שתף קטע נבחר

אין טיפול בבי"ח ללא מתמחים? שאלות ותשובות

מאות מתמחים הודיעו על התפטרותם, והדבר צפוי להשפיע על הטיפול שתזכו לו בבית החולים. אילו ניתוחים מתקיימים, אילו מרפאות סגורות, איזה רופא יקבל אתכם והאם חדרי הלידה פועלים כרגיל? מדריך חירום ומספרי המוקדים לשאלות נוספות

בתי החולים על סף קריסה? מאות מהרופאים המתמחים, המהווים את מרב הרופאים ברוב שעות פעילות בתי החולים, הודיעו היום על מימוש התפטרותם. לאור זאת צפויים בתי החולים לסגור את מרבית השירותים הרצופים.

 

זהו המשבר החמור ביותר הידוע בתחום הרפואה בישראל וככל הנראה הקיצוני ביותר. מה יישאר פתוח, מה ניתן לעשות בינתיים ואיך מקבלים את הטיפול הדרוש לחולים? שאלות ותשובות.

 

קראו עוד על המתמחים:

 

מה תפקידם של הסטאז'רים?

מסלול ההכשרה של רופא כולל שש שנות לימודי רפואה, שנת סטאז' שבמהלכה הוא משמש כרופא זוטר במחלקות פנימית, ילדים, כירורגיה, מיון ומחלקות בחירה. אחת לחודשיים-שלושה עובר הרופא למחלקה אחרת.

 

בשנה זו רשאי הסטאז'ר לפעול תחת השגחה ובבית חולים בלבד. הוא אינו מורשה לרשום תרופות, אולם מבצע קבלת חולים, בדיקתם, הצגתם, לקיחת בדיקות דם והחדרת עירויים, סיוע בניתוחים, כתיבת מכתבי שחרור, הזמנת יועצים ובדיקות וסיוע בתורנות לצד מתמחה. בכל מחלקה מקבל הסטאז'ר ציון. אם עבר בהצלחה את כלל המחלקות הנדרשות בשנת הסטאז', יקבל רישיון לעסוק ברפואה בישראל.

 

מה תפקידם של המתמחים?

לאחר השלמת הסטאז' מקבל כאמור הרופא רישיון לעסוק ברפואה בישראל, ועתה הוא מכונה רופא כללי. כדי לעסוק ברפואה בתחום מסוים עליו להתחיל התמחות הנמשכת בין ארבע לשבע שנים. במהלך ההתמחות נדרש המתמחה לבצע שמונה עד 12 תורנויות בחודש, כל תורנות נמשכת 27 שעות ברציפות ומעלה, זאת בנוסף לשישה ימי עבודה בשבוע.

 

בנוסף לתורנויות, נדרשים הרופאים המתמחים לעבוד מדי יום ובנוסף לבצע גם שתיים-שלוש שבתות בחודש. תוך כדי כך נדרש כל מתמחה לעבור שתי בחינות הסמכה: בחינת שלב א' (הכוללת כ-240 שאלות רבות ברירה) המתקיימת באמצע ההתמחות, ובחינת שלב ב' המתקיימת לקראת סוף ההתמחות ומתבצעת בעל-פה.

 

למה התפטרו המתמחים?

ההתפטרות התרחשה לאחר כארבעה חודשי עיצומים ובעקבות ההסכם שחתמה ההסתדרות הרפואית עם האוצר. הסעיפים בהסכם שהעלו את חמתם של הרופאים המתמחים, המגובים על ידי רופאים בכירים, הם משך ההסכם שנקבע לתשע שנים שבמהלכן לא יוכלו הרופאים למחות או לפתוח את ההסכם, שכר הרופאים שלא הועלה באופן משמעותי ונותר על כ-26 שקלים לשעה וחוסר משמעותי בתקנים: על פי ההערכות קיים כיום חסר של כ-7,200 תקנים בבתי החולים בארץ.

 

בהסכם הנוכחי נוספו רק אלף תקנים, כ-400 מתוכם היו אמורים להתווסף כבר בשנת 2000 אולם לא נוספו. התוצאה היא המשך המחזות הקשים בבתי החולים בהם חולים מאושפזים במסדרונות ובחדרי אוכל, ומחסור אדיר ברופאים המותיר את המצב בעינו: תורנויות ארוכות, עומס גבוה על כל רופא ותשישות מצטברת המובילה לטעויות רפואיות. 

 

הגל הראשון של ההתפטרות נחסם לפני כחודש על ידי שופטת בית הדין לעבודה נילי ארד, שפסקה כי ההתפטרות היא קבוצתית ואינה קבילה. מיד אחר כך חתמו המתמחים על מכתבי התפטרות, הפעם - אישיים. גם אז הסכימו המתמחים לעכב את ההתפטרות לאור בקשת בית הדין לעבודה וראש הממשלה, והבוקר מימשו את ההתפטרות.

