שתף קטע נבחר
 

המוביל הדיגיטלי: האינטרנט הלאומי יוצא לדרך

הממשלה וחברת החשמל פותחות בהליך לבחירת משקיע פרטי, שיקים תשתית אינטרנט מהיר המבוססת על סיבים אופטיים ותותקן על גבי תשתיות חברת החשמל. בעוד 7 שנים יסופק אינטרנט במהירות של פי 4 מהמהירות היום ל-65% מהישובים בארץ. שטייניץ: אוטוסטרדת המידע תגיע לכל בית

המכרז להקמת תשתית האינטרנט הלאומית המהירה יוצא לדרך. בעוד מספר חודשים תיבחר החברה שתממן הקמת רשת סיבים אופטיים, שתותקן על העמודים והתעלות של חברת החשמל שפרוסים ברחבי הארץ. משרד האוצר, המשרד לתשתיות לאומיות, משרד התקשורת וחברת החשמל הכריזו היום (א') על יציאה להליך לבחירת משקיע למיזם התקשורת.

 

 

מדובר בחברת תשתיות תקשורת שלישית בישראל שתהווה תחרות לתשתית האינטרנט של בזק ושל חברת HOT. בעוד 7 שנים צפויה הרשת לספק אינטרנט במהירות של פי 4 מהמהירות המקובלת כיום, המבוססת על תשתית של סיבי נחושת, ל-65% מהישובים בארץ. תוך 15 שנים, מעריכים בממשלה, יגיע האינטרנט המהיר ליותר מ-90% מהבתים בארץ.

 

 

מסיבת העיתונאים באוצר, היום (צילום: יוסי וייס) (צילום: יוסי וייס)
מסיבת העיתונאים באוצר, היום(צילום: יוסי וייס)

  

"אנחנו יוצאים היום לדרך חדשה, של אוטוסטרדת מידע שתגיע לכל בית בארץ ישראל", אמר שר האוצר יובל שטייניץ. "המטרה היא שישראל תהיה בין המדינות הראשונות בעולם שבה תשתית של סיבים אופטיים תגיע לרוב הבתים במדינה, ותאפשר לכל בית ועסק גלישה במהירויות מאוד גבוהות". 

 

יו"ר דירקטוריון חברת החשמל, יפתח רון-טל, הביע שביעות רצון מהמהלך שייצור, לדבריו, מקור הכנסה נוסף לחברת החשמל המצויה בקשיים כלכליים אדירים. "אנחנו רוצים להיות חברה עסקית שמצליחה בתחרות", אמר רון-טל. "אנחנו רואים במיזם הזה אפשרות לתחרות בשוק התקשורת".

 

הפרטה לאחור

החברה שתזכה במכרז תקבל 51% מהבעלות על חברת תקשורת שתפעיל את תשתית האינטרנט הסופר-מהירה והכלל ארצית למשך 20 שנה. 49% מהבעלות על חברת התקשורת תהיה בידי חברת החשמל, למרות שההשקעה בהנחת הסיבים האופטיים תהיה של החברה הפרטית.

 

ההחלטה לאפשר לחברת החשמל להפעיל תשתית אינטרנט היא אחת היוצאות דופן בקדנציה הנוכחית של הממשלה. מדובר למעשה, בהפרטה לאחור, כאשר לאחר הפרטת בזק ופתיחת שוק התקשורת לתחרות, מאפשרת הממשלה לחברה הממשלתית הגדולה מכולן לנצל את היתרונות שלה על מנת להעלות את רף התחרות בשוק הפרטי, צעד שנחשב מנוגד להשקפת עולם ליברלית.

 

"השחקנים הפרטיים לא פעלו" (צילום: יוסי וייס) (צילום: יוסי וייס)
"השחקנים הפרטיים לא פעלו"(צילום: יוסי וייס)

 

גורמים באוצר הודו היום, כי ההחלטה הייתה קשה והתקבלה בכובד ראש. "במצב רגיל לא היינו רוצים שחברת החשמל תיכנס לשוק", הודה מנכ"ל רשות החברות הממשלתיות, דורון כהן. "אבל אנחנו לא חיים בעולם של פרדיגמות. נוצר מצב שבו האינטרנט המהיר לא הגיע לכל בית ולא ראינו אף אחד מהשחקנים הפרטיים עושה משהו כדי לשנות את זה".

 

שר התשתיות, עוזי לנדאו, אף ציין כי יש לשקול התערבות ממשלתית בתחום התשתיות גם בתחומים אחרים. "עשויים להיות עוד תחומים שבהם ניתן יהיה להשתמש בתשתיות שכבר שולם עליהן כדי להעביר שירותים לטובת האזרחים". 

 

מדבריו עולה השקפה רווחת בממשלה, כי בכל הנוגע לקידום מצב התשתיות בישראל, אשר פוגע ברמת הפריון לעובד ומהווה חסם לצמיחה כלכלית, השוק הפרטי לא מספק מענה. "יש לנו מדענים טובים ומפתחים טובים אבל מבחינת תשתית אנחנו נמצאים מאחורה", אמר שר התקשורת משה כחלון. "לחברות לא משתלם להשקיע והן לא משקיעות מספיק בתשתית. המיזם הזה ייאלץ אותן להשקיע. רוב התשתיות בישראל היום הן מנחושת. אותם חוטים שטמנו באדמה עם קום המדינה. יש שיפור ביכולת ההולכה אבל זה עדיין נחושת". 

 

תשתית האינטרנט הממשלתית תתעלה על התשתיות של החברות הפרטיות הן בפריסה הכלל ארצית שלה, תודות לעמודים ולתעלות של חברת החשמל, והן במהירות שלה, הודות לסיבים האופטיים. "אנחנו נתחיל היום להטמין סיבים אופטיים, שמסוגלים להעביר 100 200 מגה כמעט ללא הגבלה", אמר כחלון. "האינטרנט המהיר יהפוך למשהו שכל בית יכול להשתמש בו כי הוא כל כך זול". 

 

לדברי כחלון, התשתית תאפשר בנוסף לגלישה מהירה מאוד גם טלוויזיה רב ערוצית באינטרנט, אשר תהווה תחרות לרשתות הכבלים שפועלות בישראל כיום. "אנחנו משלמים היום פי ארבע על תשתיות ומקבלים רבע", אמר כחלון. "זה צריך להיפסק. אנחנו ניתן דחיפה גדולה מאוד לתרבות, לאמנות, למשק ולצמצום פערים. ילד מקריית שמונה יוכל לקבל שיעור ממורה בתל אביב. אדם בפריפריה יקבל נגישות לרופא הטוב במדינה דרך האינטרנט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יובל שטייניץ
צילום: עומר מרון
משה כחלון
צילום: ירון ברנר
עוזי לנדאו
צילום: אסף שילה, ישראל סאן
מומלצים