מחאה למען כלבי השמירה: נשפטו עשרות חיילים
צה"ל שפט בדין משמעתי עשרות חיילים מבסיס "פלמחים", לאחר שפנו במכתב למפקד חיל האוויר ולשרים בממשלה, בדרישה לשפר את תנאי כלבי השמירה בבסיס. "הבן שלי גאה במעשיו", אומר אביו של חייל שחתם על המכתב. גורמים בצבא טוענים כי החיילים הפרו פקודה
בצה"ל רואים בחומרה את פנייתם של 61 חיילים וקצינים מבסיס חיל האוויר "פלמחים", במכתב שנשלח בתחילת השבוע אל מפקד חיל האוויר, לשרים בממשלה ולעמותת "תנו לחיות לחיות" ונחשף לראשונה ב-ynet. במכתבם ציינו החיילים כי תנאי האחזקה הנוכחיים של כלבי השמירה בבסיסם הינם בגדר "התעללות" ודרשו לשפר לאלתר את תנאי המחייה של הכלבים הקשורים בכבלים לאורך גדרות הבסיס.
ל-ynet נודע כי אתמול (ג') נשפטו במהלך היום בזה אחר זה עשרות החיילים שחתמו על מכתב המחאה. מרבית מהחיילים נענשו בנזיפה משמעתית, למעט חייל שרותק ל-21 יום לבסיסו.
בשיחות עם גורמים פנימיים בצה"ל, הוערך כי ההחלטה לשפוט את החיילים אינה נובעת מהתנגדות לעמדה בה נקטו החיילים למען כלבי השמירה, אלא לאופן בו פעלו החיילים, המהווה עבירה על פקודות הצבא. "הנושא צריך היה להיות מופנה ומטופל בשרשרת הפיקוד היחידתית ולא להיות מועבר ישירות לגורמים חיצוניים", אמר גורם בחיל האוויר בשיחה עם ynet.
כלב שמירה בבסיס פלמחים (צילום: באדיבות "תנו לחיות לחיות")
אביו של אחד החיילים: "הבן שלי גאה במעשיו"
בשיחה עם אחד מהורי החיילים שבנו חתם על מכתב המחאה, נראה כי החיילים עשו זאת כדי לשפר את רווחת החיות, מתוך דאגה לבעלי החיים ולא במטרה לפגוע בתדמית הצבא ובחיל בו הם משרתים. "העובדה שהם התאגדו יחד וחתמו על המכתב, מראה כי איכפת להם מאוד מבעלי החיים בבסיס ומהצבא בפרט", מספר אביו של אחד החיילים (השם המלא שמור במערכת) ל-ynet.
לדבריו, "מצוקת הכלבים הפריעה לחיילים שפוגשים את הכלבים בחוץ מדי יום, במיוחד אחרי שבית המשפט חייב את הצבא בעקבות העתירה של עמותת "תנו לחיות לחיות" לדאוג לשיפור תנאי המחייה והצל לכלבים. כשדבר לא קרה בבסיס שלהם, זו הסיבה שהניעה אותם לפעול ולשלוח מכתב למפקד הבסיס, למפקד חיל האוויר ולגורמים מחוץ לצבא, בתקווה שזה יסייע לכלבים. במשפחה שלנו הילדים חונכו לאהבת חיות. הבן שלי אמר לי שלמרות הנזיפה המשמעתית, הוא גאה במעשיו לא מתחרט על שחתם על המכתב".
"תנו לחיות לחיות": "נסיון של צה"ל להשתיק מחאה ציבורית"
בעמותת "תנו לחיות לחיות", המנהלת מאבק משפטי נגד המשך החזקת כלבי השמירה באמצעות קשירה לכבלים, הביעו תמיכה במעשי החיילים וביקרו את החלטת הצבא לשפוט אותם. "קשה להאמין שחיל האוויר מעז לשפוט דווקא את החיילים שיצאו להגנת הכלבים, בעוד שאף אחד עדיין לא העמיד לדין את חיל האוויר עצמו בגין ההתעללות בכלבים, וזאת למרות שגם בית המשפט כבר קבע שחיל האוויר מתעלל בכלבים", אומרת דוברת העמותה, אתי אלטמן.
"הנסיון של חיל האוויר וצה"ל להשתיק מחאה ציבורית כנה ולגיטימית של מי שמתייצבים לצד הכלבים האומללים בהם מתעלל חיל האוויר – לא תצליח. הניצול הציני והאכזרי של הכלבים זוכה לביקורת רחבה בציבור, והמהלך האמיץ של החיילים מפלמחים ממחיש שלא רק הציבור הרחב, אלא גם חיילים וקצינים מתוך הצבא, לא מוכנים יותר להשלים עם האכזריות הזאת של חיל האוויר כלפי הכלבים".
בכוונת העמותה לקיים בשבוע הבא הפגנה מול בסיס חיל האוויר כדי להביע הזדהות עם החיילים וכלבי השמירה.
החיילים: "מצב בלתי נסבל ובלתי נתפס"
בתחילת השבוע התאגדו 61 חיילים וקצינים מבסיס חיל האוויר "פלמחים", ושלחו מכתב אל מפקד חיל האוויר, האלוף עידו נחושתן, בנוגע לתנאי האחזקה הקשים לדבריהם של כלבי השמירה בבסיס. החיילים הביעו חשש כי אם יוחלט בצבא להפסיק את השימוש בכלבים, בעלי החיים שיישלחו אל הכלביות העירוניות, ימצאו שם את מותם.
המכתב שהופץ גם אל שר הביטחון, השר להגנת הסביבה, שרת החקלאות וגורמים נוספים בצה"ל ובמשרדי הממשלה השונים, הובא גם לידיעת עמותת "תנו לחיות לחיות", המנהלת בחודשים האחרונים מאבק נגד המשך תופעת כלבי השמירה.
"מזה תקופה ארוכה אנו עדים למצב בלתי נסבל ובלתי נתפס, של התעללות חמורה ואכזרית מצד חיל האוויר בכלבים המוחזקים על ידו כשהם קשורים לאורך גדרות הבסיס.
לטענת החותמים, החזקת הכלבים קשורים באופן קבוע, במשך חודשים ואף שנים, ללא טיול או שיחרור, "מהווה התעללות חמורה בהם. עצוב לדעת שדווקא חיל האוויר, החיל בו אנו משרתים, חיל עתיר טכנולוגיה ויכולת, מתעקש ממש לשאת אות קלון שכזה על "מצחו", בדמות התעללות חמורה כל כך בכלבים", הם מציינים ואף מציעים פתרונות לחיל כדי להפסיק את התופעה.
לדבריהם, נחוצה הקמת גדרות כפולות שיאפשרו את הפסקת קשירת הקבע והחזקת כלבים בזוגות. הם תוהים מדוע חיל האוויר אינו מתגבר את מערך הכלבים בחיילים נוספים שיטפלו בהם ויוציאו את הכלבים לטיול מדי יום.
החיילים קראו למפקד חיל האוויר, להורות על שיפור מיידי של המשך תנאי האחזקה של כלבים ומעבר לשיטה שאינה כוללת קשירה, בשילוב עם תגבור מערך הכלבנים במטרה לאפשר הוצאת הכלבים לטיול יומי.