מחקר ענק: ויטמינים מגבירים הסיכון למוות בנשים
במהלך המחקר, שנמשך 19 שנים וכלל למעלה מ-38 אלף נשים, נמצא כי תוספי תזונה ומולטי-ויטמינים הגבירו את הסיכון למוות בשיעור של עד 15%. החוקרים: מומלץ שלא ליטול ויטמינים ללא המלצת רופא
במשך שנים חשבנו שהם יאריכו חיים, אבל עתה מסתבר שהם עושים בדיוק את ההיפך: מחקר רחב היקף מצא כי נטילת מולטי-ויטמינים, כמו גם תוספי תזונה אחרים, מגבירים בעשרות אחוזים את הסיכון למות ממחלות לב, כלי דם וסרטן. המחקר המדאיג פוסם בכתב העת Archives on Internal Medicine.
מחקרים קודמים בנושא:
ברזל: מעלה הסיכון לתמותה ב-15%
במחקר בדקו החוקרים את הקשר בין נטילת תוספי תזונה לתמותה בנשים. סך הכל נבדקו 38,772 נשים שגילן הממוצע היה 61.6 שנים.
המחקר הקודם
מולטיויטמין לא מונע סרטן והתקפי לב
ד"ר איתי גל
המחקר, בו השתתפו 180 אלף איש, מאשש את תוצאותיהם של מחקרים קודמים וקובע חד משמעית: אחוזי התמותה היו דומים בקרב מי שנטלו מולטיויטמין לבין אלו שלא. החוקרים: הדרך הטובה למניעת סרטן והתקף לב היא שמירה על אורח חיים בריא
הוא נמשך 19 שנים ובמהלכו מילאו הנבדקות שאלונים אודות השימוש בתוספי תזונה בשנים 1986, 1997 ו- 2004.
בתחילת המחקר דיווחו הנשים שנטלו תוספי תזונה כי הן בריאות יותר מאלה שלא נטלו את התוספים. הן נמצאו בשיעור נמוך יותר של השמנת יתר, סוכרת, יתר לחץ דם, נטו לאכול יותר פירות וירקות ונמנעו ממזונות עתירי שומן. פרופיל בריאות שכזה היה אמור כשלעצמו להפחית את שיעור התמותה, אולם הממצאים המדאיגים גילו את ההיפך החמור, מה שהעלה את החשד כי תוספי המזון עשויים להיות קשורים למותן.
מתוך כ-15 תוספי מזון שנבדקו, אותם נטלו הנשים, שבעה נמצאו כמגבירים את הסיכון למוות. חומצה פולית מגבירה, על פי החוקרים, את הסיכון לתמותה ב-15%, לעומת נשים שאינן נוטלות אותם, נטילת תוספי ויטמינים מסוג B ב-10%, חומצה פולית מעלה את הסיכון ב-15%, ברזל ב-10%, מגנזיום ב-8%, אבץ ב-8%. נטילת מולטי-ויטמינים נמצאה כמגבירה את סיכון התמותה ב-6%. עם זאת, נטילת סידן נמצאה דווקא כמפחיתה את שיעור התמותה ב-10%.
החוקרים המליצו שלא ליטול מולטי-ויטמינים, אלא אם המליץ על כך הרופא בשל חשד למחסור. "אין ליטול מולטי-ויטמינים במטרה למנוע מחלות", אמרו החוקרים. "שיעור התמותה בקרב אלה שנטלו תוספים אלה היה גבוה. עם זאת ידרשו מחקרים נוספים שיאמתו האם הקשר הוא ישיר".
מחקרים קודמים כבר קבעו: מולטי-ויטמינים לא טובים לבריאות
על פי ההמלצות המקובלות בישראל ובארצות הברית על רופא המשפחה לרשום מולטי-ויטמינים רק למטופלים הסובלים מבעיות תזונה, ולא לאלה הצורכים תזונה מאוזנת ואינם סובלים מבעיות ספיגה. עם זאת, כמחצית מהאמריקנים ממשיכים ליטול מולטי-ויטמינים מתוך אמונה כי יש בהם סגולות ריפוי ומניעת מחלות.
מחקרים קודמים כבר בדקו את השאלה מהי תועלתם של תוספי מזון שונים ומולטי-ויטמינים, הפופולריים בעשורים האחרונים בעולם המערבי. בארצות הברית בלבד מגלגל שוק תוספי התזונה 20 מיליארד דולרים בשנה. מחקר רחב היקף קודם שפורסם השנה כבר מצא כי כי מולטי-ויטמינים אינם מונעים תמותה. שיעור התמותה ממחחלות לב, סרטן וסיבות אחרות היה דומה הן בקבוצה שנטלה מולטי-ויטמינים והן בקבוצה שלא נטלה כל תוספי תזונה.
מחקר רחב היקף נוסף, שפורסם בשנת 2008 וכלל 77 אלף איש, גילה כי ויטמין E מגביר את הסיכון ללקות בסרטן הריאות. מחקרים קודמים כבר מצאו קשר בין ויטמין זה לסרטן: שיעור התמותה אצל אלו שנטלו כמויות גדולות של הוויטמין היה גבוה ב-5% משל אלו שנטלו מינונים רגילים של הוויטמין.
על פי נתוני משרד הבריאות כחמישית מהישראלים נוטלים תוספי תזונה. בקרב נשים שיעור הנוטלות אותם גבוה פי 2.5 מאשר בקרב גברים. בשנים האחרונות נצפית מגמת עלייה בשימוש בתוספים עם הגיל: בקרב גילאי 25-35 דיווחו 17% מהנשאלים על צריכת תוספי תזונה, בעוד שבקרב בני 55-64 דיווחו יותר מ-30% על שימוש בתוספים.
מוליטי-ויטמינים. לא מועילים - מזיקים
צילום: index open
מומלצים