שתף קטע נבחר

 

יום לפיטורי המתמחים; גם הסטודנטים מאיימים

במערכת הבריאות עוד מתקשים לחזות את צעדי המתמחים. ד"ר רובי חביב: "חבריי המתמחים הגיוניים". מנגד, יש רופאים שלא יגיעו: "חודשיים לא נעשה דבר, אין טעם לדחות ההתפטרות". כהזדהות, מתגבשת יוזמת סטונדטים להחרמת הלימודים

במערכת הבריאות ממתינים במתיחות לראות אם וכמה מתמחים יפעלו לפי ההסכמה מול בית הדין לעבודה, ידחו את התפטרותם ליום שני בחצות ויגיעו היום (א') לעבודתם בבתי החולים. "להערכתי הגסה, רוב המתמחים יגיעו היום לעבודה כרגיל, אבל אני לא יכול לערוב לכך", אמר ד"ר רובי חביב, מתמחה מבית החולים שניידר ואחד מנציגי המתמחים שיגיע להמשך הדיונים.

 

במהלך יום הכיפורים לא הורגש חסרונם של המתמחים בבתי החולים. זאת משום שרוב הרופאים שהגישו את מכתבי ההתפטרות שלהם הסכימו לדחות את עזיבתם עד יום שני בחצות - בהתאם להסכמה שהושגה בבית הדין הארצי לעבודה ביום חמישי. בהחלטה נקבע כי עד מועד זה יקיימו ראשי ההסתדרות הרפואית, נציגי הרופאים המתמחים ונציגי האוצר, הידברות תחת חסותו של ראש הממשלה ובפיקוח של בית הדין, בניסיון למצוא פתרונות למשבר.

 

מחאת הרופאים - כתבות נוספות:

 

מסדרון כמעט ריק באיכילוב. "בסך הכול עוד יום אחד" (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
מסדרון כמעט ריק באיכילוב. "בסך הכול עוד יום אחד"(צילום: ירון ברנר)

 

עם זאת, על אף שעל הנייר מדובר בהזדמנות לסיום המשבר, הבינה נשיאת בית הדין הארצי לעבודה, השופטת נילי ארד, כי ההחלטה לא יכולה לחייב את כל הרופאים להמתין עם עזיבתם, ולפיכך מקרים מסוימים יתקבלו בסבלנות.

 

"אני מכיר את חבריי לבית החולים כבר ארבע שנים ואני חושב שהם אנשים הגיוניים", ממשיך ד"ר חביב. "אני אמנם לא יכול לדעת מה תהיה החלטה של כל אחד ואחד, אבל אני חושב שרובם מבינים שמדובר בסך הכול בעוד יום אחד, וצריכים להיות אופטימיים לגביו".

 

מצד שני נשמעים גם קולות שטוענים שאין טעם עוד להישאר במערכת נוכח העובדה שבאופק לא נראה שינוי גדול בתנאים המוצעים לרופאים. "מחר ההתפטרות שלי נכנסת לתוקף ואני לא מתכוון לדחות אותה, גם לא עד יום שני בחצות", אומר ד"ר שילה יערי, מתמחה בפנימית בבית החולים רמב"ם. "אני לא רואה שום סיבה לדחות שום דבר מפני שלא נעשה דבר במהלך 60 הימים שניתנו, וגם בימים האחרונים לא ראיתי שהשתנה משהו".

 

מתמחה ליד בית הדין. "דבר לא השתנה בימים האחרונים" (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
מתמחה ליד בית הדין. "דבר לא השתנה בימים האחרונים"(צילום: אוהד צויגנברג)

 

כותרות נוספות בערוץ החדשות:

 

"הודעתי למנהלים שלי פעם נוספת שאני לא מתכוון להגיע ושעליהם להשתמש בלוח תורנויות החירום שהכינו מבעוד מועד", אמר ד"ר יערי, ולדבריו, הם קיבלו את זה בהבנה, "כי חלק מהבכירים, שכבר עברו כמה הסכמים כאלה בקריירה, די תומכים בנו, לפחות בליבם. הם מבינים שזה לא מעשה אימפולסיבי. אישית אני יודע שמנהל המחלקה שלי הציג את הבעיה בפני הנהלת בית החולים ואמר להם שתפקוד המחלקה ייפגע.

 

"אני לא חושב שמישהו היה צריך לבקש ממני סליחה ביום כיפור. הדברים לא נעשו מתוך רשעות אלא מתוך צרות עין. אנשים במשרד האוצר השפילו את נציגות הרופאים בכיכר העיר כשאילצו אותם לחתום על הסכם לא טוב מתוך שיקולים כלכליים ולא מתוך רשעות".

