מאות מתמחים נטשו: "עד סוף היום זה יגבה חיים"
עוד לפני הכרזתם על מימוש התפטרותם, לא הופיעו הבוקר לעבודה מאות מתמחים מבתי חולים רבים. מעתה ברמב"ם יקלוט חדר המיון רק מקרים דחופים. "הגיע הזמן שהאוצר יבין שלא מדובר פה רק בכסף אלא בחיי אדם", אמר מנהל מחלקה מודאג
חצי שנה נמשך מאבק הרופאים, כבר לפני חודשיים התפטרו מאות מתמחים במחאה על ההסכם עם האוצר, והיום (ב') מגיע סכסוך העבודה שמסכן את מערכת הבריאות בישראל לעוד נקודת הכרעה. "עד סוף היום זה כבר יעלה בחיי אדם", אמר ל-ynet מנהל המחלקה האורטופדית בבית החולים רמב"ם בחיפה, שם לא הופיעו לעבודה 77 מתמחים שהתפטרו לפני יותר מחודש. בהמשך הבוקר הכריזו נציגי המתמחים במסיבת עיתונאים על מימוש מכתבי ההתפטרות. בינתיים, לפי הנתונים שאסף משרד הבריאות, יותר מ-250 מתמחים ברחבי הארץ לא הופיעו לעבודה.
משבר הרפואה - כותרות אחרונות ב-ynet:
- המתמחים: נתניהו תתערב, קיבלנו יחס של פושעים המתמחים צעקו על אנשי האוצר: "נמאס מהמו"מ" המו"מ עם המתמחים פוצץ: "קבענו מוות לחולה"
- המתמחים: למה הם מורדים? כל הסיבות
למחלקה האורטופדית ב' ברמב"ם הגיע הבוקר מתמחה אחד מתוך השמונה. מנהל המחלקה, ד"ר דורון נורמן, אמר כי תמונת המצב במחלקה עגומה. "אנחנו מטפלים כעת ב-30 חולים המאושפזים במחלקה ורק הבוקר התקבלו עוד שני שברים מהמיון ועדיין לא היה מי שיטפל בהם. הגיע הזמן שהאוצר יבין שלא מדובר פה רק בכסף אלא בחיי אדם. אני חושש שאנו ניאלץ לשלוח חולים לבתי חולים אחרים שבהם אולי לא יודעים לתת את כל הטיפול שאנחנו יודעים לתת".
במחלקה האורטופדית א' המצב קשה באותה מידה, וניתוחים שהיו מתוכננים להיום בוטלו. באורטופדית ב' עוד מתכוון מנהל המחלקה לקיים ניתוחים, אך ללא המתמחים המסייעים בדרך כלל, אלא בסיוע של רופא אחד מומחה. "הגיע הזמן שהאוצר יפתח את העיניים", אמר ד"ר נורמן, "ויבין שהם אנשים כל כך איכותיים. אם המתמחים פה התפטרו אז הגיעו מים עד נפש", הזהיר מנהל המחלקה.
עוד בערוץ החדשות:
- 23 הרוגים במהומות הקופטים בקהיר
מהנהלת בית החולים נמסר כי 77 רופאים מתמחים מתוך כ-120, שהגישו מכתבי התפטרות, מימשו אותם, למרות שבדיון בבית הדין הארצי לעבודה בשבוע שעבר הביעו נציגיהם הסכמה להשהות את התפטרויות עד להיום בלילה, בהתאם
לדרישת ראש הממשלה שהתערב במשבר. בנוסף, נמסר כי בשל התפטרותם, נאלץ בית החולים לצמצם את פעילותו.
"חדר המיון יקלוט מעתה רק מקרים דחופים בלבד ואילו מיון הנשים נסגר", צוין בהודעת הנהלת בתי החולים. עוד נמסר כי חולים שמוזמנים לפעולות אלקטיביות מתבקשים להתקשר למרכז המידע בטלפון 1700-50-51-50 ולהתעדכן לגבי הפעילות במרפאות ובמחלקות הרלוונטיות.
"משבר עמוק וקשה"
גם המחלקה הפסיכיאטרית ברמב"ם צימצמה את פעילותה למינימום. מההנהלה נמסר כי מקרים לא דחופים מתבקשים לפנות למרכז לבריאות הנפש בטירת כרמל.
מנהל המחלקה לטיפול נמרץ ברמב"ם, פרופסור ירון בר לביא, הסביר כי מחלקתו אינה מבוססת על מתמחים, אך מתמחה מכירורגיה שהוא "רוטציונר" במחלקה עזב. לדבריו, המצב יחריף בשל התפטרויותיהם של מתמחים מהמחלקות הפנימיות. "אני מעריך שבמשך היום תהיה פגיעה גם במחלקה לטיפול נמרץ שנמצאת כעת בתפוסה מלאה של 18 חולים", אמר פרופ' בר לביא, "זה משבר עמוק וקשה, משבר נורא".
גם בבתי החולים בני ציון בחיפה, שיבא בתל-השומר, איכילוב בתל-אביב, מאיר בכפר סבא ואסף הרופא שבצריפין דיווחו מנהלי המחלקות כי מתמחים רבים לא הופיעו הבוקר לעבודה. מנתונים שריכז משרד הבריאות עולה כי בבני ציון לא הגיעו 18 מתוך 41 שהתפטרו, בבית החולים מאיר 71 באסף הרופא שבעה. באיכילוב 104 מתמחים העדיפו ללכת למסיבת העיתונאים, בה הם צפויים להכריז על מימוש מכתבי התפטרות. בבית החולים וולפסון בחולון החליטו בתום התייעצויות כל 30 המתמחים שהגישו מכתבי התפטרות להצטרף אל עמיתיהם משאר בתי החולים.
המתמחים דורשים תוספות להסכם הקיבוצי שהושג עם הגוף שמייצג אותם לפי החוק - ההסתדרות הרפואית. בין היתר - קיצור משך ההסכם (שנקבע לתשע שנים) והעלאת שכר הבסיס. אתמול נטשו בזעם נציגיהם את המשא ומתן עם האוצר וטענו כי הממונה על השכר אילן לוין "דרס את הסיכומים עליהם התחייב בבית הדין, הונה את נשיאת בית הדין, הונה את צוות המשא ומתן ועשה ככל יכולתו להוביל את המשבר להקצנה".
לוין טען מנגד: "אי אפשר לפסול את האפשרות שזה היה אקט מכוון. חלק מהמתמחים שנכחו בדיון היו מוכנים להמשיך בהידברות אבל חלקם היה נחוש לעזוב".
גם חלק מחבריהם של המתמחים, שלא מאוגדים בארגון רשמי אלא כנציגים של ועדים לא מוכרים בבתי חולים, תהו אם התנהלות מנהלי המו"מ מועילה לדעת הקהל ולהמשך המאבק.
אולי כניסיון אחרון לניצול זמן ההידברות, אמש נפגשו עם אנשי האוצר מנהלי בתי החולים הגדולים - שיבא, איכילוב ורמב"ם - שמזוהים עם מאבק המתמחים, אבל גם פגישה זו התפוצצה. לטענתם, באוצר חושבים שרוב המתמחים לא יתפטרו בסופו של דבר. לפי הערכת המתמחים, היום נכנסים לתוקפם 480 מכתבי התפטרות.
Read this article in English