפו כי התוכנית כוללת פיתוח כלכלי בהשקעה של 1.2 מיליון ש"ח בתשתיות, חינוך ותעסוקה לטובת המגזר הבדואי בנגב. "אנו עומדים לפני תהליך ייחודי ומקיף בראשותו של השר, ד"ר בני בגין, וזוהי ההזדמנות הישירה והאפקטיבית ביותר להשפיע על הדו"ח ולשנות את הטעון שיפור". ברשות קראו לנציגי המגזר הבדואי להמשיך לנהל איתם שיתוף פעולה פורה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"זה יהיה אסון", הבדואים מפגינים
צילום: הרצל יוסף
מומלצים