שתף קטע נבחר

צילום: AP, Getty Images imagebank

הערכה במערב: הכלכלה תפיל את אסד על ברכיו

רבים מצפים להתקוממות הגדולה שתסלק את הנשיא הרודן מארמון הנשיאות כמו במצרים, אך באירופה, ארה"ב וטורקיה דווקא מביטים לתקציב הסורי המנופח ולרווחי הנפט והגז שצפויים להיעלם. איש עסקים מדמשק: "אנו בקושי קונים מוצרי בסיס"

הכלכלה הסורית כורעת תחת נטל העיצומים שהטילו עליה מדינות המערב – מה שמהווה סכנה שהולכת ומתגברת להמשך שלטונו של הנשיא, בשאר אסד . כך מעריכים כלכלנים ערבים ומומחים מטורקיה וארצות הברית בדיווח הבוקר (יום ג') ב"ניו יורק טיימס".

 

התקוממות בסוריה - הדיווחים האחרונים:

 

תחזית קרן המטבע הבינלאומית לצמיחה הסורית עומדת על 2% - מתחת לאפס. כלומר, הכלכלה של השכנה מצפון מתכווצת. על פי הערכות, הדבר פוגע בשרידותו של אסד, שעד לאחרונה התהדר בהישגיה הכלכליים של ארצו למרות ההתנגדות הגלויה למשטרו.

 

פסלו של חאפז אסד מופל בעיר קמישלי שלשום (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פסלו של חאפז אסד מופל בעיר קמישלי שלשום(צילום: רויטרס)

 

הדבר בא לידי ביטוי בחוסר שביעות רצונם של סדורים רבים, עניים ועשירים כאחד, שחשים את השפעות המשבר הפוליטי בחיי היום-יום. הקשיים הכלכליים מביאים לקולות ייאוש להישמע יותר ויותר, גם בשתי הערים הגדולות בסוריה: חלב ודמשק. "איני יכול עוד לקנות דבר עבור משפחתי. אני לא מרוויח יותר כסף, בפניי קשיים רבים, ואני לא יודע מה לעשות", אמר לעיתון איברהים נימר, כלכלן מדמשק.

 

אכזריות שאי אפשר להסתיר מהמצלמה:

 

איש עסקים מהבירה שסירב להזדהות טען: "האזרחים לא קונים שום דבר שהם לא צריכים בימים האלה. בקושי את מוצרי הקיום".

 

המשטר מתקשה להתמודד עם המצב

על אף הלחץ הכלכלי, נראה שבינתיים במשטר הסורי השתררה לאחרונה תחושת ביטחון. את התחושה הזו עוררו בעיקר שני דברים: ההצלחה בדיכוי המהומות עד כה, כמו בערים חמה ודיר א-זור, והווטו שהטילו רוסיה וסין על החלטת מועצת הביטחון להטיל סנקציות על דמשק.

 

הפגנת תמיכה בחלב מלפני 3 חודשים, מאז המצב הכלכלי הורע (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הפגנת תמיכה בחלב מלפני 3 חודשים, מאז המצב הכלכלי הורע(צילום: EPA)

 

אבל האם מדובר בביטחון זמני בלבד? סוכנות ההשקעות הסורית, חברה ממשלתית המנטרת את ההשקעה בתשתיות, בתחבורה ובחקלאות ברחבי סוריה הצביעה על ירידה באמון הצרכנים והמשקיעים. לפי דיווחיה, 131 רישיונות לתכניות השקעה פרטיות אושרו בששת החודשים הראשונים של 2011, ירידה של 40% בהשוואה לחצי השנה שקדמה להם.

 

בנוסף, הנכסים שברשות חמשת הבנקים הגדולים בסוריה צנחו ב-17% במחצית הראשונה של השנה, והפיקדונות של הבנקים הלבנוניים בסוריה ירדו ב-20% מאז 2010.

 

הניסיונות של הממשל הסורי להתמודד עם הקשיים הללו נתקלו בזעם מצד הציבור, מה שגרם להם לבטלם בתוך שבוע. ההחלטה היתה לבטל ייבוא של מוצרי צריכה רבים כדי להגן על עתודות המטבעות הזרים. התוצאה המיידית היתה עליות מחירים, התנגדות חריפה של העם – וכאמור, ביטול ההחלטה בחלוף שבוע.

