אחרי המפלה: דו"ח טרכטנברג אושר בממשלה
21 שרים תמכו במסקנות הדו"ח ורק שמונה התנגדו, לאחר שבסיבוב הראשון נחל ראש הממשלה תבוסה פוליטית. מתקציב הביטחון יקוצצו בשנה הבאה 3 מיליארד שקלים. נתניהו קיבל את דרישות ישראל ביתנו, ושריה הצביעו בעד המלצות טרכטנברג
אחרי הזיגזג בסיבוב הראשון, בסיבוב השני מסקנות טרכטנברג אושרו. לאחר המפלה והמבוכה הפוליטית שספג ראש הממשלה בנימין נתניהו בשבוע שעבר סביב אישור המלצות הדו"ח, הפעם הצליח נתניהו להעביר את המסקנות בממשלה. 21 שרים הצביעו בעד הדו"ח, שמונה התנגדו. "הבטחתי וקיימתי", אמר ראש הממשלה. "דו"ח טרכטנברג טוב לאזרחי ישראל. הוא מוריד את יוקר המחיה, מגדיל את ההכנסה הפנויה, והופך את הדיור לזמין יותר".
המלצות במחלוקת - כותרות נוספות ב-ynet
על פי ההחלטה, קיצוץ של כשלושה מיליארד שקל צפוי במערכת הביטחון בכל אחת מהשנתיים הקרובות. מאז הישיבה הקודמת, ובעקבות התנגדותה, זכתה ישראל ביתנו לתמיכה בשתי הטבות שהציעה, העוסקות בחיילים משוחררים ובדיור מוגן לקשישים. נתניהו עצמו נענה לדרישות והגדיר אותן כ"מוצדקות". כל שרי הליכוד תמכו במסקנות טרכטנברג, פרט לסילבן שלום ויוסי פלד. המתנגדים הנוספים היו אהוד ברק ומתן וילנאי מעצמאות, וכן ארבעת שרי ש"ס - שלא נכחו בהצבעה.
ההחלטה על הקיצוץ הביטחוני לוותה בדיון ממושך, במהלכו הדגיש שר הביטחון כי "מי שלא רוצה שחזור של 73' או 2006 חייב שיהיה לו זכרון. מי שלא רואה את הדברים, לוקח על עצמו אשליה ועוורון עצמי". נתניהו השיב: "בחנתי את הדברים, ואני ערב להם".
נתניהו ציין בישיבה כי המסמך הסופי שיאגד בתוכו את כל השינויים יוגש ב-1 בינואר הקרוב. לדבריו, "עד אז יתקיימו דיונים בראש פתוח כדי לדון בהסתייגויות ובהערות של מערכת הביטחון". הוא הדגיש כי "ייעשה מאמץ להגביר את השקיפות ואת הבקרה, תוך שמירה על הסמכויות הבלעדיות של הרמטכ"ל ומנכ"ל משרד הביטחון". ההחלטה, שלא תגרור את פריצת תקציב המדינה, הביאה את נתניהו לומר כי "הדו"ח ישפר את מצבו של האזרח, יתקן עוולות של עשרות שנים, יוריד את יוקר המחייה ויותיר יותר כסף בכיסם של אזרחי ישראל".
המשנה לראש הממשלה, סילבן שלום, היה אחד משני השרים היחידים בליכוד שהצביעו נגד מסקנות טרכטנברג. "יש בפנינו הזדמנות היסטורית לעשות שינוי בסדרי עדיפויות ולעבור מחשיבה ביטחונית לחשיבה אזרחית, לה אני מטיף שנים", אמר שלום, שהצביע גם בפעם הקודמת נגד הדו"ח. "מאות אלפים יצאו לרחובות כדי לאפשר חברה טובה יותר וצודקת יותר. יש צורך אמיתי במתן מענה לפריפריה ולשכבות החלשות".
