שתף קטע נבחר
 
צילום: shutterstock

רילוקיישן קרוב לבית: משתלם לעבור לקפריסין?

במרחק של פחות משעת טיסה ישנם חופי ים יפהפיים, אוכל ים תיכוני ואקלים זהה כמעט לישראל. אבל האם רילוקיישן לקפריסין מגלם בחובו הזדמנות טובה לחיסכון כלכלי?

היום נתמקד באנשים שרוצים לעשות רילוקיישן אבל רוצים להשאר הכי קרוב לבית. לאחר שטורקיה ויוון חדלו להיות אפשרויות, כל אחת בגלל סיבותיה היא, קפריסין היא הפתרון האולטמיטיבי - מרחק של פחות משעת טיסה, חופי ים ,אוכל ים תיכוני ואקלים זהה כמעט לישראל.

 

לכתבות הקודמות בסדרה:

 

מקרה המבחן

הפעם נבחן את הכדאיות עבור מנהל כספים רווק עם ניסיון של כ-5-3 שנים בתחום לאחר ההתמחות, במעבר לקפריסין. ההכנסה החודשית הממוצעת בישראל תהא כ 17,000 ש"ח + תנאים סוציאליים נלווים ורכב.

 

מידע כללי על האי

קפריסין הינה אי ששטחו הינו כשליש משטחה של מדינת ישראל והאוכלוסיה המקומית מונה פחות ממיליון איש. למעט תיירות, אשר מהווה חלק מהותי בכלכלה הקפריסאית, ברמה העסקית קפריסין מהווה יעד לחברות בינלאומיות רבות לרישום והחזקת נציגות במדינה, בשל היתרונות המיסוייים הגדולים שלה לחברות.

 

אילו משרות מוצעות שם?

תחומי רילוקיישן נפוצים הינם משרות מנהלי כספים, מנכלי"ם אשר מנהלים את פעילות חברת האחזקות המקומית ודירקטורים של חברות.

 

תחום פעילות נוסף אשר צומח בשנים האחרונות לקפריסין הינו מוקדי שירות לקוחות, תמיכה ושיווק אינטרנט. מרבית חברות האון ליין העוסקות במשחקים, מט"ח והימורים מחזיקות מוקדי שירות לקוחות בקפריסין, אשר אומנם אוסרת הימורים בשטחה אך אינה אוסרת פעילות של אתרים מסוג זה.

 

תחומי רילוקיישן נפוצים בתחום הזה יהיו: נציגי שירות לקוחות (עם עדיפות לדוברי שפות), מנהלי שיווק ותמיכה טכנית.

 

הפעילות העסקית בקפריסין מתמקדת בניקוסיה (עיר הבירה) ולימסול, שתיהן במרחק של כשעה נסיעה מלרנקה, שבה נמצא שדה התעופה המרכזי של האי. אמנם השפה הראשית בקפריסין הינה יוונית, אך אנגלית נחשבת לשפה השנייה ומרבית המקומיים דוברי אנגלית בריטית רהוטה.

 

מודלים מקובלים לעבודה בקפריסין

ישנם שני מודלים מקובלים לעבודה בקפריסין. הראשון הינו רילוקיישן מלא, מעבר להתגורר בקפריסין וביקורים בישראל למספר ימים מדי חודש או חודשיים. והשני הינו מודל של טיסות לקפריסין ושהייה שם במהלך שבוע העבודה (שני-שישי) וחזרה לישראל לסופ"ש.

 

חשוב להבחין ולהבין את ההבדל בין שני המודלים. בעוד המודל ראשון יכול להגדיר את העובד לאחר פרק זמן של מספר שנים ובהנחה כי אכן העביר את מרכז חייו לקפריסין כתושב חוזר ובכך להתנתק מחבות המס בישראל, המודל השני ישאיר את העובד כתושב ישראלי במשך פרק הזמן שבו הוא שוהה בקפריסין וחבות המס הישראלית תחול עליו גם במהלך עבודתו בקפריסין.

 

בשל העובדה כי לקפריסין ולישראל יש אמנה למניעת כפל מס, במקרה של דרישה לתשלום מס בישראל, יידרש העובד לשלם רק את ההפרש המשלים לאחוז המס בישראל בגין את אותה ההכנסה.

 

שכר ועלויות מחייה

לאחר הצטרפותה של קפריסין לאיחוד האירופאי וקבלת האירו כמטבע הרשמי, עלויות המחיה בקפריסין הפכו דומות לעלויות המחיה ברוב מדינות אירופה.

 

ניקוסיה יקרה יותר משאר הערים במדינה. שכר דירה בניקוסיה לדירת שלושה חדרים יהיה סביב ה-900 אירו לחודש, בעוד בית פרטי של שלושה חדרים יעלה כ-1,100 אירו לחודש. בלימסול ובלרנקה יהיו המחירים זולים בכ 150-300 אירו לחודש.

רוב החברות יציעו מסגרת שכר גלובלית אשר ממנו יצטרך העובד לכלכל את עצמו. עלויות מחיה חודשיות לעובד יהיו סביב ה-500 אירו לחודש.

 

כתלות בתפקיד יהיה זכאי העובד לרכב חברה. בהנחה שאינו זכאי, רכישת רכב משפחתי משומש תעלה לו כ-10,000 אירו ואחזקת הרכב החודשית כ-350 אירו.

 

מאחר שאחוז התושבים הזרים במדינה הינו מאד גבוה, ניתן למצוא בקפריסין פתרונות לכל מה שנדרש על מנת לעבור לשם ובכלל זה : פתרונות לדיור זמני, השכרות ריהוט וכו', כך שהמעבר נחשב לקל יחסית.

