גורם מצרי: ישראל תפגע באסירים שיפעלו נגדה
בראיון ל"אל-חיאת", פירט גורם המעורב בעסקה לשחרור גלעד שליט את התנאי להתחייבות הישראלית לא לפגוע באסירים שישוחררו. "נאבקנו עד הרגע האחרון כדי לכלול את ברגותי ברשימה, אך ישראל התעקשה"
ישראל לא תפגע באסירים שיצאו לחופשי במסגרת העסקה לשחרור החייל החטוף גלעד שליט, אלא אם כן הם ישובו לפעול נגד ישראל, כך הבהיר הבוקר (שבת) גורם מצרי בכיר בראיון לעיתון "אל-חיאת" היוצא לאור בלונדון. דבריו מגיעים לאחר הצהרות ראש השב"כ, יורם כהן, שאמר כי אף משוחרר לא חסין מפני חיסול או חזרה לבית הסוהר, ותגובתו של בכיר חמאס, אוסמה חמדאן, שאמר כי ישראל התחייבה לא לפגוע באסירים המשוחררים.
ואיך זה נראה מהצד הישראלי? כך נתפרה עסקת שליט
גלעד שליט בדרך הביתה - עמוד מיוחד ב-ynet:
- חמאס נערך לעסקה - ולחגיגה: במות ענק בעזה
- החוטפים: לעולם לא נגלה איך הוחזק שליט בשבי
- רבבות באום אל-פאחם: "תודה לאחראים לעסקה"
- "מר חיזבאללה" הגרמני שהניח היסודות לעסקה
- "מתח בין אסירי חמאס בגלל הגירוש"
לדברי הגורם, ישראל וחמאס ימשיכו היום לנהל שיחות עקיפות באשר לעסקה, בניסיון לסגור "קצוות אחרונים", כהגדרתו, ולקבוע את המנגנון לביצועה. הוא ציין כי בשיחות ייקבע לוח הזמנים הסופי ומקום ביצועה, הכחיש כי נקודת המסירה של האסירים ושליט תהיה ברפיח וציין כי ארגון הצלב האדום ייטול חלק בעסקה. לדבריו, טקסי סיום העסקה יתקיימו בגדה, בעזה ובישראל בשל המגבלות שמטיל המצב הפנימי במצרים.
בנוסף, הצהיר הגורם המצרי כי אחרי ביצוע העסקה צפויה הקלה בסגר הישראלי על רצועת עזה, אך הדבר יעמוד בכפוף להתנהלות הפלסטינים. פתיחת המעברים תהיה תלויה בעמדות חמאס בנוגע לשובם של המשקיפים הבינלאומיים לאזור, והצבתם של נציגי הנשיאות הפלסטינית בצוות הפיקוח של המעברים, אולם לעת עתה, חמאס עדיין יוצרת מכשולים בעניין זה.
באשר לשלב השני של העסקה, במסגרתו צפויים להשתחרר בעוד כחודשיים 550 אסירים נוספים, הבהיר הגורם כי מדובר באסירים המוגדרים כביטחוניים ולא כאלה בעלי עבר פלילי בלבד. לדבריו, רשימת המשוחררים תיקבע על ידי ישראל, ותכלול אסירים מעזה ומהגדה שריצו כבר חלק גדול ממאסרם - ובכפוף למצבם הבריאותי.
הגורם המצרי חשף פרטים נוספים מסבבי השיחות האחרונים בין הצדדים, ואמר כי אלו החלו בחודש אוגוסט האחרון, לאחר שישראל וחמאס הסכימו להתחילם מנקודת האפס. לדבריו, הפגישה האחרונה בין הצדדים התקיימה ביום שני שעבר, נפתחה בתשע בבוקר ונמשכה יממה שלמה. "התחלנו בסבב שיחות מוגבר והוסכם שהמשא ומתן יתנהל בסודיות גמורה, הרחק מעיני התקשורת, כדי להבטיח המשכיות והצלחה", הבהיר.
לדבריו, מרבית האסירים שישוחררו בסופו של דבר בעסקה נשפטו לתקופת מאסר ארוכה והחלו לרצות את עונשם לפני שנת 2000. בנוגע לאי-שחרורם של מרואן ברגותי ואחמד סעדאת, אמר הגורם כי "ישראל הטילה וטו על שמות מסוימים, בהם
סעדאת, שישראל היתה עקשנית לגביו. נאבקנו עד הרגע האחרון כדי לכלול את ברגותי ברשימה, אך הישראלים התעקשו וסירבו, כשהם טוענים כי שחרורו מצריך החלטה פוליטית של הקבינט".
בראיון, הדגיש המצרי את קשיי המשא ומתן, שנבעו מעקשנות הצדדים שנבעה מהתבססות על זכויותיהם, כפי שהם מפרשים אותן. לדבריו, עד לרגע האחרון היו סיבות רבות שיכולות היו להכשיל את ההסכם שאליו הגיעו הצדדים.
Read this article in English