 

צמרת המשטר בטוחה בעצמה, אך הלחץ התקציבי הולך וגדל (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
צמרת המשטר בטוחה בעצמה, אך הלחץ התקציבי הולך וגדל(צילום: רויטרס)
 

החלטה אחרת היתה קביעת תקציב שמסגרתו הכוללת היא 26.53% מיליארד דולר - עלייה בת 58% (!) מהשנה שעברה, השיעור הגבוה ביותר בתולדות סוריה. "מאיפה הם יביאו את כל הכסף הזה?", תהה נביל סוקאר, בכיר לשעבר בבנק העולמי, שכיום עומד בראש מכון מחקר עצמאי בדמשק. "זה סימן שאלה גדול. יש לנו פחות הכנסות כיום, ואף אחד מהחוץ לא יעזור לנו. יש לנו עתודות, אבל הן הולכות ואוזלות".

 

דיווחים שלא אומתו גורסים כי עובדים בכמה מוסדות ממשלתיים התבקשו לתרום סכום שווה ערך ל-10 דולרים מדי חודש לקרן מיוחדת, שרווחיה הולכים לממשלה עצמה.

 

הסכנה: הסנקציות ישמשו לאיחוד העם

עם זאת, בטורקיה ובארצות הברית מנסים לצנן את הציפיות לקריסה קרובה של משטר אסד. לדבריהם, הממשלה בדמשק תשרוד ככל הנראה לפחות עד סוף השנה. התחזית בממשלים באנקרה ובוושינגטון: אסד יסולק מהשלטון בתוך שישה עד 18 חודשים.

 

ישיבת מועצת הביטחון. סין ורוסיה נתנו לאסד מרווח נשימה (ארכיון) (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ישיבת מועצת הביטחון. סין ורוסיה נתנו לאסד מרווח נשימה (ארכיון)(צילום: רויטרס)
 

"כולנו מחכים לאירוע שישבור אותם, וזו תהיה הכלכלה שתעיר את כולם, כולל את אלה שתומכים בו ואת אלה שבמעגל הקרוב אליו", טען בכיר בממשל אובמה. המומחים לענייני סוריה מצביעים על ההידלדלות הצפויה ברווחי הנפט והגז, שייצואם עומד על כשליש מהכנסותיה של דמשק. האמברגו האירופי צפוי לייבש את המעיין הזה בתחילת החודש הבא.

 

בנוסף למגזר האנרגיה, גם חלקים אחרים בכלכלה הסורית פשוט נעלמו. הטלטלה שעברה על סוריה שיתקה לחלוטין את מגזר התיירות, שהכניס לכלכלה הסורית 7.7 מיליארד דולר בשנה. כמה מלונות בדמשק סיפרו כי לא נרשמו אצלם לאחרונה כל הזמנות – לא לעכשיו, ולא לעתיד. חלק מהמלונות הודיעו כי סגרו את דלתותיהם בחודשי הקיץ, כי לא יכלו עוד לשלם את החשבונות והמשכורות.

 

בעל דוכן ממתקים בשוק אל-חמידייה, שוק ישן בלב הבירה הסורית, אמר כי לא ראה תייר אחד במקום מאז מרס, מועד תחילת ההתקוממות נגד הנשיא אסד ומשטרו. "לא נראה לי שהם יבואו לפה בזמן הקרוב", הוא קונן.

 

במערב גם מצביעים על החולשות שבאסטרטגיית הסנקציות. החשש של בכירים באירופה ובארצות הברית הוא שהעיצומים הללו יפגעו יותר ב"עמך סוריה" מאשר בהנהגתו, מה שיאפשר למשטר אסד להציג את המצב כסכסוך של "הם נגדנו" – ולאחד סביבו את העם מחדש.

 

לטענה הזו יש רגליים. בעבר, בשנות ה-90 בעיראק למודת החרמות הכלכליים, הזעם העממי כוון יותר לעבר האו"ם והמערב, ולא כלפי משטרו של הרודן, סדאם חוסיין.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חנות מזכרות בדמשק. מגזר התיירות נעלם
צילום: AP
הפגנה נגד אסד בחומס
צילום: רויטרס
תומכי המשטר בבירה. האם הכלכלה תטה את הכף?
צילום: AFP/HO/SANA
מומלצים