 

עלויות תחבורה

שאריות של המורשת הבריטית ניתן למצוא בנהיגה בצד השמאלי של הכביש. יש בקפריסין מערכת תחבורה ציבורית, אך האלטרנטיבה הנפוצה יותר הינה אחזקת רכב. בשנים האחרונות נסללו בקפריסין כבישים מהירים המחברים את כל האי ומקצרים משמעותית את זמני הנסיעה בין הערים השונות.

 

ביטוח לאומי ותנאים סוציאליים

עובד המועסק בקפריסין יצטרך לשלם ביטוח לאומי באחוז של 6.89% מהכנסתו החודשית, עד לתקרת הכנסה של 52,104 אירו שנתית. אין לקפריסין וישראל אמנת ביטוח לאומי כך שבמקרה של רילוקיישן יש להמשיך לשלם את התשלום המינימלי הקבוע בישראל במהלך השנתיים הראשונות לשהייה בקפריסין.

 

עובד המועסק בקפריסין מחויב בעשיית ביטוח בריאות פרטי על מנת להבטיח כי יהיה כיסוי במידה שיזדקק לטיפול רפואי.

 

מזון

קפריסין מציעה אלטרנטיבות רבות למזון, החל מטברנות מקומיות זולות אשר בהן ניתן למצוא בשר, דגים ושלל מאזטים ועד למסעדות שף מפוארות. ארוחה מלאה בטברנה טובה תעלה כ-25-35 אירו לסועד. קניות בסופר יהיו אלטרנטיבה זולה יותר לאלו המעדיפים לבשל.

 

שופינג

בקניונים ניתן למצוא מותגים בינלאומיים לצד השווקים אשר יציעו סחורה מקומית , המחירים יהיו זהים למחירים באירופה, חולצה ממותג בינלאומי תעלה סביב ה 30-50 אירו , מכנסיים יעלו כ 60-100 אירו.

 

בילויים

ישנם הרבה פאבים, מועדוני לילה וטברנות אשר מיועדות לזרים המתגוררים באי ולתיירים, לרוב מדובר במקומות קטנים המרוכזים במרכז העיר, כך שבכל עיר ניתן למצוא את המקומות אשר יתאימו לקהל היעד המבוקש. כניסה למועדונים לנשים לרוב הינה חינם, משקאות מקומיים כדוגמת אוזו ובירה יעלו כ 3-5 אירו , משקאות מיובאים יעלו כ 6-8 אירו.

  

מס הכנסה

שיטת המיסוי בקפריסין הינה פרוגרסיבית, כנהוג בישראל, ואחוזי המיסוי נעים במדרגות שבין 0%-30% . 19,500 אירו השנתיים הראשונים יהיו פטורים ממיסוי, המדרגה הבאה שבין ה-19,501-28,000 אירו השנתיים יהיו חייבים במס של 20% , המדרגה שבין 28,001-36,300 אירו תהיה 25% ומעל הכנסה שנתית של 36,301 אירו ישולם 30% מס.

 

מעבר למיסוי בגין הכנסה, ישנו תשלום עבור ביטוח לאומי בשיעור של 6.89% משכר העובד כפי שפורט לעיל.

 

לסיכום

בקפריסין, חבילת השכר שתוצע לעובד תהיה סביב ה-6,000 אירו בחודש, רכב, ביטוח בריאות וכמו כן 6 כרטיסי טיסה בשנה לביקורים בישראל

 

כך, משכר של 6,000 אירו בחודש ינוכו ממשכורתו תשלומי חובה סוציאליים ומסים בגובה של כ-25%, וההכנסה החודשית נטו תהיה של כ-4,450 אירו.

 

הוצאות המחיה השוטפות שלו הכוללות: שכר דירה ואחזקת דירה לדירת 3 חדרים, מזון, והוצאות שוטפות יגיעו לכ-2,050 אירו לחודש, וההכנסה הפנויה לחיסכון של העובד תהיה 2,400 אירו לחודש.

 

כפי שניתן לראות, רילוקיישן לקפריסין מגלם בחובו הזדמנות טובה לחיסכון כלכלי ואפשרות להשאר הכי קרובים שאפשר למשפחה ולחברים. חשוב לציין כי במקרה של משפחה, עלויות החינוך בקפריסין יכולות להוסיף מרכיב גדול להכנסה, ואלא אם החברה מוכנה לממן את כיסוי הוצאות החינוך, לאו דווקא תשאר כדאיות כלכלית.  

 

 
הוצאות קפריסין

השוואת עלויות
מרכיב בקפריסין בתל אביב
עלויות מחיה וכלכלה לעובד 490 אירו 330 אירו
אחזקת רכב ודלק כלול ממקום העבודה כלול ממקום העבודה
שכר דירה ואחזקת דירה (3 חדרים) 1,560 אירו 1,700 אירו
סה"כ הוצאות לחודש 2,050 אירו 2,030 אירו

 


השוואת הכנסות

השוואת הכנסות
רכיב סה"כ סה"כ
שכר נטו לאחר ניכוי חובה ומסים 4,450 אירו 2,321 אירו
הכנסה פנויה לאחר הוצאות 2,400 אירו 291 אירו
חיסכון סוציאליות (ביטוח מנהלים וקרן השתלמות) 0 680 אירו

 

 

הכותבת היא מנכ"ל רילוקיישן ג'ובס, העוסקת בייעוץ והשמה בתחום הרילוקיישן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: זיו ריינשטיין
עינת גז
צילום: דני שדה
מומלצים