 

בקרב הרופאים המתמחים ישנה תחושה כי כוחם באחידותם, ולמרות התפטרויות אישיות של בודדים מחר - רובם מתכוונים לחכות ולראות מה יהיו תוצאות השיחות ביום שני. לרבים מהם ברור כי אם לא תתקבל הצעה חדשנית לשיפור מצבם – יעזבו את המערכת ביום שלישי אותם מאות מתמחים.

 

"תומכים במאבק, לא נגיע ללימודים"

בעוד הרופאים המתמחים ממתינים לפסיקת השופטת נילי ארד, מאיימים הסטודנטים לרפואה באוניברסיטאות בישראל שלא לפתוח את שנת הלימודים בעוד כשבועיים, כחלק מתמיכתם במאבק המתמחים.

  

בשעות האחרונות מגייסים הסטודנטים את כלל עמיתיהם באמצעות הפייסבוק. בדף שהוקם נכתב: "אנחנו, סטודנטים לרפואה באוניברסיטאות בארץ, מביעים את תמיכתנו במאבק המתמחים לשיפור פני הרפואה הציבורית בארץ. אנחנו מחזקים את ידי המתמחים ומעריכים את עשייתם למען רפואה ציבורית צודקת ושיוויונית לכולם. לא נגיע ללימודים ובמקום זאת נצטרף לצוות הסיעודי בבתי החולים כדי להקל באופן אמבולטורי על סבלם של החולים, עד אשר יימצא פתרון הולם".

  

בשבוע שעבר הצטרפו למחאה גם הסטאז'רים שהכריזו כי בתנאים המסתמנים לא יתחילו התמחות. בעצומה שעליה חתמו כבר מאות סטאז'רים, נכתב שההגיון מאחורי הצעד הוא שלאחר סיום הסטאז' וקבלת הרשיון, לא ניתן לחייב את הרופאים הטריים בצווים להתחיל התמחות.

 

עוד נכתב בעצומת הסטאז'רים: "על מקבלי ההחלטות להבין כי במציאות הנוכחית, לאחר קבלת הרישיון, עומדות בפנינו מגוון אפשרויות העסקה אלטרנטיביות. בנקיטת צעד זה אנו פועלים מתוך רצון כן להציל את מקצוע הרפואה ואת מערכת הבריאות הציבורית. אנו קוראים לסטאז'רים נוספים לתמוך בהצעה זו".

  

יוזם העצומה ד"ר אלעד בן ארצי, סטאז'ר מבית החולים ברזילי באשקלון, הסביר כי "בניגוד למתמחים, אנחנו מגזר בלתי לחיץ, ועלינו אי אפשר לאיים בצווים".  לדבריו, "קיימות לפנינו מגוון רחב של אלטרנטיבות תעסוקתיות הרבה יותר טובות מהמערכת הציבורית, גם בשליחות וגם בתנאים. היום כל נער ונערה מבינים, שאין שום סיבה להיות רופא בישראל, במערכת שמשלמת שכר נמוך משכר של קופאי, ומחזיקה אותם כעובדים בכפייה - זה בלתי נתפס".

 

"התחושה היא של רמיסה אינסופית ויריקה בפנים שלנו. אנחנו הרופאים הישראלים החדשים, ולא ניתן שירמסו אותנו. נצביע ברגליים, ולא נתחיל סטאז' והתמחות", התריע בן-ארצי.

 

"אי אפשר לעמוד מהצד ולהיות עדים לתנאים המחפירים של עמיתנו המתמחים" אומרת ל –ynet שני לרך, סטודנטית לשנה רפואה שנה חמישית, "המערכת קורסת עוד ועוד בכל יום, מבלי שאיש מפנים זאת. החולים מאושפזים בתת תנאים, המתמחים נאלצים לעבוד בתת התנאים".

 

לרך הוסיפה: "הורינו וילדינו הם החולים של מחר. זה בנפשנו ולא נסכים לעמוד מהצד יותר. אנחנו חייבים בעת הזו להביא לשינוי דרמטי במערכת הרפואית הקורסת כאן במדינה, וזה הצעד שביכולתנו לתרום למאבק, אולי הצודק ביותר, למען כולנו".

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחאת המתמחים. "צריכים להיות אופטימיים"
צילום: אלי אלגרט
מומלצים