שתף קטע נבחר

 

ביטחוניסטים בעד העסקה: "לא נחצה קו אדום"

גלעד שליט ישוחרר בשבוע הבא אחרי יותר מחמש שנים בשבי חמאס - תמורת יותר מאלף אסירים ביטחוניים. "לארגוני טרור תמיד יש מוטיבציה לחטוף חיילים", דוחה ראש השב"כ לשעבר יעקב פרי את אחד הטיעונים המרכזיים נגד העסקה, אך בכיר לשעבר במוסד מזהיר: "הוכחנו שחייל שבוי הוא נשק אסטרטגי"

בכירים לשעבר במערכת הביטחון מיישרים קו עם מקבלי ההחלטות ומברכים על העסקה לשחרור גלעד שליט, אך במקביל מקפידים להזהיר מפני ההשלכות של שחרור כאלף מחבלים מבתי הכלא. ראש השב"כ לשעבר, יעקב פרי, דחה את הטיעונים נגד העסקה ואמר בשיחה עם ynet: "העסקה אינה חציה של קו אדום. משמעותה של העסקה הזאת היא אחת - החזרת חייל חטוף למשפחתו. העסקה לא נעדרת סיכונים, אבל היא מחויבת המציאות".

 

גלעד שליט בדרך הביתה - עמוד מיוחד ב-ynet:

 

אחרי יותר משנה: משפחת שליט שבה הביתה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בחמש השנים האחרונות היה פרי מהבולטים שבתומכי השלמת העסקה, והוא ייעץ הן לאהוד אולמרט והן לבנימין נתניהו לדון ולקבל את התנאים שמציב חמאס. להערכתו, חרף השחרור המאסיבי של מחבלים מורשעים, אין זה אומר כי בהכרח העסקה תוביל לאינתיפאדה נוספת: "זאת טענה לא רצינית. אם תפרוץ אינתיפאדה שלישית זה יהיה בגלל השיתוק המדיני".

 

משפחת שליט, היום במצפה הילה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"העובדה שהעסקה נעשית בשני שלבים היא יעילה ונבונה מהרבה סיבות", אמר פרי, "הן טקטית והן מבחינת יכולת הפיקוח על 450 האסירים שישוחררו בשלב הראשון. 110 האסירים שחוזרים ליהודה ושומרון מהווים למעשה את הבעיה העיקרית לפיקוח. מעבר לזה, העסקה לא בהכרח מעודדת ביצוע עוד חטיפות. לארגוני הטרור תמיד הייתה ותמיד תהיה מוטיבציה מקסימלית לבצע חטיפות. אני שמח שהנימוק הזה לא מנע ממשלת ישראל לבצע את העסקה".

 

פרי הסביר כי תועלת נוספת מהעסקה תופק מייצוב היחסים הלא ברורים עם השלטון המצרי החדש. "השלב השני, שבו ישוחררו 550 מחבלים ומוגדר כמחווה לממשלת מצרים, יסייע לבניית אמון מולם", הוא אומר.

 

יעקב פרי. "אינתיפאדה תפרוץ בגלל רק בגלל קיפאון מדיני" (צילום: עופר עמרם) (צילום: עופר עמרם)
יעקב פרי. "אינתיפאדה תפרוץ בגלל רק בגלל קיפאון מדיני"(צילום: עופר עמרם)

 

רמי איגרא, לשעבר ראש חטיבת שבויים ונעדרים במוסד, הביע שמחה על חזרתו הצפויה של גלעד שליט, אך ציין כי ישראל תשלם מחיר עתידי על העסקה. "עת לשמוח, עת לחבק את משפחת שליט ואת גלעד השב מהשבי", הוא אומר. "אך יחד עם זאת, זוהי תחילתה של תקופה שבה לצערנו נשלם את המחיר האמיתי על העסקה. מעבר לזה, העסקה מוכיחה לשונאי ישראל שחייל שבוי בודד הוא נשק אסטרטגי, לא פחות מטייסת F-15".  

