שתף קטע נבחר

נתניהו נרתע: לא מתחייב להצבעה על טרכטנברג

השותפות הקואליציוניות הצליחו להטיל מורא על ראש הממשלה, שכבר אינו מתחייב להביא להצבעה היום את מסקנות דו"ח טרכטנברג. ש"ס לפי שעה מתנגדת. ישראל ביתנו ומפלגת העצמאות יקיימו בבוקר ישיבת שרים ויחליטו רק בה

בפעם הקודמת שבה התחייב ראש הממשלה, בנימין נתניהו, להעביר בהצבעה את המלצות טרכטנברג, זה נגמר בזגזוג ובהתקפלות. השותפות הקואליציוניות של נתניהו הצליחו להטיל עליו מורא, והיום (א') הוא כבר לא מתחייב שהנושא יעלה להצבעה בישיבת הממשלה.

 

לפי הצעת ראש הממשלה, שבה ידונו היום השרים, יאומץ דו"ח הוועדה לשינוי כלכלי-חברתי, בראשות פרופ' מנואל טרכטנברג. אם ההחלטה תאושר, יצטרכו נתניהו ושר האוצר, יובל שטייניץ, להציג לא יאוחר מ-13 בנובמבר הצעות החלטה מפורטות ליישום הדו"ח ויגישו הצעות לשינויי חקיקה הדרושים ליישום ההמלצות. הממשלה גם אמורה להתחייב לפרסם דו"ח ביצוע מפורט של סעיפי הדו"ח עד סוף השנה תוך ציון לוחות זמנים ויעדים הניתנים למדידה. יישום הדו"ח דורש תיקון חוק התקציב עד סוף השנה.  

 

קשיי טרכטנברג בממשלה:

 

טרכטנברג עם פרסום המסקנות. אישורן הולך ומתרחק (צילום: נועם מושקוביץ) (צילום: נועם מושקוביץ)
טרכטנברג עם פרסום המסקנות. אישורן הולך ומתרחק(צילום: נועם מושקוביץ)
  

בפועל, המשימה הזו נראית מורכבת מאוד. בפעם הקודמת הודיע נתניהו יום קודם שהנושא לא יועלה להצבעה, ואחר כך חזר בו והודיע שההצבעה תתקיים, אז התברר לו שהשרים לא בצדו. מתוך 29 שרים, 16 התנגדו, 13 תמכו והשר דניאל הרשקוביץ התלבט. הפעם החליט נתניהו להגדיר את הישיבה כ"דיון" בלבד. אם יסתמן רוב בעד עיקרי הדו"ח, ככל הנראה תיערך גם הצבעה.

 

עוד ידיעות בערוץ החדשות:

 

המלצות ועדת טרכטנברג שספגו ביקורת רבה, בעיקר מצד מנהיגי מחאת האוהלים, כוללות, בין השאר, אישור 196 אלף דירות, מיסוי לעשירים, ביטול העלאת המס על הדלק, חינוך חינם מגיל 3, חיוב חרדים במבחני מיצ"ב, רפורמה בענף המלט והוזלת מחירי מוצרים בפיקוח.

 

כל השרים יוכלו להתבטא  

ש"ס, ישראל ביתנו ומפלגת העצמאות של אהוד ברק התנגדו בפעם הקודמת ואליהם חברו גם שני שרים מהליכוד: סילבן שלום ויוסי פלד. נכון לשעה זו, חלק מהמפלגות עדיין מחזיקות את הקלפים צמוד לחזה. ש"ס ככל הנראה תתנגד בהצבעה, אם זו תתקיים. הם טוענים כי הדו"ח מתעלם ממצוקות השכבות החלשות. 

 

בישראל ביתנו ובמפלגת העצמאות טרם הודיעו כיצד יצביעו. שתי המפלגות יקיימו בבוקר ישיבת שרים ורק בה יחליטו כיצד לנהוג. השר אהוד ברק מתנגד לקיצוץ בתקציב הביטחון, שממנו ייגרעו 3 מיליארד שקלים, ולא השתכנע לפני שבוע גם בשיחה אישית עם נתניהו. דו"ח טרכטנברג גם קובע כי יינקטו פעולות להגברת השקיפות והבקרה על תקציב משרדו של ברק, וגם בעניין זה - נראה שטרם נאמרה המילה האחרונה. בימים האחרונים הופעלו עליו ועל והמפלגה לחצים, על מנת לשכנעו שאחד או יותר מחברי המפלגה לא יתנגדו להצבעה. 

 

גם מול ישראל ביתנו מופעל מכבש לחצים לא להתנגד כבשבוע שעבר. להתנגדות ישראל ביתנו היו שני מניעים עיקריים: הזמן המועט שניתן לשרים ללמוד את הדו"ח וההתעלמות מהתוכנית החברתית-כלכלית שהציעה המפלגה לפני מספר שבועות. שר התיירות, סטס מיסז'ניקוב, תקף בפעם שעברה: "אני מצטער על כל הפליק-פלאקים שעושים לנו. פעם אומרים לנו 'כן מעבירים', פעם אומרים לנו 'לא מעבירים'".

 

כעת הוסר המכשול הראשון, אבל קשה לנבא כיצד ינהגו ליברמן ושריו. בפעם הקודמת התקשר נתניהו לליברמן ששהה באוקראינה ושמע ממנו לאו נחרץ.

 

נתניהו ספג בשבוע החולף ביקורת קשה - גם בתוך הליכוד - על אופן ההתנהלות סביב דו"ח טרכטנברג. "ביבי עשה אבו עלי, ונאלץ לקפל הזנב", אמרו ל-ynet שרים בכירים בעקבות המפלה בישיבה הקודמת, "הוא עשה טעות פוליטית קשה שיצטרך לשלם עליה". בישיבה היום יקבלו כל השרים חופש להתבטא בנושא. רק במהלך הדיון, יוחלט אם להביא את עיקרי הדו"ח להצבעה. גורמים במשרד ראש הממשלה לא פסלו את האפשרות שגם הפעם הדו"ח לא יועלה להצבעה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפיאסקו בפעם הקודמת. נתניהו וטרכטנברג
צילום: מרק ישראל סלם
מומלצים