מאמא אפריקה: אשת הברזל שזכתה בנובל לשלום
היא צאצאית של עבדים מאמריקה, האשה הראשונה שנבחרה להנהיג מדינה ביבשת השחורה. הזכייה בפרס נובל באה בעיתוי מצוין עבור נשיאת ליבריה אלן ג'ונסון סירליף, שמנסה השבוע להיבחר מחדש על רקע טענות לקשרים עם הרודן צ'רלס טיילור
הזכייה בפרס נובל לשלום לא יכלה לבוא בעיתוי טוב יותר עבור "מרגרט תאצ'ר של ליבריה ": אלן ג'ונסון-סירליף, צאצאית של עבדים שהגיעו מיבשת אמריקה, היא האשה הראשונה והיחידה באפריקה שנבחרה לעמוד בראש מדינה. הקריירה של נשיאת ליבריה בת ה-72 היתה מטאורית. היא החלה כאשר היא קיבלה מלגה ללמוד כלכלה באוניברסיטת הרווארד היוקרתית בארה"ב והמשיכה בשורת תפקידים בכירים שמילאה בבנק העולמי ובארגון האו"ם.
פרס נובל - כותרות אחרונות ב-ynet:
- זוכה הנובל נתן לנתניהו שיעור בכימיה
במהלך השנים זכתה ג'ונסון-סירליף למוניטין של פוליטיקאית וכלכלנית בכירה וקיבלה את הכינוי "אשת הברזל", כפי שכונתה בשעתה ראש ממשלת בריטניה, מרגרט תאצ'ר. בארצה, כמו גם בזירה הבינלאומית, דועה ג'ונסון-סירליף כאשה נחושה מאוד, מוסרית ועקשנית - תכונות מתאימות בהחלט לעיסוק בפוליטיקה.
בשנת 2006 הגיעה ג'ונסון-סירליף לשיא הקריירה שלה לאחר שהושבעה לנשיאת ליבריה - האשה הראשונה במדינה להיבחר לתפקיד הרם. באותה עת, המדינה האפריקנית בדיוק סיימה 14 שנות מלחמת אזרחים עקובות מדם, בה רבע מיליון בני אדם איבדו את חייהם ואלפים נוספים נותרו חסרי בית והפכו לפליטים. ליבריה היתה מדינה בטראומה בעיצומה של מלחמת האזרחים - מספר עצום של נשים נאנסו, תשתיות המדינה נהרסו והיה קיים מחסור חמור במים וחשמל.
תקוות הנשים
עם בחירתה לראשות המדינה הצליחה ג'ונסון-סירליף למצוא דרך לאחד את ארצה, שעד כה ידעה רק הרס ואובדן חיים והעניקה לבני עמה חזון לעתיד טוב יותר. "הצבענו עבור גברת סירליף בתקווה שהיא תסייע לנשים", אמרה בטי ארסן, אשת מכירות במונרוביה, עיר הבירה של ליבריה. לדבריה, העובדה שסירליף היא אשה דרבנה נשים אחרות במדינה להתחיל לעסוק בפוליטיקה.
במהלך קמפיין הבחירות שלה לנשיאות הבטיחה סירליף אפס סובלנות לשחיתות. היא הצליחה להגשים את רוב הבטחות הבחירות שלה עוד בקדנציה הראשונה שלה כנשיאה. היא הביאה לשמיטת חובות של ליבריה בסך יותר מ-4 מיליארד דולר והצליחה לשכנע משקיעים כי שווה להשקיע כסף במדינה שהיא אמנם קטנה אך עשירה במשאבי טבע. בנוסף, תחת הנהגתה של סירליף, הוסר האיסור על ייצוא יהלומים ועץ יקר ערך.
עם זאת, הקריירה המרשימה של הנשיאה הליברית איננה חפה ממחלוקת. דו"ח של ועדת האמת והפיוס של ליבריה האשים אותה בגיבוי הנשיא פושע המלחמה צ'רלס טיילור בשנות השמונים. ג'ונסון-סירליף לא חדלה להכחיש את ההאשמות נגדה.
הזכייה בנובל תשפיע על תוצאות הבחירות?
הזכייה בפרס נובל לשלום לא יכלה לבוא בעיתוי טוב יותר עבור ג'ונסון-סירליף, אם לארבעה ילדים וסבתא לשמונה נכדים. הנשיאה הליברית נמצאת בימים האחרונים בעיצומו של קמפיין בחירות לנשיאות ולפרלמנט המדינה, שייערכו ביום שלישי הקרוב. על פי ההערכות, הזכייה בפרס היוקרתי עשויה להשפיע על תוצאות הבחירות ולהטות את הכף לטובתה.
דבר אחד בטוח, סירליף רוצה להישאר בכס הנשיא והיא משתדלת להראות זאת במהלך הקמפיין שלה. "אם המטוס עדיין לא נחת, אל תחליפו את הטייסים", נכתב באחת מכרזות הבחירות של הנשיאה הליברית.
בבחירות הקודמות, בשנת 2005, ניצחה סירליף את הליברי המפורסם בעולם, כדורגלן העבר ג'ורג' וואה - למרות הפופולריות העצומה שלו. במהלך קמפיין הבחירות שלה היא אמרה לבני עמה שהיא רוצה להיבחר לראש המדינה כדי "להביא רגישות אמהית לנשיאות" כדי לרפא את הפצעים העמוקים של מלחמת האזרחים.
לפני כן, לא חששה סירליף להתמודד בבחירות ב-1997 מול הרודן טיילור, שהציג את התמודדותה כבגידה והעמיד אותה לדין במשפט ראווה. היא יצאה לגלות בארצות-הברית, אחרי גלות קודמת בקניה, אבל שבה לליבריה אחרי שטיילור נאלץ לוותר על כסאו בתום מלחמת האזרחים.