איך יוצרים מחדש פטמות אצל חולות סרטן השד?
הטיפול בסרטן השד כולל לעתים קרובות כריתה חלקית או מלאה של השד, דבר המוסיף קשיים רגשיים לתהליך ההחלמה ולהתמודדות עם האסתטיקה שנפגמה בגוף. על הטכניקות העדכניות לשחזור החזה ויצירת פטמות חדשות במראה טבעי
בתקופת ההחלמה מסרטן השד והמאבק בו נוספים לאישה גם לא מעט קשיים רגשיים, חלקם נוגעים לצד האסתטי ולתחושת השלמות של הגוף. כריתת שד בשל גידול סרטני, גם אם חלקית בלבד, מייצרת התמודדות עם אזורים אינטימיים ביותר שיש להתרגל לצורתם החדשה.
הנטייה היום היא לבצע שחזור מיידי לאחר כריתת השד, אם כי שחזור מאוחר - לאחר שהאזור כבר הבריא - עדיין מקובל ויש לא מעט דיוני מומחים סביב שתי האפשרויות.
כתבות נוספות על סרטן השד:
- התאורה בחדר השינה מגבירה הסיכון לסרטן השד
- כל חולה חייבת כימו'? מיתוסים על סרטן השד
- הצעירה בעולם: בת 3 חלתה בסרטן השד
חשוב לדעת שישנה הפרדה בין צוותי המומחים המבצעים את שתי הפרוצדורות בחדר הניתוח. "זוהי הפרדה מכוונת בחדר הניתוח בין מי שמטפל בבריאות השד ובין מי שמטפל באסתטיקה שלו", מסביר ד"ר יורם וולף, כירורג פלסטי בכיר, "כדי שמי שצריך לכרות את השד ואת הגידול לא יתחשב באסתטיקה, ולהפך".
כריתה מלאה או חלקית?
כריתת שד מלאה, שרווחה מאוד בעבר, היום נדירה יותר. ד"ר וולף מסביר כי מדובר בעיקר במקרים שבהם הסרטן התגלה בשלב מאוחר או כאשר ישנו גידול גדול בשד קטן יחסית.
כיום, בזכות הגילוי המוקדם של סרטן השד ובזכות ההקרנות כאמצעי נוסף למאבק במחלה, ניתן לכרות רק חלק מהשד בתהליך הדומה להקטנת חזה. כריתה חלקית ניתן לבצע כאשר הגידול קטן יחסית לשד, וכאשר הוא אינו מולטי-פוקלי, דהיינו בעל כמה מוקדים. השלמת הטיפול לאחר הכריתה החלקית נעשית כאמור באמצעות הקרנות לשד.
סוג שלישי של כריתה נעשה כמניעה אצל נשים הנושאות את הגן לסרטן השד ומבקשות להסיר את השדיים עוד לפני שאובחנה מחלה. בכריתה מונעת ניתן במקרים מסוימים לשמר את האנטומיה החשובה של השד, או לא לשמר דבר.
"המומחים מחפשים את שיטת השחזור הפשוטה ביותר", אומר ד"ר וולף, "ובהתאם לכריתה שנעשתה מתקדמים ב'פירמידת השחזור' אל שיטות השחזור המורכבות יותר".
ניתן לבצע שחזור שד באמצעות רקמות שנלקחות מהסביבה הקרובה. אישה בעלת שד גדול ונפול, למשל, הסובלת מגידול באזור המרכזי התחתון של השד, תעבור למעשה הקטנת חזה והרמתו תוך שימוש ברקמות השד עצמו. "אם השד קטן יותר או שיש פחות רקמות אבל יש מספיק עור", מסביר ד"ר וולף, "ניתן לעשות הגדלת חזה ושחזורו באמצעות שתל. מכניסים את השתל, ומכסים בעזרת רקמות מהסביבה".
"אם אין די רקמות, מתחילים לחפש רקמות מרוחקות יותר. בעבר לקחו רקמות מהבטן התחתונה, אך הדבר לעתים פוגע בתפקוד השרירים, לכן היום מקובל יותר להפוך את הגב לאזור תורם ולחבר את הרקמה החדשה, במקרה הצורך, בטכניקות מיקרו-כירורגיות שבהן מחברים בעזרת מיקרוסקופ את כלי הדם של הרקמה. אם צריך כיסוי נוסף, משתמשים בשתל. המחיר של ניתוח בגב הוא כמובן צלקת".
בטכניקות נוספות לשחזור משתמשים במותחנים, המנפחים מעט את העור כדי שיהיו רקמות נוספות להשתמש בהן בכיסוי. בתהליך השחזור מתאימים גם את השד השני לשינויים שנעשו (הקטנה או הגדלה), ובדרך כלל הדבר נעשה במסגרת אותו ניתוח.
