העסקה: "אסירים יגורשו לטורקיה - ולא למצרים"
מדינתו של ארדואן, שסייעה בהגעה לעסקת שליט, הסכימה כי כמה מהמגורשים הפלסטינים יגיעו לשטחה. ישראל הבהירה כי לא תאפשר ל-40 המגורשים להגיע לסוריה, לבנון או מצרים
מהכלא הישראלי למדינתו של ארדואן. העיתון הטורקי "רדיקל" דיווח אתמול (ה') כי טורקיה היא אחת ממדינות היעד אליהן יגורשו כ-40 אסירים שלא הורשו לשוב לגדה המערבית. העיתון לא פירט לאילו עוד מדינות יישלחו הפלסטינים, אולם לפי הפרסומים בעיתון "הורייט", ישראל הבהירה כי במסגרת עסקת שליט לא תתיר לאותם אסירים להגיע לסוריה, לבנון או מצרים.
כל הדיווחים על עסקת גלעד שליט - בעמוד מיוחד
- מאחורי הקלעים: כך נתפרה עסקת שליט
- גולדווסר ורגב אצל נועם ואביבה: "כל הזמן איתם"
- גנץ להוריו של שליט: גלעד צפוי לחזור ביום שלישי
- חמאס: בין המשוחררים - המחבל שדרדר אוטובוס
מתוך 450 האסירים הפלסטינים שישוחררו בשלב הראשון, שכוללים 280 אסירי עולם, יגורשו 201 לעזה או לחו"ל. בדיווחים עד כה לא נמסרו מדינות היעד, ונראה כי טורקיה - שהמודיעין שלה סייע בהגעה לעסקה - היא אחת מאלו שהסכימו לקבל את המשוחררים.
נשיא המדינה, שמעון פרס, שיבח שלשום את אנקרה על תרומתה לתהליך. מבלי לציין פרטים, אמר פרס: "היתה לי הפתעה נעימה מאוד מעמדתה של ממשלת טורקיה. הם שמו הכל בצד והעדיפו את הצד ההומניטרי על הצד הפוליטי".
הנשיא אף הבהיר כי ראש הממשלה הטורקי, רג'פ טאיפ ארדואן, היה מעורב אישית במגעים. "אמרו לי שזה נעשה במצוות ארדואן, שהורה לגופי המודיעין שלו לפעול יחדיו", ציין פרס במיוחד את האיש שהתבטא בחריפות נגד ישראל מאז פרשת המשט לעזה, ובמיוחד לאחר פרסום דו"ח פלמר.
המתווך הישראלי דוד מידן, שחיפש מנופי השפעה על חמאס, יזם את הקשר
הראשוני עם המודיעין הטורקי, שאת ראשיו הכיר מתפקידו במוסד. מספר מפגשים עם הטורקים הסתיימו בלי תוצאות. אולם בפגישה שהייתה בקיץ האחרון הפתיע ראש המודיעין הטורקי החדש את הנושא ונותן הישראלי. האקן פידאן, איש סודו ואמונו של ארדואן, הציע למידן מפורשות לעזור לישראל בעניינו של שליט, ואף ביקש להוביל את המשא ומתן באופן רשמי.
לעניין הומניטרי זה אין שום קשר לסכסוך הקיים בין שתי המדינות, אמר פידאן למידן, והדגיש כי הוא מדבר בשמו של ארדואן. מידן וראש הממשלה, בנימין נתניהו, העדיפו אמנם תיווך מצרי, אך לא רצו לוותר על ההצעה הטורקית הנדיבה, שהייתה יכולה להביא גם לשיקום היחסים בין שתי המדינות. עם זאת, המצרים דחו את ההצעה, דרשו לשמש כמתווכים הבלעדיים - ולכן טורקיה המשיכו לסייע מהצד, ולא כמתווכת המובילה.