"משרד הביטחון ייתן את חלקו"
במהלך הישיבה התייחס שר הביטחון לדרישת אנשי האוצר לקצץ מתקציב משרדו ודרישתם לשקיפות. "משרד הביטחון ייתן את חלקו לדרישות הצודקות של המחאה. בניגוד לטענות, משרד הביטחון בעד שקיפות ובקרה מלאה. אולם, אנחנו מתנגדים להתערבות כלשהי בסמכויות הרמטכ"ל ובסמכויות מנכ"ל משרד הביטחון, אם יש מקום שאין בו שקיפות זהו משרד האוצר", אמר.
שר הביטחון הוסיף ואמר כי המחאה החברתית מהווה הזדמנות נדירה לשינוי סדר העדיפויות, סגירת פערים ותיקון עמוק בשיח הציבורי ובפוליטיקה. "דרושה לכך סדרה של החלטות אמיצות עוד מעבר לדו"ח טרכטנברג. זו שגיאה קשה להפוך את זה לוויכוח שטחי ופופוליסטי על תקציב הביטחון. תקציב הביטחון ייתן את חלקו לכל תכנית כוללת, אך אין סיכוי לבצע זאת בלי לעמוד על ביצוע סיכומי העבר", הדגיש.
אמש, בגלל חשש מכישלון צורב ומבוכה פוליטית נוספת, הודיע ראש הממשלה כי הוא לא מתחייב שהמסקנות יועלו להצבעה בישיבת הממשלה, אך היום השיג סופית את תמיכת שרי ישראל ביתנו.
בימים האחרונים גובשו עם משרד האוצר הסעיפים התקציביים כדי להיענות לדרישות שלהם, שכללו שינוי הקריטריונים לקבלת דיור ציבורי ומתן עדיפות לאוכלוסייה עובדת במקום לפי מספר ילדים; הטבות בדיור לפנסיונרים ומענק מוגדל לחיילים משוחררים, המבוסס על הצעת החוק של ח"כ משה מטלון מישראל ביתנו. הבוקר הושגה ההסכמה הסופית.
גנץ השתתף, מתח בין האוצר לביטחון
בצהריים, לבקשת שר הביטחון, אהוד ברק, השתתף הרמטכ"ל, רב-אלוף בני גנץ, בישיבת הממשלה. בישיבה, בה ניכר המתח הרב בין אנשי משרד הביטחון לאנשי האוצר, הציג רא"ל גנץ הציג בפני השרים מידע על תקציב הביטחון והזהיר מפני ההשלכות הכרוכות בקיצוצו. שר האוצר יובל שטייניץ פנה אליו ואמר: "אני בטוח שיש מאיפה לקצץ. גם לאחר הקיצוץ תקציב הביטחון כולל מענה לכל האיומים, לרבות איום הטילים".
"אני אחראי לביטחון אזרחי מדינת ישראל", הוסיף ראש הממשלה בדיון. הוא הבהיר לגנץ כי "ישנה תוכנית חומש אחראית
ומדידה. על מנת להטיב עם אזרחי ישראל צריך לעשות שינוי תקציבי. זהו שינוי אחראי, שאני ערב לו באופן אישי".
גורמים בצה"ל הסבירו כי הצבא הוא חלק מהחברה והעם ואינו מתנגד למסקנות טרכטנברג. אולם, הם ציינו כי מזה שנים המצב כיום מורכב וישראל נאלצת להתמודד עם מספר גדול יותר איומים. לדבריהם, השלכות הקיצוץ כבדות ובנוסף לעצירת ההתעצמות ובלימת פיתוח ורכישת מערכות ההגנה, כגון כיפת ברזל ושרביט הקסמים, בהמשך יידרש גם קיצוץ בכוח האדם.
בשעות הבוקר, בזמן שבממשלה דנו בהמלצות ועדת טרכטנברג שקמה כתגובה למחאה החברתית, עזב את הישיבה השר אלי ישי לצורך פגישה עם מי שהפכה לסמל המאבק, דפני ליף. "אלי ישי יצא גבר ועזב ישיבת ממשלה", כתבה יוזמת מחאת האוהלים בפייסבוק, אחרי הפגישה עם שר הפנים מש"ס, שהתנגדה לדרישת ראש הממשלה לאשר את עיקר המלצות הדו"ח.
Read this article in English