 

תגובות שמחה בעזה בעקבות עסקת שחרור האסירים

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

לאיגרא אין ספק שהאסירים שישוחררו יחזרו לפעילות טרור נגד ישראל: "בחודשים האחרונים שמענו את ראשי מערכת הביטחון אומרים שאנחנו יכולים להתמודד עם הסיכון הזה, כי הוא לא גדול מהסיכון הטבעי. ימים יגידו אם אלה אמירות שכנוע או תיאור של המציאות. צריך להתפלל שהם צדקו ושאזרחים ישראליים לא ישלמו בדמם על ביצוע העסקה".

 

איגרא הסביר כי העסקה התאפשרה על רקע התחזקות מעמדו של הנשיא הפלסטיני, אבו מאזן, בעקבות הפנייה לאו"ם. לדבריו, השדרוג במעמדו חייב את חמאס להציג הישג משלו: "ביצוע העסקה בעת הזאת נותן רוח גבית משמעותית לחמאס, ששואף להכחדת ישראל. באותה עת ממש היא מחלישה את הרשות ואת אבו מאזן".

 

חזי שי משתחרר במסגרת עסקת ג'יבריל. המחיר תמיד גבוה (צילום: דוד רובינגר) (צילום: דוד רובינגר)
חזי שי משתחרר במסגרת עסקת ג'יבריל. המחיר תמיד גבוה(צילום: דוד רובינגר)

 

"מה שחשוב זאת הערבות ההדדית"

ב-1985 כיהן ד"ר נחמן טל בראש האגף הערבי בשב"כ, בזמן ש-1,150 אסירים ועצירים ביטחוניים שוחררו מבתי הכלא בישראל במסגרת עסקת ג'יבריל, תמורת החזרתם של החיילים חזי שי, נסים סאלם ויוסף גרוף. רבים מהמשוחררים חזרו לביצוע מעשי טרור וחלקם הוביל את הנהגת האינתיפאדה הראשונה.

 

טל, שהשתחרר מהשב"כ ב-1995, אחראי למעצרם של לא מעט מחבלים שישוחררו בעסקת שליט, אבל הוא דוחה את הטענות לפיהן ישראל משלמת מחיר גבוה מדי במסגרת עסקת שליט: "יותר מהכל, מה שחשוב אלה שותפות הגורל והערבות ההדדית. כך חינכתי את פקודי וכך דורות ההמשך ישמעו ויתחנכו גם הם.

 

"בזמנו, תמורת שלושה חיילים, שלגבי אחד מהם כלל לא ידענו אם הוא חי, שחררנו 1,150 מחבלים", הוא אומר. "אחזתי אז ברשימה והרגשתי כאב לב. אז מה זה מחיר גבוה? מאז שחטפו את מטוס אל-על באלג'יר ב-1968 - תמיד שילמנו מחיר כבד. אפשר לעשות שינוי כיוון בנושא החזרת החיילים, אם יחליטו על מדיניות אחרת, אבל כרגע זאת המציאות, וככזו אני תומך בעסקה הזו. הרי בכל עסקה יש סכנה, וברור שכואב לי כשאני מסתכל השמות של מי שעומד להשתחרר. אבל גם במציאות החדשה שתיווצר, יש לישראל אפשרויות לפעול".

 

לדברי טל, שעד היום מייעץ לשב"כ, לא ניתן היה לשלם פחות תמורת שחרור שליט: "חמאס לא היה מוותר. התעסקתי עם שבויים ונעדרים זמן רב, ולאנשים מהצד השני יש כללי משחק שונים לגמרי".

פורסם לראשונה 13/10/2011 15:00

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
יעקב פרי עם אהוד ברק. "עסקה נבונה"
צילום: איי פי
הפגנה נגד עסקת שליט מול מאהל המשפחה
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים