פייסבוק או אל ג'זירה: מי יזכה בנובל לשלום?
מי יקבל היום תהילת עולם ו-1.5 מיליון דולר? הדמויות הבולטות ב"אביב הערבי" מובילות את רשימת המועמדים לזכייה בפרס נובל לשלום, אבל גם נשיאת ליבריה והאיחוד האירופי בתמונה
האביב הערבי יגיע לשיאו באוסלו? בסופה של שנה מטלטלת, שמרכזה היה ההתקוממויות העממיות במזרח התיכון, תוכרז היום (ו') בצהריים זהותו של הזוכה בפרס נובל לשלום. ובכלל לא בטוח שזה יהיה זוכה יחיד.
פרס נובל : כותרות אחרונות ב-ynet:
- זוכה הנובל שכטמן העניק לנתניהו שיעור בכימיה "חייב לשרוד". זוכה הנובל שמת ולא זכה לטקס
- עמוס עוז ימשיך לחכות: סופר שבדי זכה בנובל
לא פחות מ-241 אנשים וארגונים הוצעו לוועדה המארגנת של הנובל כמועמדים לפרס היוקרתי ביותר, שמסכם את שבוע הנובל. בין המועמדים הבולטים ניתן למצוא את ואאל גנאים, בכיר גוגל שפתח את דף הפייסבוק שהוביל למהפכה במצרים, את רשת הטלוויזיה אל-ג'זירה, שדיווחה ללא הפסקה על המהומות בקהיר - ואת הרשת החברתית פייסבוק בעצמה.
אבל ראש ועדת הנובל, הנורבגי תורביורן יאגלנד, הבהיר בראיון כי יש גם אופציות אחרות, פרט לזוכה מהאביב הערבי. "היו הרבה התפתחויות חיוביות אחרות בעולם", אמר בתשובה לשאלה אם חתן הנובל יגיע מאחת המדינות בהן אירעה הפיכה (תוניסיה, מצרים ולוב) או התקוממות - סוריה, תימן ובחריין.
לדבריו, הפרס "יחזק ויאחד" את העולם. הוא אמנם הוסיף כי הזוכה ב-2011 "לא יהיה מחוץ למחלוקת", אבל הבהיר כי הוא לא צפוי לעורר תגובות כה זועמות ממדינה אחת, כמו בחירתו בשנה שעברה של ליו שיאבו, סופר ממתנגדי המשטר בסין. בייג'ינג מנעה משיאבו להגיע לטקס, ובמקומו ניצב כסא ריק.
רשת טלוויזיה נורבגית, שהיתה זו שהעלתה לראשונה את האפשרות כי הנשיא האמריקני ברק אובמה יזכה בנובל לשלום ב-2009, דיווחה כי יש סבירות גבוהה שהזוכה תהיה דווקא נשיאת ליבריה, אלן ג'ונסון סירליף. "היא הסמל של אפריקה החדשה", אמרו ב-TV2 הנורבגי, שהימרו נכון גם בשנה שעברה על שיאבו. סירליף מנסה להיבחר בשנית לנשיאות ותתמודד בבחירות ביום שלישי הקרוב.
אם בכל זאת המנצח יגיע מהמזרח התיכון, המועמדים הם רבים מספור. ביניהם ניתן למנות את מייסדי תנועת "6 באפריל" במצרים, עסרא עבדל פתאח ואחמד מאהר. "הם שיחקו תפקיד מפתח בכך שההפיכה במצרים היתה לא אלימה", אמר ראש מכון השלום באוסלו. בכיר גוגל גנאים, שהפך לאחד ממנהיגי כיכר תחריר, הוא פייבוריט אחר לזכייה בפרס, וכך גם הבלוגרית התוניסית לינה בן מהני, שדיווחה באינטרנט על המהפכה במדינתה.
גם ארגונים רבים נמצאים ברשימה הלא-נגמרת. טוויטר ופייסבוק, הרשתות החברתיות שהמהפכנים נעזרו בהן, מועמדות אף הן לנובל, ביחד עם אל-ג'זירה, שלא הפסיקה לשדר מרחובות קהיר, גם בימים בהם נראה שחוסני מובארק מצליח להדוף את המפגינים. גם האיחוד האירופי, שמצליח לשמור על השלום ביבשת כבר יותר מחצי מאה, מועמד לפרס.
אחרים שיכולים להפתיע ולזכות הם הלמוט קוהל, הקנצלר לשעבר של גרמניה, פעיל השלום הליברי ליימה גבווה והפליט הקובני אוסבלדו פייה סרדינס. ויכול להיות שמישהו שאיש לא חשב עליו ייקח את הנובל ויזכה בתהילת עולם, וגם ב-10 מיליון קרונות שבדיות - 1.48 מיליון דולר.