בכירים במקום מתמחים: "עולה לחולים בבריאות"
המטופלים שהגיעו אמש למיון באיכילוב קיבלו טיפול מידיהם של בכירי ביה"ח. "מקווה שאעשה את התפקיד טוב כמו שעשיתי אז", אמר מנהל האגף הכירורגי, שלא עשה תורנות כבר 30 שנה. סגן מנהל ביה"ח התנדב והזהיר: "לא נוכל לתפקד כך לאורך זמן"
מחזה נדיר נגלה לעיני מי שהגיע אתמול (יום ב') לבית החולים איכילוב בתל אביב. בכירי המוסד הרפואי, ובהם סגן מנהל בית החולים הכללי ומנהל האגף לרפואה כירורגית, החליפו את המתמחים שלא הגיעו לעבודה - וטיפלו בחולים בחדר המיון.
מאבק המתמחים - כותרות אחרונות ב-ynet
- הנזק באיכילוב: נדחו עשרות ניתוחים לחולי סרטן מנהל רמב"ם: הנזק חמור, נחזיק מעמד 48 שעות נתניהו: תוספות למי שיעסוק רק ברפואה ציבורית
- מתמחים צפו בשטייניץ: "די לשקרים, תן להתפטר"
מתוך כ-700 רופאים מתמחים שהתפטרו מעבודתם, כמעט 400 לא הגיעו לבתי החולים בעקבות המבוי הסתום במשא ומתן עם משרד האוצר. איכילוב הוא אחד מבתי החולים שנפגעו באופן הקשה ביותר מהמהלך - כל הרופאים המתפטרים, יותר ממאה במספר, נטשו את עבודתם.
סגן מנהל בית החולים הכללי באיכילוב, ד"ר יניב שרר, היה בין הרופאים הבכירים שהתנדבו בחדר המיון. "כרגע את חדר המיון מאיישים טובי הרופאים הבכירים, כמו פרופסור יוסף קלאוזנר (מנהל האגף לרפואה כירורגית) ושלושה מומחים נוספים ברפואה פנימית. כך גם במחלקה האורטופדית ובבית החולים ליולדות", סיפר אמש.
כמו מנהלי בתי חולים אחרים, הזהיר ד"ר שרר כי איכילוב לא יוכל לתפקד לאורך ימים ללא המתמחים. "לא רק שחלק מהמומחים כבר אינם צעירים, כאשר הם כאן הם לא יכולים למלא את התפקיד שלשמו הם מיועדים והדבר עולה בבריאות של חולים. צריך לזכור שמי שתורן בלילה הולך לישון למחרת בבוקר".
בבית החולים הוחלט אתמול על הפסקת הפעילות האלקטיבית והאמבולטורית במחלקות כירורגיה כללית, נוירוכירורגיה, נשים ומיילדות. 50 ניתוחים לחולי סרטן נדחו למועד שטרם נקבע מחדש. לדברי ד"ר שרר, היום המרפאות בבית החולים יהיו סגורות, ניתוחים יבוטלו ויהיו חולים שיישלחו הביתה.
פרופ' קלאוזנר, שהתנדב בחדר המיון, סיפר כי לא עשה תורנות כבר 30 שנה. "אני מקווה שאעשה את התפקיד טוב כמו שעשיתי אז", אמר ל-ynet הרופא הבכיר שבימים כתיקונם ממלא את תפקיד מנהל האגף לרפואה כירורגית.
"המאה ה-21 בתנאי המאה ה-19"
למרות שנדרש למלא את מקום המתמחים המתפטרים, הוא מזדהה עם מאבקם: "הרופאים המתמחים מסתכלים על הרופאים המומחים שכדי להתפרנס נאלצים לעבוד כל היום במערכת הציבורית, ולהמשיך לעבוד לאחר מכן עד שעות הלילה המאוחרות במערכת הפרטית ללא שעות פנאי וללא חיי איכות".
"האזרחים שלנו", הוסיף פרופ' קלאוזנר, "רוצים רפואה מערבית מתוקנת של המאה ה-21 אבל בתנאים של המאה ה-19, בתנאי עבדות". גם פרופסור גבי ברבש, מנהל בית החולים, מזדהה עם הרופאים הצעירים. "הם מרגישים שהמערכת כולה בגדה בהם, גם הארגון היציג שלהם", הסביר, "אני מרגיש צורך וחובה לחבק אותם ברגעים הקשים האלה".
בבית החולים שיבא בתל השומר הורגשה היטב היעדרותם של 45 המתמחים שהתפטרו. את חדר המיון איישו אמש רופאים מומחים וסטאז'רים, בזמן שמנהל חדר המיון התרוצץ בין החולים. "מרגישים שהרופאים המומחים תומכים במאבק של המתמחים בכך שהם נותנים לנו מענה מהיר ומנסים לחפות ככל הניתן על חסרונם של המתמחים", אמרה נורית קן-תור, שהגיעה עם אמה לטיפול בבית החולים.
לבית החולים רמב"ם בחיפה לא הגיעו 77 מתמחים, מה שהוביל לשיבושים קשים בפעילות. איריס, שהגיעה עם בעלה הנזקק לטיפול אורטופדי, התלוננה: "הרופאים צריכים לעשות את המלחמה שלהם, אבל יש גבול והגבול הוא פגיעה בטיפול בחולה. הבעיה הקשה מכל היא שאי אפשר לעבור לבית חולים אחר. אתה כאילו שבוי שלהם".
משה, שהגיע לבית החולים עם אמו הסובלת מבעיות עיכול חמורות, סיפר כי היא
מאושפזת יותר מ-24 שעות בחדר המיון משום שלא נמצא עבורה מקום במחלקה הפנימית. לדבריו, לרופאים אפילו אין זמן להסביר לבני המשפחה את מצבה ומה יקרה עמה בשעות הקרובות.
"אנחנו לא מאשימים את הרופאים והאחיות, פשוט אין כאן צוות", אמרו משה ואשתו צביה, "אין מה לעשות אבל צריך גם לחשוב על המשפחות. אנחנו לא יודעים מה קורה איתה. כשרופא כבר עוצר לידינו ומתחיל להסביר משהו, מיד קורא לו חולה אחר והוא חייב ללכת. איך יכול להיות דבר כזה? רופא אחד לא יכול לטפל בכל המחלקה. ביבי צריך להתעורר לפני שיקרה פה אסון, שיתעורר מהר מאוד ושיראה מה שקורה פה".