שתף קטע נבחר

 
צילום: AP, Getty Images imagebank

חיסול המנהיג הכורדי בסוריה: 'אסד חצה קו אדום'

מאז פרוץ המחאה נגד המשטר, בחרו הכורדים בסוריה לשבת על הגדר. אך לאחר שכוחות אסד חיסלו את מנהיגם, נפתחה גזרה חדשה נגד הנשיא: 50 אלף כורדים קראו להדחתו ו-3 מנציגויותיו הותקפו בגרמניה ושווייץ. "זוהי נקודת מפנה ביחסי המשטר הסורי והכורדים", אומרת ל-ynet פרופ' עפרה בנג'ו מאוניברסיטת ת"א

תגובות זועמות בעולם לחיסולו בסוף השבוע של מנהיג אופוזיציה כורדי בסוריה: קבוצות מפגינים פרצו ביממה האחרונה לשגרירות סוריה בברלין ולקונסוליה הסורית בהמבורג במה שנראה כמחאה על הריגתו בסוף השבוע של מנהיג אופוזיציה כורדי על ידי כוחותיו של בשאר אסד. כך מסרה היום (יום א') משטרת גרמניה.

 

בשאר אסד נאחז בכסאו - כתבות אחרונות ב-ynet:

כוחות אסד הרגו בכיר כורדי ומשתתפים בהלוויה

סוריה: ערופת ראש קמה לתחייה בראיון טלוויזיה

רוסיה וסין למען אסד: הטילו וטו במועצת הביטחון

ידו הארוכה של אסד: "גולים סורים מותקפים בחו"ל

 

במקביל, בשווייץ פרצו מפגינים לבניין השגרירות הסורית בז'נבה, 5 מהם נעצרו על ידי כוחות המשטרה. 

 

רהיטים נהרסו. שוטרים בתוך שגרירות סוריה בברלין (צילום: EPA) (צילום: EPA)
רהיטים נהרסו. שוטרים בתוך שגרירות סוריה בברלין(צילום: EPA)

 

דוברת משטרת ברלין, קלודיה אליטוק, אמרה כי 24 מפגינים הרסו אתמול בערב חלק מהגדר שמקיפה את השגרירות הסורית בעיר הבירה והצליחו להיכנס לבניין ולגרום נזקים לציורים ורהיטים שהיו במקום.  

 

השגריר הסורי צלצל למשטרה: עזרו לי

לדבריה, השגריר הסורי, שמתגורר בבניין השגרירות צלצל למשטרה וקרא לעזרה. לא עבר זמן רב וכוחות משטרה הגיעו למקום ושכנעו את המפגינים לעזוב את המקום ללא כל שימוש באלימות. איש לא נעצר באירוע.

 

הריגתו בסוריה ביום שישי האחרון של מנהיג האופוזיציה הכורדי, משעל טאמו, בעיר קמישלי במזרח המדינה, עוררה זעם רב ברחבי העולם ולפחות 50 אלף בני אדם השתתפו בהלוויתו וקראו להפלת משטרו של אסד.

"עד עכשיו, הגזרה הכורדית היתה די שקטה. משטרו של אסד לא נכנס לאזורים הכורדים כדי לא להביא להתלקחות הדומה לזו שקרתה ב-2004", אומרת ל-ynet פרופ' עפרה בנג'ו, חוקרת במרכז דיין ומרצה להיסטוריה של המזה"ת באוניברסיטת ת"א. 

  

מחאה עולמית על הרג המנהיג הכורדי בסוריה. שגרירות סוריה בברלין (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מחאה עולמית על הרג המנהיג הכורדי בסוריה. שגרירות סוריה בברלין(צילום: EPA)

 

"מרגע חיסולו של המנהיג הכורדי - יש חציית קו אדום, ונראה שהכורדים הולכים להצטרף למחאה נגד אסד", אומרת פרופ' בנג'ו. "הראייה לכך היא 50 אלף האנשים שהפגינו נגד משטר אסד בסוף השבוע האחרון בעקבות חיסולו של משעל טאמו . מדובר בנקודת מפנה חשובה ביחסי המשטר הסורי והכורדים".

 

אחד מפעילי זכויות האדם בסוריה סבור כי ההרג בסוף השבוע עשוי לעודד את הכורדים לפעול נגד כוחות אסד. אם זה יקרה, סוריה עלולה להידרדר למלחמת אזרחים. "זו פעולת טרור, התנקשות טרוריסטית", אמר פעיל כורדי, "הכורדים עלולים לרצות נקמה. אנחנו כועסים מאוד".

 

"הכורדים בסוריה חסרי זהות"

הכורדים בסוריה מתלוננים כבר שנים רבות על אפליה, והם אינם רשאים ללמד את שפתם בבתי הספר או להפעיל תחנות רדיו בשפתם. "מצבם של הכורדים גרוע ביותר מאחר וחלק גדול מהם לא נחשב לאזרחים סורים. הם חסרי זהות ולא יכולים לצאת מהמדינה", אומרת פרופ' בנג'ו ומוסיפה: "לכורדים בסוריה אין זכויות כמו שיש לעלווים ולגורמים אחרים במדינה, והם נמצאים בפריפריה - הפוליטית והגיאוגרפית".

 

מאז החלה המחאה נגד המשטר בדמשק נראה כי הכורדים העדיפו לשבת על הגדר ולא הצטרפו לעשרות אלפי המפגינים שקראו להפיל את אסד מהשלטון. האם הפעם זה הולך לקרות? האם הם יירדו מהגדר? "עד כה היתה ברית בלתי כתובה בין המשטר הסורי לבין המיעוטים במדינה, בהם הכורדים", אומרת פרופ' בנג'ו. לדבריה, "על פי הסכם זה הכורדים לא תמכו בהתקוממות העממית נגד המשטר ואילו אסד כל הזמן ניסה למשוך אותם באמצעות על מיני הטבות". אך הפעם, נראה שאסד הפר את הברית עם המיעוט הכורדי. 

