איך לעזור לתינוק להירדם? מדריך ללילה רגוע
נראה כאילו חוסר בשעות שינה הן גזירת גורל עבור הורים טריים, אבל התפקיד שלנו הוא להקנות לתינוק הרגלי שינה בריאים, החיוניים להתפתחותו התקינה בעתיד. מתי להשכיב אותו לישון, וכיצד נכון לעזור לו להירדם? פסיכולוגית מומחית מסבירה
שינה היא אחת המשימות החשובות ביותר המוטלות על התינוק בשנים הראשונות לחייו. אורח החיים המודרני גורם לנו המבוגרים לדחוף את עצמנו להשיג יותר ולישון פחות, ואת אורח החיים הזה אנחנו נוטים לכפות על הילדים שלנו, מבלי שנרגיש.
האם אי פעם דרשתם מהתינוק, מבלי לשים לב כמובן, שידלג על שנת הצהריים שלו כי הייתם צריכים לקפוץ לקניון או להיפגש עם חברה בדיוק בשעה שבה הייתם אמורים להשכיב אותו לישון? עכשיו תשאלו את עצמכם אם אי פעם ביקשתם ממנו לדלג על ארוחה כי לא היה לכם נוח להאכיל אותו בשעה המיועדת. נדמה כי אנחנו פחות טרודים בשאלה אם התינוק ישן מספיק, מאשר בשאלות אם אכל, שיחק או קיבל מספיק גירויים.
עוד על שינה אצל תינוקות:
- מחקר: בעיות שינה אצל תינוקות מנבאות ADHD
- איך להקנות לתינוק הרגלי שינה בריאים
- מדוע תינוקות לא ישנים, האם ניתן לעזור להם?
מחקרים רבים מצאו שבנוסף למרכיבים גנטיים וסביבתיים, לשינה טובה השפעה על מספר היבטים בחייו של התינוק עד גיל שנתיים, בהם גדילה, רכישת שפה ועוד. בגילאים מאוחרים יותר חוסר שינה עלול לגרום להיפראקטיביות בקרב ילדים, מה שלעתים מאובחן כהפרעת קשב אך למעשה מסתכם בחוסר קבוע בשעות שינה.
הורים רבים כלל לא מודעים לכמה שעות שינה התינוק זקוק ואיך אפשר לעזור לו להשיג אותן. אחד התפקידים החשובים ביותר שלנו כהורים הוא ללמד את התינוק לישון היטב ולהקנות לו הרגלי שינה בריאים, כך שיזכה להתפתחות תקינה ויגדל להיות גם ילד שישן טוב.
לכמה שעות שינה זקוק התינוק?
- עד גיל שלושה חודשים: 16-15 שעות שינה ביום בממוצע. תינוק בגיל הזה מבלה כ-60% מזמנו בשינה.
- שלושה חודשים עד שנה: 14-13 שעות שינה ביממה.
- שנה עד שלוש: 13-12 שעות שינה ביממה.
- שלוש עד חמש: 12-11 שעות שינה ביממה.
איך אדע אם התינוק ישן מספיק?
חשוב לשים לב למצב הרוח ולהתנהגות הכללית של התינוק. האם הוא מתעורר כשהוא שמח ומוכן להתחיל את היום, או שהוא עצבני ומראה סימנים שהוא עדיין עייף? האם הוא מתנגד בשעת ההשכבה והופך את התהליך לארוך ומייגע? האם הוא מתחיל לבכות לפני שעת השינה היעודה?
אם התשובה לשאלות הללו חיובית, יכול להיות שהתינוק שלכם סובל מעייפות יתר, אבל אין לו את הכישורים הנדרשים כדי להרגיע את עצמו לפני שעת השינה ולהירדם.
איך אפשר לדעת מתי התינוק עייף?
כולנו מתנהגים שונה כשאנחנו עייפים, ובכך תינוקות אינם שונים ממבוגרים. כל תינוק מפתח סימני עייפות שייחודיים לו, ועם קצת סבלנות ומודעות לומדים לזהות אותם.
יש תינוקות, למשל, שיפגינו סימנים פיזיים כמו שפשוף העיניים, משיכה באוזניים או פיהוק; סימנים רגשיים כמו בכי מתלונן, חוסר שביעות רצון או בכי של ממש; או סימנים התנהגותיים כמו חוסר עניין במשחק וחוסר שיתוף פעולה עם הסביבה.
מתי להשכיב את התינוק לישון?
לידה עד 6 חודשים:
רוב התינוקות אינם יכולים להישאר ערים יותר מ-90 דקות. לכן, מהרגע שהם קמים בבוקר הסתכלו על השעון, וכעבור 90 דקות נסו לעזור להם להירדם.
משך השינה שלהם לרוב יהיה גם הוא בכפולות של 90 דקות, כלומר 90, 180 או 270 דקות.
6 חודשים ומעלה:
רוב התינוקות בגיל זה מצליחים להישאר ערים יותר מ-90 דקות, לפחות בחלק מהיום. בשלב ראשון שעות הערות שלהם לרוב לא יעלו על 180 דקות, אבל ככל שיתבגרו כך פרקי זמן הערות שלהם ילכו ויתארכו.
חפשו את סימני העייפות של התינוק שלכם: אם הוא עייף חשוב לאפשר לו לישון, אבל אם הוא עדיין ערני, משחק ובמצב רוח טוב חכו 90 דקות נוספות, ובשלב זה סביר להניח שיהיה מוכן לישון.
למה חשוב שהתינוק ילמד לישון טוב?
אצל תינוק שחסרות לו שעות שינה באופן קבוע תיפגע לעתים איכות השינה, הוא יתעורר בקלות רבה יותר מכל הפרעה סביבתית וסביר להניח שיבכה יותר בשעת ההשכבה כיוון שחסרים לו הכלים להרגיע את עצמו ולהירדם.
מחקרים רבים הראו כי הפרעות שינה אלו עלולות להמשיך לתוך גיל הילדות, ואף לבוא במקביל להשמנת יתר, קשיים בלימודים, הפרעות קשב ובעיות התפתחות.
איך לעזור לתינוק להירדם?
עד גיל שישה-שמונה חודשים קשה מאוד לתינוק להירדם בכוחות עצמו, בעיקר מפני שהוא אינו מסוגל לסנן את הרעשים וגירויים שמתרחשים במוח שלהם ובעולם החיצוני. רובם זקוקים לעזרה בשלב הזה, שיכולה להתבטא בנדנוד קל, הליכה עם התינוק או שירה שקטה.
נסו להימנע מהאכלה, נדנוד בנדנדה, בעגלה או ברכב, כי עם הזמן התינוק יפתח תלות באמצעים האלו.
בסביבות גיל חצי שנה אפשר לנסות להשכיב את התינוק כשהוא מנומנם אך עדיין ער, ולראות אם יצליח להירדם בעצמו. נסו את השיטה הזו שלוש-ארבע פעמים, ואם אין הצלחה הפסיקו ונסו שוב כעבור כמה שבועות.
טיפול התנהגותי המתמקד בהדרכת ההורים יכול לעזור גם הוא לתינוק לפתח הרגלי שינה טובים יותר.
הכותבת היא פסיכולוגית, מומחית בהפרעות שינה ומעבירה סדנאות להורים במסגרת תכנית השינה לתינוקות ילדים קטנים במכון השינה באסותא.