גנץ לשרים: אל תפגעו בתקציב. נתניהו: הקיצוץ עלי
ברק הביא את הרמטכ"ל לישיבת הממשלה כדי להזהיר מהשלכות הקיצוץ בתקציב הביטחון, ושניהם ספגו מקלחת קרה. שטייניץ: "בטוח שיש מאיפה לקצץ, יישאר מענה גם לאיום הטילים". נתניהו: "זה שינוי אחראי, שאני ערב לו באופן אישי"
הרמטכ"ל התייצב להגן על תקציב הביטחון - ראש הממשלה ושר האוצר התייצבו נגדו: לבקשת שר הביטחון אהוד ברק, רב-אלוף בני גנץ השתתף בצהריים (יום א') בישיבת הממשלה שעסקה באימוץ מסקנות דו"ח ועדת טרכטנברג, שהמליצו לקצץ בתקציב הביטחון. בישיבה ניכר המתח הרב בין אנשי משרד הביטחון לאנשי האוצר.
המלצות במחלוקת - כותרות נוספות ב-ynet
- דפני ליף נפגשה על אלי ישי: "יצא גבר, ליברמן - תלמד"
- סיכום עם ישראל ביתנו, טרכטנברג צפוי לעבור
- "דו"ח טרכטנברג - החשוב ביותר משנות ה-70"
רא"ל גנץ הציג בפני השרים מידע על תקציב הביטחון והזהיר מפני ההשלכות הכרוכות בקיצוצו. שר האוצר יובל שטייניץ פנה אליו ואמר: "אני בטוח שיש מאיפה לקצץ. גם לאחר הקיצוץ תקציב הביטחון כולל מענה לכל האיומים, לרבות איום הטילים".
עוד בערוץ החדשות:
- ניסיון חיסול במרכז קריית גת: פצוע בפיצוץ רכב
החשבת הכללית עבדי לרמכט"ל: "אתה בהצגה שלך אמרת שהקיצוץ תמיד יבוא על חשבון צה"ל וההתעצמות של הצבא. הפרשנות שלך היא שכל קיצוץ שיהיה יוביל לזה. לא יכול להיות שחברת מקנזי עשתה עבודה טובה אם זו התשובה. זה בלתי סביר לחלוטין שזו תמיד ההצגה של הדבר, שקיצוץ יוביל לפגיעה בהתעצמות ובבניין הכוח.
שטייניץ טען שגם אם היו נוספים 10 מיליארד שקלים לביטחון, "הם היו אומרים אותו הדבר בדיוק, שאי אפשר לקצץ. אולי נצטרך לסגור את משלחת הרכש הענקית בניו יורק". מנכ"ל משרד הביטחון, מקורבו של ברק אודי שני, קם מרוגז והשיב: "כמה כסף זה כבר עולה?". נתניהו העיר לו: "פקיד לא יכול להיכנס לדברים של שר בממשלה".
גם החשבת הכללית תקפה את הרמטכ"ל
תוך כדי המהומה, ברק יצא להביא לעצמו אוכל. שטייניץ המשיך במתקפה: "אי אפשר שכל פעם שמישהו מדבר על קיצוץ, מערכת הביטחון תקפוץ ותאמר שזה לא רציני. היתה תוספת של מיליארדים. אם לא יהיה קיצוץ במערכת הביטחון, לא נוכל לממש את חלק הארי של טרכטנברג, ולהוזיל את יוקר המחיה. השקיפות לבדה תיתן חיסכון של מיליארד שקל בשלב ההתחלתי. מערכת הביטחון קיבלה בשנים האחרונות תוספות עצומות".
ברק ואנשי מערכת הביטחון התרעמו על הדרישה להחיל עליהם שקיפות ובקרה צמודה של האוצר, ושטייניץ ענה: "אין שום סיבה שאם יש שקיפות במשרדים אחרים, לא יהיה גם במשרד הביטחון". מנגד, המנכ"ל שני התעקש ש"אני לא צריך שאף אחד ישקף אותי".
החשבת הכללית מיכל עבאדי שנכחה בישיבה לא נשארה חייבת, והצטרפה למקלחת הקרה שחטף הרמטכ"ל. "אתה בהצגה שלך אמרת שהקיצוץ תמיד יבוא על חשבון צה"ל וההתעצמות של הצבא. לא יכול להיות שחברת מקנזי (שבדקה את יעילות מערכת הביטחון) עשתה עבודה טובה אם זו התשובה. זה בלתי סביר לחלוטין שזו תמיד ההצגה של הדבר".
דיל עם ליברמן, ויש רוב
גורמים בצה"ל הסבירו כי הצבא הוא חלק מהחברה והעם ואינו מתנגד למסקנות טרכטנברג. אולם, הם ציינו כי מזה שנים המצב כיום מורכב וישראל נאלצת להתמודד עם מספר גדול יותר איומים. לדבריהם, השלכות הקיצוץ כבדות ובנוסף לעצירת ההתעצמות ובלימת פיתוח ורכישת מערכות ההגנה, כגון כיפת ברזל ושרביט הקסמים, בהמשך יידרש גם קיצוץ בכוח האדם.
לאחר שבשבוע שעבר הפכה ההבטחה הגדולה לשינוי חברתי למפלה פוליטית לנתניהו, שבו הבוקר ההמלצות לשולחן הממשלה. אמש, בגלל חשש מכישלון צורב ומבוכה פוליטית נוספת הודיע נתניהו כי הוא לא מתחייב שהמסקנות יועלו להצבעה בישיבת הממשלה, אך היום השיג סופית את תמיכת שרי ישראל ביתנו.
בימים האחרונים גובשו עם משרד האוצר הסעיפים התקציביים כדי להיענות לדרישות שלהם, שכללו שינוי הקריטריונים לקבלת דיור ציבורי ומתן עדיפות לאוכלוסייה עובדת במקום לפי מספר ילדים; הטבות בדיור לפנסיונרים ומענק מוגדל לחיילים משוחררים, המבוסס על הצעת החוק של ח"כ משה מטלון מישראל ביתנו. הבוקר הושגה ההסכמה הסופית.
למעשה, הושג רוב להעברת המלצות טרכטנברג, וכנראה שגם שר הרווחה משה כחלון יצביע בעד. ליברמן הסתודד במסדרון משרד ראש הממשלה עם השר יוסי פלד, שגם הוא התנגד בשבוע שעבר.
בישיבה השתתף גם נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, שקרא לשרים לאשר את מסקנות דו"ח טרכטנברג. הוא ציין כי המסקנות טובות ונותנות מענה ראוי למצוקה של המוני המפגינים שיצאו לרחובות בקיץ האחרון, והזהיר מפריצת מסגרת התקציב, כפי שדורש ברק.