דו"ח מחיזבאללה לחמאס: מדריך למו"מ על שליט
גם בצד הפלסטיני חושפים עוד ועוד פרטים על שנות המו"מ על שליט: לדבריהם, כשבוע אחרי חטיפת החייל העביר ארגונו של נסראללה מסמך למשעל, ובו הנחיות לניהול מו"מ עם ישראל, בהתבסס על עסקאות קודמות. "חשיבותו הייתה מכרעת"
כשבוע בלבד לאחר חטיפתו של גלעד שליט לעזה, ביוני 2006, התקבל בלשכה המדינית של חמאס בדמשק דו"ח סודי ומיוחד. את הדו"ח הזה ניסחו אנשי חיזבאללה, שלוחה איראנית אחרת במזרח התיכון, ונכללו בו המלצות בכל הקשור לניהול משא ומתן מול ישראל על עסקאות של חילופי שבויים.
ואיך זה נראה מהצד הישראלי? כך נתפרה עסקת שליט
גלעד שליט בדרך הביתה - עמוד מיוחד ב-ynet:
- חמאס נערך לעסקה - ולחגיגה: במות ענק בעזה
- החוטפים: לעולם לא נגלה איך הוחזק שליט בשבי
- רבבות באום אל-פאחם: "תודה לאחראים לעסקה"
- "מר חיזבאללה" הגרמני שהניח היסודות לעסקה
- "מתח בין אסירי חמאס בגלל הגירוש"
לחיזבאללה היה אז כבר די ניסיון בניהול משא ומתן עם ישראל. היה זה שנתיים בלבד אחרי עסקת חילופי השבויים שבה הוחזרו לישראל גופות שלושת החיילים שנחטפו בהר דב ואלחנן טננבוים שהושב בחיים. תמורתם שוחררו 401 אסירים פלסטינים, וללבנון הועברו 60 גופות של אסירים אחרים. עוד לפני כן, בשנות ה-90, היו אנשי חיזבאללה מעורבים בשלוש עסקאות של חילופי שבויים וגופות עם ישראל.
פחות משבועיים עברו מהרגע שהדו"ח הגיע ללשכתו של חאלד משעל, ועד שחיזבאללה פעל בעצמו כדי להיכנס לעוד סבב של שיחות עם ישראל על שחרור אסירים. ב-12 ביולי של אותה השנה הוא תקף סיור של צה"ל באזור הגבול, חטף את גופותיהם של החיילים אלדד רגב ואהוד גולדווסר, וגרם לפרוץ מלחמת לבנון השנייה. גופות גולדווסר ורגב הוחזרו שנתיים אחר-כך, אבל שליט, שחיזבאללה ביקש להשפיע על המשא ומתן לגביו, נשאר במקום שביו עוד יותר משלוש שנים תמימות.
דבר קיומו של הדו"ח הסודי שהעביר חיזבאללה לחמאס התפרסם בימים האחרונים, כשגם בצד הפלסטיני החלו לפזר את הערפל סביב שנות שביו של שליט. אם לאורך חמש השנים האחרונות שמרו גם בחמאס בקנאות על פרטי המשא ומתן והסתפקו בדיווחים עמומים שנועדו בעיקר ללוחמה פסיכולוגית נגד ישראל, מאז פרסום גיבוש העסקה השבוע החלו גורמים בארגון הפלסטיני לחשוף עוד ועוד מידע על האופן שבו התנהלו הדברים מאחורי הקלעים, מנקודת מבטם.
עוד כתבות על עסקת שליט:
כך, למשל, סיפרו כי בשלבים הראשונים שאחרי חטיפת שליט הוחלט בחמאס שרק שישה אנשים ישתתפו במשא ומתן - חמישה מהם אנשי הלשכה המדינית של התנועה ואחד איש הזרוע הצבאית, "גדודי עז א-דין אל-קסאם". חמאס פרסם את דרישתו הראשונית - שחרור 1,400 אסירים, ובראשם האסירים הכבדים - אך משלב זה ביקשו בארגון לשמור בסוד את פרטי המשא ומתן, כמו למשל זהות האסירים שהארגון מבקש לשחרר ומספרם.
הפגישה בבית של מחמוד א-זהאר
בחמאס למדו בדקדקנות כל מילה שנכתבה בדו"ח שקיבלו מחיזבאללה. לפי עדויות, לאותו מסמך לבנוני הייתה השפעה גדולה מאוד על התנהלות המשא ומתן, ועל השלמתו אחרי יותר מחמש שנים. בשנת 2009 החליטו בחמאס להפחית את מספר האנשים שינהלו את המשא ומתן משישה לארבעה בלבד. כעת נמנו עמם סגן ראש הלשכה המדינית מוסא אבו מרזוק, נציג התנועה בלבנון אוסמה חמדאן, בכיר הלשכה המדינית בעזה מחמוד א-זהאר, וראש הזרוע הצבאית של חמאס ואיש המפתח בעסקה, אחמד ג'עברי.
באותו שלב, כך סיפרו הפלסטינים, מי שתיווך בין הצדדים היה איש הביון הגרמני גרהרד קונראד. ארצו החלה להיות מעורבת בתיווך בין הצדדים זמן קצר אחרי חטיפת שליט בשנת 2006. לפי הפלסטינים, הפגישה הראשונה בין המתווך לבכירי חמאס התקיימה בביתו של א-זהאר ברצועת עזה, וגם ג'עברי השתתף בה. בפגישה הזו, סיפרו, עלתה הדרישה הישראלית לגרש את האסירים הכבדים לחו"ל.
בשלב מסוים, כך דווח, ביקשו א-זהאר וג'עברי להתייעץ בטלפון עם אסירים שנמצאים בכלא הישראלי, ולהפתעתם, האסירים
הבכירים המשתייכים לזרוע הצבאית של חמאס דרשו להגיע לעסקה גם אם הם עצמם לא ייכללו ברשימת המשוחררים. לדברי גורמים בחמאס, המתווך הגרמני סיים את תפקידו באופן סופי בדצמבר אשתקד, אחרי שהגיש לארגון מתווה לעסקה, שבעיני חמאס היה לא הוגן ונטה באופן ברור לטובת האינטרס הישראלי.
הפלסטינים סיפרו כי חודש אחרי המהפכה במצרים, ב-3 במרס 2011, נרתם המודיעין המצרי לנושא, והחל לתווך בין הצדדים. בחמאס מעידים כי המשא ומתן בחסות מצרים נוהל ברוח שונה לחלוטין מזו שהייתה במסגרת התיווך הגרמני.