 

מה דורשים המתמחים?

המתמחים דרשו את קיצור משך ההסכם שנקבע כאמור לתשע שנים, העלאה בשכר, הוספה משמעותית של תקנים שפירושה הוספת רופאים למחלקות ולמרפאות והוספת מיטות אשפוז, שירות הסעות למתמחים התורנים הנאלצים כיום לנהוג בעצמם לביתם לאחר תורנות של 27 שעות רצופות וקיום של מנגנון בקרה שיוודא ביצוע סעיפי ההסכם.

 

כמה התפטרו הבוקר?

בחדר המצב של משרד הבריאות אוספים את הנתונים. הבוקר התפטרו בבית החולים איכילוב בתל אביב 105 מתמחים (המהוויים את כלל המתמחים בבית החולים), ברמב"ם בחיפה 77, במרכז הרפואי שיבא 42, בבית החולים מאיר 71, בבית החולים וולפסון 20 ובאסף הרופא בצריפין 7 מתמחים - סך הכל 322 מתמחים.

 

כיצד מתארגנים המתמחים?

המתמחים המתפטרים, יחד עם סטאז'רים וסטודנטים לרפואה, מעדכנים זה את זה סביב השעון באמצעות דף פייסבוק סגור המיועד להם, מיילים והודעות אישיות.  

 

עומס אדיר על כל רופא ותשישות מצטברת המובילה לטעויות (צילום: ויז'ואל/פוטוס) (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
עומס אדיר על כל רופא ותשישות מצטברת המובילה לטעויות(צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

אילו פעילויות ייסגרו בבתי החולים?

בתי החולים נערכים כבר כשבוע להתפטרות הצפויה. בין היתר נקראו לעבודה רופאים בגימלאות ורופאים מהקהילה (קרי: קופות החולים) לביצוע תורנויות. בבתי החולים נותרו כעת בעיקר רופאים בכירים, חלקם אינם מיומנים בעבודה היומיומית ובביצוע הבדיקות והפרוצדורות של הרופאים המתמחים.

 

מרבית המרפאות נסגרו לקהל הרחב, ניתוחים אלקטיביים נדחו ואין התחלות של טיפולים כולל טיפולי הפריה. למעשה עובדים בתי החולים במתכונת חירום בלבד ומטפלים במצבים דחופים.

 

אילו פעילויות נמשכות בבתי החולים?

משרד הבריאות הורה להמשיך את הפעילות כסדרה בחדרי המיון, חדרי הלידה, מחלקות אונקולוגיות, טיפולים כרוניים, רפואה דחופה ומצילת חיים וטיפולי הפריה שכבר החלו.  חדר המצב במשרד הבריאות מווסת את החולים לפי העומס שנרשם בבתי החולים האמורים.

 

כל שאר הפעילויות בבתי החולים שבהם התפטרו המתמחים - נדחו.

 

כיצד אוכל לדעת האם אקבל את הטיפול הדרוש בבית החולים?

בתי החולים האמורים הקימו מוקדים טלפונים לציבור, ואלה המספרים:

  • איכילוב:  03-6974000 
  • שיבא: 03-5305000
  • אסף הרופא: 08-9779500/1
  • וולפסון: 03-5028892
  • רמב"ם: 1-700-50-51-50
  • בני ציון: 04-8359111
  • בילינסון: 03-9376666
  • שניידר: 03-9253210
  • מאיר: 09-7471555

 

מה עם שאר בתי החולים?

מרבית בתי החולים בפריפריה ימשיכו לעבוד כסדרם וחלק מהחולים יווסתו אליהם. גם מגן דוד אדום הונחה לפנות את המטופלים לבתי החולים שבהם התפטרו פחות מתמחים מבאחרים.

 

מה אפשר לעשות בינתיים?

  • אם לא מדובר במצב חירום מסכן חיים, העדיפו לפנות לרופא המשפחה ולא לחדר המיון.

 

  • בשעות הערב ובסופי שבוע תוכלו להיעזר במוקדי החירום של הקופות (מר"מ), שם מתבצעות גם בדיקות דם וצילומי רנטגן, או בשירותי ביקור רופא או מרפאות טר"ם.

 

  • בכל מקרה חירום הזעיקו את מד"א בטלפון 101.

 

  • הקפידו על קבלת החיסונים: מגיפת השפעת צפויה לגבות גם השנה קורבנות ואשפוזים רבים. כדי להימנע מכך, התחסנו מבעוד מועד. הקפידו גם על כלל החיסונים המומלצים לילדים בטיפת חלב, ועל חיסון פנאומובקס למניעת דלקות ריאות. כל החיסונים ניתנים אצל האחיות בכל קופות החולים, ללא תור וללא צורך בהפניית רופא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נקראו לעבודה רופאים בגימלאות ורופאים מהקהילה לביצוע תורנויות
צילום: אוהד צויגנברג
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים