בין המשוחררים: רוצחי וקסמן, סספורטס וסעדון
בתוך 1,027 הפלסטינים שייצאו לחופשי תמורת גלעד שליט - חוטפי ורוצחי החיילים אילן סעדון, אבי סספורטס, נחשון וקסמן ולוחמי מג"ב שחר סימני ונסים טולדנו
המחיר הכואב: במסגרת העסקה ההיסטורית עליה הוכרז אמש (ג') לשחרור החייל גלעד שליט משבי חמאס ישוחררו 1,027 אסירים פלסטינים מהכלא הישראלי. הרשימה המלאה צפויה להתפרסם רק בהמשך היום, אך בישיבת החירום שערכה הממשלה לפני ההצבעה על ההסכם עם חמאס הוזכרו שמות מחבלים ששחרורם יעורר כאב רב ואף מחלוקת ניכרת בישראל. כבר בסבב הראשון של העסקה ייצאו מהכלא בישראל 450 אסירים, בהם 280 שנגזר עליהם מאסר עולם אחד או יותר. האסירים שישוחררו בסבב הראשון אחראים למותם של 599 ישראלים.
גלעד שליט - הכתבות האחרונות ב-ynet:
- עסקת שליט אושרה: "מחכים לחבק את גלעד"
- מאחורי הקלעים של העסקה: השב"כ שינה כיוון / רון בן ישי
- אביו של אופיר רחום: הבטיחו לי שהרוצחים יינמקו
- עסקת שליט: למה חמאס הגמיש את עמדתו?
- אם הקצין שנהרג ליד גלעד: שיספר על היום האחרון
96 אסירים יחזרו לבתיהם ביהודה ושומרון, 14 לבתיהם במזרח ירושלים ו-6 מערביי ישראל לבתיהם. 163 אסירים מהשטחים יגורשו לעזה, 40 לחו"ל. 131 אסירים מעזה יחזרו לבתיהם. כל 27 האסירות הפלסטיניות ישוחררו, כולל אמנה מונא, שפיתתה את הנער אופיר רחום והובילה להירצחו, ותגורש לעזה או לחו"ל. אביו של אופיר ז"ל, שלום נחום, קיבל בתדהמה את הבשורה של שחרורה של המחבלת שהייתה אחראית לרצח בנו. "ישבתי מול הטלוויזיה, וידעתי שעוד מעט יודיעו על שחרורה של הרוצחת. בעודי מקשיב הבנתי שזהו, שהפעם העסקה נחתמה ואין דרך חזרה".
שותפיו של אל-מבחוח ישוחררו?
בין השמות שהוזכרו בישיבת הממשלה היה שמו של מחמד שרתחה - משותפיו של מחמוד אל-מבחוח, שחוסל על-ידי ישראל בדובאי, לטענת חמאס, בחטיפת וברצח החיילים אילן סעדון ואבי סספורטס בסוף שנות ה-80, במהלך האינתיפאדה הראשונה.
אבי סספורטס ז"ל התגייס ליחידת "מגלן" של הצנחנים בנובמבר 1986 והיה בתפקידו חובש. ב-16 בפברואר 1989 המתין לטרמפ בצומת הודיה, סמוך לבסיס שבו שירת. רכב ובו שני מחבלי חמאס הבחין בו ועצר, והוא נכנס אל המכונית. הם חטפו אותו, ורצחו אותו. החיפושים אחריו נמשכו 81 יום, בהשתתפות אלפי שוטרים, חיילים ומתנדבים. לבסוף, בחודש מאי 1989, אותרה גופתו בשדה פתוח, סמוך לצומת שממנו נחטף.
כעבור 21 שנה, עם היוודע חיסולו של אל-מבחוח, סירבו בני משפחת סספורטס להתייחס לנושא, אך הודו למערכת הביטחון. "הפעם זה שונה. אנו מחזקים את כוחות הביטחון ואת צה"ל, ורוצים שכל החיילים ישמרו על עצמם ולא ייפגע. אנו ממתינים גם שגלעד שליט יחזור הביתה", אמרו אז.
שלושה חודשים לאחר רצח סספורטס, במאי 1989, נחטף רב-טוראי אילן סעדון מצומת מסמיה שבאזור קריית מלאכי. יממה בלבד לאחר תחילת החיפושים אחר סעדון, נמצאה גופתו של סספורטס, אך חלפו שבע שנים ארוכות מהיום בו נחטף סעדון ועד ליום בו נמצאה גופתו. אחותו, מזל חוטה, אף נפגשה עם השייח אחמד יאסין ודיברה על לבו, כדי שיאמר לה היכן גופתו של אחיה.
רק ב-1997 מסרה הרשות הפלסטינית מפה לישראל, שבה צויינו חמישה מקומות אפשריים שבהם עשויה להימצא הגופה, עד שזו נמצאה בעומק שמונה מטרים, תחת כביש שנסלל באזור מושב גן שורק, מדרום לראשון לציון.
בשלהי שנת 2001, הצליח כוח של סיירת גולני לעצור ברצועת עזה את עבד אל רבו אבו חוסה, בכיר חמאס שהיה מעורב גם הוא בחטיפת שני החיילים.
עם חיסולו של אל-מבחוח, כמעט 21 שנים מאז נחטף בנה, אמרה ז'ילבר סעדון, אמו של אילן. "כל השנים האלה אמרו לי שחיסלו את כל מי שהיה מעורב בזה. אני חשבתי שזה מה שקרה להם והייתי בטוחה שהם כבר לא בחיים. פתאום, הבוקר, קבלתי את הדיווח. חבל שעשו את זה רק עכשיו".
רוצח נחשון וקסמן כנראה ישוחרר
הוריו של נחשון וקסמן ז"ל, יהודה ואסתר, הביעו פעמים רבות תמיכה בהוריו של גלעד שליט, נועם ואביבה, ומיהרו להגיע בשעות הלילה למאהל משפחת החייל החטוף ליד בית ראש הממשלה בירושלים לברכם על אישור עסקת השבויים. במהלך ישיבת הממשלה בה אושרה העסקה, הוזכר שמו של ג׳יהאד יע׳מור, מרוצחיו של וקסמן ב-1994.
וקסמן, לוחם סיירת "עורב" של גולני, נחטף באוקטובר 1994 על-ידי חוליית חמאס כאשר עלה למכונית בה נסעו ארבעה טרוריסטים מחופשים למתנחלים. הוא הוחזק במשך מספר ימים בבית בביר-נבאללה. יומיים לאחר חטיפתו פרסמה החולייה קלטת וידיאו בה צולם נחשון כשהוא אומר "החבר'ה מהחמאס חטפו אותי".
שידור הקלטת הסעיר את תושבי המדינה, וממשלת ישראל התכנסה לישיבת חירום. החוטפים דרשו בתמורה לשחרורו את שחרור השייח' יאסין ואת שחרורם של 200 אסירים פלסטינים נוספים. שעות אחדות לפני שפג האולטימטום שהציבו המחבלים, הורה ראש הממשלה דאז, יצחק רבין, ליחידה של סיירת מטכ"ל לפעול לשחרורו של וקסמן.
הפעולה הייתה רצופת תקלות, ובתחילתה לא פעלו שניים מתוך שלושת המטענים שנועדו לפוצץ את קירות הבית. בהמשך התברר כי דלת החדר שבו הוחזק וקסמן היתה דלת פלדה ולא דלת ברזל. במהלך הניסיונות לפרוץ את דלת הפלדה, נורתה אש כבדה על הכוח וממנה נהרג מפקד הכוח, סרן ניר פורז ז"ל. כשפרצו לבסוף החיילים לחדר, גילו כי נחשון וקסמן נורה למוות על ידי החוטפים.
ב-1997 נעצר בגשר אלנבי זיאד נג'יב, בעליו הפלסטיני של הבית בביר נבאללה בו הוסתר וקסמן על-ידי אנשי חמאס - בהסכמתו בעת ששהה בירדן. הוא נידון ל-13 שנות מאסר ובאפריל 2010, עם תום תקופת מאסרו, שוחרר זיאד נג'יב מהכלא בישראל.
הוזכרו גם רוצחי שחר סימני ונסים טולדנו
ב-1994 נחטף ונרצח החייל שחר סימני ז"ל. שמו של רוצחו, איימן אבו-תלול, הוזכר גם כן בישיבת הממשלה כאחד האסירים שעשוי להשתחרר בתמורה לגלעד שליט.
לפי אתר עמותת ידידי יחידת "מגלן", סימני התגייס בחודש מרס 1992 לשייטת ועבר ליחידה, בה שירת עד שיצא לקורס קצינים. באפריל 1994 יצא סימני מבה"ד 1 לביתו, להפתיע את הוריו.
בדומה לנחשון וקסמן ז"ל, הוא עלה לרכב בו נהגו שני מחבלי חמאס שהיו מחופשים ליהודים דתיים, שחטפו אותו ורצחו אותו לאחר מאבק.
בשנת 2003, כשנמצאה גופתו של החייל שנחטף אולג שייחט, שוחח מנצור סימני, אביו של שחר ז"ל, עם ynet, והביע תרעומת על שחרור מחבלים. "צריך לזכור שברקע האירועים האלה אנו הולכים ומשחררים את הרוצחים ועושים איתם שלום. זה הודנה ובסוף אנחנו מקבלים גופה של נער צעיר".
שם נוסף שהוזכר בישיבת הממשלה הוא מאג׳ד אבו-קטיש, שנמנה על רוצחיו של שוטר משמר הגבול נסים טולדנו בדצמבר 1992. טולדנו נחטף בעיר לוד בעת שהיה בדרכו מהבסיס לביתו, על ידי פעילי חמאס, שדרשו תמורת שחרורו את שחרור השייח אחמד יאסין. ניהלו משא ומתן על דרישתם לשחרור אחמד יאסין תמורתו. יומיים לאחר שנחטף, נמצאה גופתו באזור כפר אדומים. חוטפיו ורוצחיו נתפסו כמה חודשים לאחר מכן, ונגזר עליהם מאסר עולם.
לאחר הרצח, בו היה מעורב גם "המהנדס" יחיא עיאש שחוסל ב-1996, עצרה ישראל במבצע נרחב כ-1,200 פעילי חמאס וג'יהאד איסלאמי, וגירשה ללבנון 415 מהם. בין המגורשים היו מי שמכהן כיום כראש ממשלת חמאס בעזה, איסמעיל הנייה, בכיר התנועה מחמוד א-זהאר ויורשו של אחמד יאסין, עבד אל עזיז רנטיסי, שחוסל על ידי ישראל בשנת 2004.
"סמלי המאבק" יישארו בכלא
בין האסירים "הכבדים" שיישארו בכלא ניתן למנות את עבדאללה ברגותי, ממפקדי הזרוע הצבאית בחמאס; עבאס א-סייד, מתכנן הפיגוע במלון פארק בנתניה;
אחמד סעדאת, מזכ"ל החזית העממית, שנחשב למתכנן רצח השר רחבעם זאבי (גנדי); איברהים חלאד; ג'מאל אבו אל-היג'א, בעבר ראש הזרוע הצבאית של חמאס בג'נין; חסן סלאמה, שנשפט ב-1996 ל-38 מאסרי עולם ואברהים חאמד, שאחראי לפיגועים בהם נרצחו 82 ישראלים.
ראש השב"כ, יורם כהן, אמר כי "ה-450 שהסכמנו לשחרר זה מספר גדול, אבל 300 עוזבים את השטח לעזה או לחו"ל כך שצמצמנו את השטח". לדבריו, ישראל לא התחייבה שלא לחסל את המשוחררים: "משבשלו התנאים אנחנו חושבים שנכון לעשות את העסקה, כי כרגע אין לנו תוכנית אחרת להביא את גלעד הביתה. זו עסקה קשה לעיכול גם עבור המשפחות שאיבדו את יקריהן, אבל אנחנו לא יכולים לחכות. אם נחכה אולי לא נוכל להביא את גלעד הביתה".
Read this article in English