 

בעיר טריפולי בלבנון תלו בובה של אסד (צילום: AP) (צילום: AP)
בעיר טריפולי בלבנון תלו בובה של אסד(צילום: AP)

 

ולא הרחק מארצו של אסד, מנעה משטרת טורקיה צעדת ענק של כורדים שהיתה אמורה להיערך אתמול במדינה. כך מסרו פעילים כורדים. לדבריהם, כוחות המשטרה הטורקיים חסמו כבישים ומנעו מעבר של אוטובוסים שנשאו מפגינים למחוז בצפון-מערב המדינה, שם כלוא מנהיג המחתרת הכורדית (PKK), עבדאללה אוצ'לן מאז 1999.

 

ארדואן נגד המפגינים הכורדים

מושל מחוז בורסה הכריז על הצעדה כלא חוקית והמשטרה פרשה בתגובה מחסומים בדרכים המובילות לגמליק, עיר נמל קטנה השוכנת לחוף ים מרמרה. לא הרחק משם, על אי קטן ששמו אימראלי, כלוא מנהיג ה-PKK אוצ'לן.

 

רשת הטלוויזיה הטורקית NTV דיווחה כי נמנעה יציאתם של כאלף בני אדם מהעיר דיארבקיר בדרום-מזרח המדינה לעבר אזור כלאו של אוצ'לן. "לא נוכל לקיים היום הפגנה בגלל הפרעת המשטרה", אמר אייסל טולוק, חבר פרלמנט כורדי. 

 

שנים רבות של אפליה. הפגנת כורדים בעיר הסורית קמישלי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שנים רבות של אפליה. הפגנת כורדים בעיר הסורית קמישלי(צילום: רויטרס)

 

אוצ'לן, שייסד את המחתרת הבדלנית "מפלגת הפועלים הכורדית" (PKK) ב-1978, נלכד ב-15 בפברואר 1999, בצאתו מהשגרירות היוונית בניירובי ובתום מצוד שנמשך שנה. הוא נידון למוות בגין בגידה, אך עונשו הוקל ב-2002 למאסר עולם.

 

סכסוך שגבה את חייהם של 40 אלף איש

ה-PKK החלה את מאבקה בממשלה הטורקית ב-1984, ומאז גבה הסכסוך את חייהם של יותר מ-40 אלף בני אדם. רק בחודש שעבר נהרגו שלושה בני אדם בפיגוע מכונית ממולכדת שביצעה המחתרת בלב אנקרה.

 

ארצות הברית והאיחוד האירופי רואים במחתרת ארגון טרור. אוצ'לן, בן 63, כלוא כאמור בבידוד במתקן כליאה באי סמוך לאיסטנבול. הוא הספיק לחזור בו מקריאתו להקמת מדינה כורדית עצמאית ובמקום זאת קרא להקמת פדרציה שתעניק אוטונומיה לבני עמו.

 

מפגינים כורדים כילו את זעמם על פסלו של אסד האב בקמישלי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מפגינים כורדים כילו את זעמם על פסלו של אסד האב בקמישלי(צילום: רויטרס)

 

האם ניתן למצוא חוט שמחבר בין האירועים האחרונים בסוריה, טורקיה, גרמניה ושווייץ? "כביכול, המקרים נראים מנותקים אחד מהשני אבל הם קשורים ומשפיעים אחד על השני", אומרת פרופ' בנג'ו.

 

"בלי מדינה, אבל עם סולידריות כל-כורדית"

"נכון שלכורדים אין מדינה אבל יש להם את מה שמכנים 'סוליריות כל-כורדית'. בטורקיה חוששים ממה שמתרחש בסוריה לא פחות ממה שמתרחש אצלהם בבית. 'האביב הכורדי' מדאיג ביותר את שלטונו של ראש הממשלה הטורקי רג'פ טאיפ ארדואן".

 

האם שחרור אוצ'לן ממאסר עשוי להביא לשקט בגזרה הכורדית? פרופ' בנג'ו גורסת כי התשובה לכך שלילית. "הכורדים הכריזו על אוטונומיה באזורים שלהם וירצו לחזק אותה ולהעמיק אותה. אוצ'לן נסוג מהדרישה לעצמאות כורדית אבל יש אומרים כי מדובר בצעד טקטי".

 

ובצד הטורקי יש לחצים גדולים על ממשלו של ארדואן שלא לשחרר את אוצ'לן ממאסרו. "עבור הימין בטורקיה, שחרור אוצ'לן הוא סדין אדום ואין לשחררו בשום פנים ואופן", אומרת פרופ' בנג'ו. לדבריה, "אם ארדואן ירצה לשחרר את אוצ'לן, הוא ימצא את עצמו בבעיות גדולות. התפתחות בנושא הכורדי תביא לתוצאות קשות עבורו מצד הלאומנים בטורקיה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ירדו מהגדר. מפגינים כורדים בעיר קמישלי
צילום: רויטרס
3 נציגויות של סוריה הותקפו. מפגינים מול השגרירות בברלין
צילום: AFP
הסתבך עם הכורדים? אסד
צילום: AFP
צילום: איי פי
אלפים קוראים לשחרורו מהכלא. מנהיג ה-PKK אוצ'לן
צילום: איי פי
"התפתחות בסוגיה הכורדית והוא יסתבך עם הלאומנים בטורקיה". ארדואן
צילום: AP
מומלצים