חלק מניתוחי השחזור אינם מסתיימים בפעם אחת ויש צורך בביצוע שלבים נוספים בהמשך.
"שד הוא איבר דינמי מאוד", אומר ד"ר וולף, "והוא ממשיך להשתנות כל החיים בכל מחזור, בכל גלולה שלוקחים, בהריון וגם כמובן בשל הגרביטציה שמשפיעה עליו. מטבע הדברים, גם השד המשוחזר משתנה עם השנים - יש שינויים שחיים איתם בשלום ויש שינויים שצריך לתקן. לכל מטופלת אני אומר שיש לקחת בחשבון שתוך 15-10 שנים היא תרצה לעבור ניתוח שד נוסף".
לצייר פטמות בתלת-ממד
כריתת השד עשויה להשאיר את המטופלת ללא אחת הפטמות או שתיהן. "יש מקרים שבהם ניתן להשאיר את הפטמה", אומר ד"ר וולף, "ויש מקרים שבהם יש צורך להסיר אותה ואז נדרש שחזור באמצעות קעקוע רפואי או איפור קבוע. אצל נשים העוברות כריתת מנע בדרך כלל מוסרות גם הפטמות, כיוון שהגידולים הצפויים הם לרוב באזור הפטמה".
הפטמה היא איבר שיש לו מראה וגם נפח. כדי לשוות נפח פותחו טכניקות שונות ל"ייצור" פטמות בולטות, כמו הרמת פטמה, הזרקת חומרי מילוי או שימוש ברקמות דומות הקיימות בסביבה, העטרה של השד השני או איבר המין, כדי לדמות ככל האפשר את השד המשוחזר לשד הקיים".
את השחזור ניתן לשלב בקעקוע הנעשה בטכניקת איפור קבוע, כדי לצבוע את האזור הבולט.
אתי וולף, קוסמטיקאית המתמחה באיפור קבוע (שאין לה קשר לד"ר וולף), פוגשת לא מעט נשים לאחר שחזור שד. "גם אם החזירו את הפטמה לאחר השחזור", היא אומרת, "היא לא תמיד ישרה, ולעתים היא מעוותת בגלל התפירה".
את הפטמות מציירים מחדש באמצעות קעקוע, ללא הסיכונים שבקעקועים רגילים. "צבעי הקעקועים הרגילים מלאים במתכות, במיוחד בעופרות, וזו סכנה", אומרת וולף. "צבעי האיפור הקבוע הם חומרים טבעיים העשויים ממינרלים, ועומדים בחוק ההיגיינה של האיחוד האירופי".
עם זאת, דווקא בשל טבעיות החומרים צפיפות הצבע אינה גבוהה ואין מתכות שיחזקו אותו, כך שיש לחזור על הטיפול במקום כמה פעמים. טיפול ממוצע כולל שלוש-ארבע פגישות של כשעה ורבע, והצבעים מחזיקים גם ארבע וחמש שנים, תלוי בכדורים ובטיפולים האינדיווידואליים שמקבלת אותה אישה ועלולים לדחות את הצבע. יש נשים שבוחרות לחזק את הצבע מדי שנה.
שבלונות ומשחקי אור וצל
על פי וולף, קל יותר לצייר פטמות חדשות אצל מי ששתי הפטמות חסרות לה בשל כריתת השדיים, ולקחת לשם כך מידות מדויקות על פי קו הצוואר. גדלי הפטמה נמדדים בשבלונות מיוחדות, המאפשרות לשרטט קווים מדויקים לבנייה מחדש של צורת הפטמה.
"כל הצבעים הם בגוני גוף רגילים", אומרת וולף, "ומשחקים בטונים על פי הדרוש, כדי להגיע להתאמה מקסימלית בפטמה המשוחזרת".
הטיפול אינו כרוך בכאבים, כך על פי וולף, משום שלא חודרים לרקמת השריר ומשתמשים במאלחשים.
עלות השחזור באיפור קבוע מתחילה ב-2,500 שקל לפטמה, ויכולה להגיע גם ל-6,500 שקל, כאשר מדובר בפטמה קיימת שיש לעשות עליה עבודת תיקון מורכבת.
אמנם מדובר בטכניקה שאינה מייצרת בלט בפטמה, וולף מסבירה כי במשחקי אור וצל ניתן לשוות לה מראה תלת-ממדי: "המעגל הפנימי מקבל צבע לבן, כדי להעניק אור למקום הכי שטוח, ואילו החלקים האחרים יוצרים אפקט של בליטה". התוצאה הסופית, אומרת וולף, "טבעית ויפה ומחזירה לאישה את הסקסיות והנשיות שלה".